Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Teološki četvrtak - 31. 03. 2016.

Sljedeći

TEOLOŠKI ČETVRTAK
Kršćanske sadašnjosti

o temi

(NE)NASILNA KOMUNIKACIJA

održat će se
31. ožujka 2016. godine.Uvodna izlaganja imat će:

prof. dr. Jadranka BRNČIĆ,
Ana RAFFAI, prof.,
Otto RAFFAI, prof.

i
Mislav TOGONAL, novinar

Kao i obično, susret se održava u dvorani II Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, na Kaptolu 29 u Zagrebu.

A početak je u 19 sati.

Posljednjih nekoliko godina u nas, ali i u svijetu, sve se više zaoštrava javni govor. Mnogi koji sudjeluju u javnome prostoru ne prežu od nasilja u komunikaciji. Koliko je potrebno da se od nasilnih riječi prijeđe u nasilno djelovanje i može li se i kako tome stati na kraj? Odnos riječi i rata oduvijek je bio vrlo tijesan, i svakom je ratu prethodila nasilna riječ. Može li se tome stati na kraj i je li moguće što učiniti u smislu onoga što kaže psalmist: „Kad su temelji uzljuljani, što da učini pravednik“ (Ps 11,3)? Pitat ćemo se, naravno, kakva nam je politička javna scena, kakvi su mediji, što se sve doživljava na području kulture u pogledu nasilja i koje je u tome mjesto i uloga Crkve, odnosno jesu li katkad i njezini predstavnici unositelji verbalnoga nasilja?!? Sve to i još mnogo više bit će predmet ovoga Teološkog četvrtka na kojem vas srdačno očekuje don Anton Šuljić, voditelj.

Misao dana

Kad netko kaže transcendencija, kaže nešto što nas nadilazi. Dakle, ako krećemo u lov za nečim što nas nadilazi, ulazimo u određenu tragiku. Obitelj je vazda mjesto gdje to ne funkcionira, jer ona ponajprije i nije mjesto funkcionalno, nego egzistencijalno. Ona je uvijek, kao svaka pustolovina, prošarana sukobima, zastojima, uvrjedama koje izazivaju svađu i koje zahtijevaju praštanje. Već od početka, stvari su krenule loše. Muškarac i žena uzajamno se upropašćuju. Kain ubija Abela, jedna Tamara odlazi u postelju sa svojim svekrom Judom, druga Tamara daje se obljubiti od polubrata Amnona, Abšalom vodi rat protiv svojega oca kralja Davida ... Tako da je očekivanje Mesije očekivanje Onoga koji pomiruje braću (svršetak Knjige Postanka i priče o Josipu) i koji će obratiti srce otaca k sinovima, a srce sinova k ocima (Mal 3, 24 – posljednja riječ, u katoličkom kanonu, cijeloga Starog zavjeta). (Fabrice Hadjadj, “Što je to obitelj? Slijedom transcendencije u gaćama i drugih ultraseksističkih

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.