Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Teološki četvrtak o odnosu Božića, vlasti, moći i autoriteta

Na posljednjem Teološkom četvrtku Kršćanske sadašnjosti u ovoj radnoj godini o odnosu Božića prema vlasti, moći i autoritetu govorilo je troje izlagača: prof. dr. sc. Anton Tamarut s KBF-a, Sveučilišta u Zagrebu, mala sestra Vesna Zovkić, s iskustvom rada među siromašnima, rubnima i izbjeglicama, te književnik Stjepan Lice, čiji tekstovi, kako je u uvodu istaknuo voditelj tribine don Anton Šuljić, "dotiču svakoga tko ih čita ili sluša". 


Prof. Tamarut pojasnio je biblijske i dogmatske, a posebice duhovne i pastoralno, odnosno ljudski primjenjive postulate koji polaze iz otajstva Božića a tiču se vlasti, moći i autoriteta. Osobito je istaknuo da je evanđeoski postulat vlasti - služenje. Autoritet je to koji dolazi iznutra, iz ljubavi koju nam je Bog pokazao u svome Sinu Isusu Kristu od Betlehema do Golgote. 


Mala s. Vesna vrlo dojmljivo pokazala je na vlastitom iskustvu i na poslanju svoje zajednice malih sestara da je opredjeljenost za običnost, blizinu, susret i odnos taj put kojim se stječe autoritet ljubavi. Taj autoritet je moć ljubavi i taj govor razumiju svi ljudi. Kršćani su pozvani živjeti takve odnose i takve blizine. I Stjepan Lice je u više primjera iz svoga života pokazao kako je služenje i radost koja iz njega proizlazi taj način kršćanskoga života, koji bi se onda trebao i nešto više vidjeti na licima vjrnika.


Općenito, ljepota iskazanih stavova, riječi i gesta na tome susretu bila je prava prigoda za čestitanje i ulaženje u misterij Božića, a Kršćanska sadašnjost svakom je polazniku, kojih je bilo sedamdesetak, poklonila vrijednu knjigu pape Benedikta XVI. s razmišljanjem o Božiću.

Poslušajte:

Misao dana

Želim nešto pojasniti. Mislim da treba reći »korupcija u Crkvi«, a ne »korupcija Crkve«. Razlika je ogromna! (Peter Turkson – Vittorio Alberti, “Hrđa”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.