Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Teološki četvrtak o temi "Slobodan Bog - slobodan čovjek"

Srdačno Vas pozivamo na
TEOLOŠKI ČETVRTAK
Kršćanske sadašnjosti

koji će se održati o temi:
SLOBODAN BOG - SLOBODAN ČOVJEK

Svoja izlaganja održat će
prof. dr. sc. Stjepan KUŠAR
i
don Anton ŠULJIĆ, prof.


a susret će se, iznimno, održati
16. svibnja 2019. u 19 sati
u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu,
Kaptol 29a – Dvorana II, u Zagrebu.

Tema je, vidjet ćete dođete li, iznimno aktualna i zanimljiva. Naime, živimo u postmodernome dobu u kojem postmodernik, promulgirajući vlastitu slobodu, pokušava porušiti svaki oblik transcendencije, metafizike i samog Boga, isključuje „velike priče“, a na mjesto „malih priča“ postavlja sebe. No, događa se obrat i u sudaranju svih sa svima gubi se orijentacija, čovjek se zatrpava užicima, slikama, igrama i stvarima i postmodernik odjednom shvaća da je zapravo izgubio ili pak nije našao slobodu koju je proglasio najvišom vrijednošću. Tema o slobodnome Bogu koji želi slobodnog čovjeka isključivo je kršćanska priča. Druge religije nemaju tih priča, odnosno nemaju tih stvarnosti. Predavači će, svatko sa svoje strane, ponuditi više poticaja koji upravo postmoderniku mogu otkriti aktualnost pa i jedinstvenost i neponovljivost kršćanske slobode. Za razliku od pobunjena postmodernika koji, eto prije desetak godina i u Zagrebu, po autobusima i tramvajima ispisuje „Bez Boga – bez gospodara“, kršćani vjeruju u Boga koji nudi apsolutnu slobodu. Tek iz te slobode možemo govoriti, makar i o relativnoj, ali ipak čovjeka dostojnoj i Boga dostojnoj slobodi. Šuljić će, kako je najavio, ponuditi izvorni esej „Pričom o slobodnom ocu“ (koja se obično naziva „Priča o izgubljenom sinu“), a Kušar će više govoriti o odnosu postmodernog čovjeka spram teološko-filozofskoga pojma slobode. Bit će prigoda da nabavite i vrijedne knjige koje govore o toj tematici. 

Misao dana

Danas slavimo tvoju krizmu. Dugo si se za to pripremao, razbijao glavu mnogim pitanjima. Krenuo si tragom Boga, Isusa i Duha Svetoga, pronašao odgovore, ispitivao ih, odbacivao, mijenjao ih drugima. Sad sjedimo zajedno, nazdravljamo i veselimo se. Ovo nije dan kao ostala 364 u godini. Želimo ti Božji blagoslov, čestitamo. Vadimo pametne telefone, smijemo se u kameru, stavljamo fotografije ovoga posebnog dana na internet i sa svim ljudima na svijetu koji ove godine slave krizmu želimo ti: Neka Duh Sveti bude s tobom. Danas slavimo tvoju krizmu. Neka Duh Sveti bude s tobom sa svakim jutrom koje sviće i svake noći kad liježeš spavati. Neka te čuva, i kad ti glava bude kao ispražnjena, neka je napuni novim idejama. Kad stojiš pred golemim brdom, već sad bez daha i umornih nogu, neka te on žustro podigne. Pa i kad nemaš plan kamo želiš ići i ne znaš koji je pravi smjer, uzdaj se: Duh Sveti će ti pokazati kamo te vodi! (Stephan Sigg, “Što ti želim za krizmu”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.