Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Teološki četvrtak o strategiji posramljivanja

Teološki četvrtak Kršćanske sadašnjosti o temi „Strategija posramljivanja – katolika“, održan 24. studenoga, privukao je do sada nezabilježen broj zainteresiranih slušatelja koji su sjedili po podu i ostali na hodniku pratiti izlaganja dvojice vrsnih predavača: dr. Slavena Leticu i dr. Ivicu Šolu. Letica je sociolog, političar i kolumnist koji je u javnosti stekao ime ponajviše svojim dosjetljivim i britkim stavom, a ništa manje to nije ni Šola, teolog, komunikolog i novinar koji svojim britkim kolumnama i medijskim nastupima prokazuje anomalije i socijalističke recidive u našem, prije svega, medijskome i političkome miljeu.

Dr. Letica je u svom preglednom izlaganja podsjetio na činjenicu da se strategija posramljivanja, ili kako je on rekao – sramoćenja, može pratiti u javnom diskursu već dugo, od srednjeg vijeka i stupova srama pa sve do suvremenih stupova srama koje prije svega predstavljaju internetski forumi na kojima se javljaju tzv. trolovi i njima slični čija je jedina namjera sramotiti pojedince ili skupine. A najčešće se opet radi o tome da manjine posramljuju većinu.

Dr. Šola je u svome razmišljanju pošao od Kierkegaardove analize Abrahamove šutnje, što je zapravo protumačio kao sram koji čuva čovjekovu nutrinu i nedokučivu tajnu. Kad čovjek više nema srama, kad svu svoju nutrinu stavlja u javnost tada je pogubio svoje čvrsto središte. To čvrsto središte čovjekova je savjest koja ga upozorava na grijeh. Izgubili smo svijest o grijehu, ne da bismo se samooptuživali nego da bismo zaštitili to posljednje uporište u kojima stid znači da smo još uvijek živi. Zato se danas Europa nalazi u dubokoj krizi budući da je odbacila sram, odnosno nema više toga čvrstog središta i svijest o vrednotama koje su Europu učinili time što je postala. Nabrojivši brojne primjere i načine kako se u nas posramljuju oni koji još uvijek imaju taj sram i te vrednote Šola je rekao kako i u našoj Crkvi nestaje svijest o grijehu.

U sadržajnoj diskusiji, koja i inače resi Teološki četvrtak, izneseni su brojni primjeri kako posramljivanja tako i uzroka zbog koji do njega dolazi.Poslušajte:

Misao dana

Prilično ludo što je Duh Sveti tada učinio. Jeruzalem, prije 2000 godina: Isusovi su prijatelji zajedno, nekako bez plana, a onda im Duh Sveti iznenada okrene život naglavačke. U Bibliji stoji: Duh Sveti poput ognjenih jezika siđe na apostole. Tamo piše i: Svatko svakoga iznenada može razumjeti, čak i ako ovaj govori kineski, tajski ili svahili. I svi mogu biti zajedno. Najednom apostoli osjećaju hrabrost i shvaćaju što je njihova zadaća. Dvije tisuće godina poslije… i još se uvijek govori o tom događaju, još uvijek ljudi kažu: Duh Sveti djeluje i danas. (Stephan Sigg, “Što ti želim za krizmu”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.