Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Teološki četvrtak o mirotvorstvu

Teološki četvrtak Kršćanske sadašnjosti za mjesec studeni logično je bio posvećen mirotvorstvu. Kako je na početku susreta rekao voditelj don Anton Šuljić, povoda je bilo više. Prvi i najvažniji je 100. obljetnica završetka I. svjetskog rata. Zatim studeni mjesec u kojem se spominjemo žrtve Vukovara, Škabrnje, Nadina i drugih mjesta koja su stradala u posljednjem ratu. A treći važni povod je ove godine objavljena knjiga Ljiljane Matković-Vlašić „Blago mirotvorcima“. Susret je ujedno bila i zagrebačka promocija te knjige, a okupio se vrlo lijepi broj zainteresiranih građana raznih denominacija.

Uvodeći u temu i dajući joj teološki temelj, doc. dr. Mislav Kutleša pojasnio je da je mir bitno svojstvo Boga te da je u tom pogledu i bitno svojstvo čovjekovo. Mir ipak treba graditi, što je, prema Isusovoj riječi prispodobio s mačem, ali mačem dvorescem koji pili vlastito tkivo dok se ne dođe do samog mira.

Dr. Jadranka Brnčić ustvrdila je da religije imaju golemi potencijal pridonošenja miru. Opasnije od zveckanja oružjem je naš pristanak ili šutnja kad je u pitanju mir. Zato je mir osobna odgovornost svakoga čovjeka. Ukazala je na konkretne mirovne inicijative u nas za vrijeme posljednjeg rata i na tim primjerima pokazala da pojedinac ipak može učiniti jako mnogo. Zadržala se i na inicijativi te primjeru djelovanje autorice knjige Ljiljane Matković-Vlašić ukazavši na njezinu upornost i dosljednost u stvarima mira.

Dr. Katica Knezović iscrpno se i vrlo dojmljivo pozabavila autoričinom knjigom koja se predstavljala ustvrdivši da mirotvorstvo jest utopijsko, ali ono je moguće, što je Matković-Vlašić vrlo zorno dokazala u svojim zauzimanjima na domaćem i međunarodnom planu. Apostrofiravši Šimićeve stihove rekla je su mirotvorci još veće čuđenje u svijetu od pjesnika.

A pjesnikinja je i sama autorica koja se na kraju dirljivo i svjedočki obratila nazočnima. U svim zauzimanjima za stvar mira ona je doživljavala čudesnu pomoć Božju. Od kad sam se odlučila od tad me pratila Božja zaštita, rekla je. Ukazala je na više primjera i osoba koje su poznate ili su posve nepoznate našoj široj javnosti, a koje zaslužuju biti spomenute, što je ona učinila u svojoj knjizi vraćajući im na takav način dug jer su se svojski zalagali za mir.

Na kraju se razvila bogata diskusija i razgovor te je više sudionika iznijelo svoje prinose i objekcije kad je u pitanju mir i zauzimanje za nje. Posjetitelji su po prigodnom popustu mogli kupiti predstavljenu kao i druge autoričine knjige, ali i knjige drugih autora o miru.

Najavljen je i sljedeći susret koji će se održati 20. prosinca o temi „Božić ili kako do radosti“, a izlaganja će izreći doc. dr. Marijana Braš, psihijatrica i izv. prof. dr. sc. Anton Tamarut, teolog.

Misao dana

VAZMENI UTORAK Sloboda Isusova izbora bila je i predanje u Očeve ruke koje ga je vodilo na križ. Križ je božanski izbor neuspjeha kako bi se pokazale varljivosti i ništavosti ljudskih veličina i umijeća, ljudskih postignuća i pregnuća. Na tome mjestu nastaje preobrazba i istinska proslava – ona vazmena, uskrsna, trajna i vječna – najljudskija i najbožanskija jer atributima svijeta oduzima njihov divinizacijski umišljaj. (Anton Šuljić, „Dodijavanje Bogu“)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.