Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Teološki četvrtak:" Liturgija i tijelo – od antropologije do liturgije"

Teološki četvrtak Kršćanske sadašnjosti za mjesec ožujak održan je o temi „Liturgija i tijelo – od antropologije do liturgije“. Predavači su bili prof. dr. sc. Ivica Žižić s KBF-a Sveučilišta u Splitu i prof. dr. sc Goran Pavel Šantek s Filozofskoga fakulteta Odsjeka za antropologiju Sveučilišta u Zagrebu.


Splitski liturgičar koji predaje i na Papinskome liturgijskome institutu u Rimu te etnolog, antropolog i filozof iz Zagreba vrlo su zainteresirali nazočne svojim izlaganjima te pokazali koliko je tijelo bitno za čovjekovu cjelovitost, izražajnost i uopće za poimanje svetog.
Pojasnili su da se tijelom čovjek izražava i jednako tako da prima poruke već na naravnoj razini, no to vrijedi također i za područje liturgije, odnosno svetog. Izraženi su i kritički tonovi u kojima je rečeno da je naša zapadna liturgija odviše statična, primalačka, slušalačka i gledalačka te da smo u liturgiji odviše racionalni, a premalo slavitelji. Predavači su u dinamičnoj diskusiji pojasnili niz pojmova, a nazočni su s neskrivenim oduševljenjem primili njihove stručne prinose, dali vlastita viđenja te se uključili u obogaćujući razgovor.


Poslušajte:
https://soundcloud.com/kr-anska-sada-njost/teoloski-cetvrtak-o-odnosu-liturgije-i-tijela

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.