Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Teološki četvrtak o odnosu Božića, vlasti, moći i autoriteta

Na posljednjem Teološkom četvrtku Kršćanske sadašnjosti u ovoj radnoj godini o odnosu Božića prema vlasti, moći i autoritetu govorilo je troje izlagača: prof. dr. sc. Anton Tamarut s KBF-a, Sveučilišta u Zagrebu, mala sestra Vesna Zovkić, s iskustvom rada među siromašnima, rubnima i izbjeglicama, te književnik Stjepan Lice, čiji tekstovi, kako je u uvodu istaknuo voditelj tribine don Anton Šuljić, "dotiču svakoga tko ih čita ili sluša". 


Prof. Tamarut pojasnio je biblijske i dogmatske, a posebice duhovne i pastoralno, odnosno ljudski primjenjive postulate koji polaze iz otajstva Božića a tiču se vlasti, moći i autoriteta. Osobito je istaknuo da je evanđeoski postulat vlasti - služenje. Autoritet je to koji dolazi iznutra, iz ljubavi koju nam je Bog pokazao u svome Sinu Isusu Kristu od Betlehema do Golgote. 


Mala s. Vesna vrlo dojmljivo pokazala je na vlastitom iskustvu i na poslanju svoje zajednice malih sestara da je opredjeljenost za običnost, blizinu, susret i odnos taj put kojim se stječe autoritet ljubavi. Taj autoritet je moć ljubavi i taj govor razumiju svi ljudi. Kršćani su pozvani živjeti takve odnose i takve blizine. I Stjepan Lice je u više primjera iz svoga života pokazao kako je služenje i radost koja iz njega proizlazi taj način kršćanskoga života, koji bi se onda trebao i nešto više vidjeti na licima vjrnika.


Općenito, ljepota iskazanih stavova, riječi i gesta na tome susretu bila je prava prigoda za čestitanje i ulaženje u misterij Božića, a Kršćanska sadašnjost svakom je polazniku, kojih je bilo sedamdesetak, poklonila vrijednu knjigu pape Benedikta XVI. s razmišljanjem o Božiću.

Poslušajte:

Misao dana

Bila je opečaćena kao što su to mnogi. Svoju je stigmu nosila kao što je nose mnogi. A ipak je negdje čeznula za istinskom ljubavlju. Tko razmišlja o stigmatiziranim ljudima i njihovim čežnjama? Tko razmišlja o ljudima koji su pali i o tome zašto su i kako pali? Za njihove istinske razloge, za njihovu čežnju i frustracije, za ono što je u njima skriveno i dobro, jedva tko i pita. Kako nekad tako danas. Ipak, Marija iz Magdale imala je više no povlasticu. U životu se namjerila na Isusa. A on nije bio poput ostalih. Njega je zanimala njezina duša, njezina ljubav, njezina nutrina – ona ga je zanimala, ne njezina slabost, njezin grijeh i njezin promašaj. I to ju je počelo mijenjati. Osjetila se ponovno vrijednom. Doživjela je da je Isus ne osuđuje. Smjela mu je biti u blizini bez straha da će je odbaciti. (Anton Šuljić, Sagraditi kuću)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.