Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Travanjski broj Kane

U travanjskome broju Kane kolumnist Josip Grbac već u naslovu postavlja pitanje: Postoji li još sloboda savjesti? To mu se pitanje još više zaoštrava u odnosu savjesti i zakona u kojem kršćanin ne smije biti slijepo poslušan zakonu. „Savjest je sud praktičnog razuma o tome je li ono što kanim učiniti dobro ili zlo. Moralno je ponašanje odgovorno ponašanje čovjeka koji u konkretnoj situaciji nastoji razumski otkriti što je volja Božja za njega u tom trenutku“, piše Grbac.

O podijeljenosti društva i naroda piše Stjepan Baloban opetovano pozivajući na dijalog. „Tko bi mogao u Hrvatskoj pokrenuti dijalog u različitosti kako bi se 'skupile glave' i osigurali potrebni uvjeti za bolju hrvatsku budućnosti? Od bilo koje grupacije u civilnom sektoru (…) to u ovom trenutku nije moguće očekivati jer te grupacije, zapravo, produbljuju već postojeće podjele i brinu samo svoje brige. Držim da bi to mogla učiniti službena Crkva u Hrvatskoj kada bi inspirirana svetačkim likom blaženoga Alojzija Stepinca iznova pronašla onu snagu jedinstva koju je pokazivala i u Domovinskom ratu i u prvim godinama nakon njega“, zaključuje zagrebački teolog.

Dvadesetoj obljetnici enciklike Evangelim vitae – Evanđelje života, sv. pape Ivana Pavla II. svoj je tekst posvetio teolog Tonči Matulić. Pišući o značenju te enciklike Matulić spominje: „Ovo pismo svima doziva u pamet sve brže i arogantnije širenje jedne zastrašujuće pojave, dotično, kulture smrti, čije prave korijene papa prepoznaje u nasilnome činu bratoubojstva (…) Ipak, papa svoju pozornosti usmjeruje na jednu drugu vrstu napada na ljudski život. To je podmuklija vrsta koja se poziva na ljudsku slobodu i traži zakonsko priznanje od države i medicinsko izvršenje od zdravstvenih djelatnika. Ta vrsta napada na ljudski život svoju podmuklost otkriva u izraženoj volji da se ljudski život nasilno prekine 'u stanju maksimalne neizvjesnosti, kad je lišen svake sposobnosti obrane. Još je teža činjenica što se ovi napadi na život, velikim dijelom, događaju unutar obitelji koja je po svojoj naravi pozvana da bude svetište života'“.

Bono Zvonimir Šagi, pišući o tome kako razumijemo Crkvu, među ostalim kaže: „Crkva je prije svega otajstvo zajedništva. Ova riječ otajstvo pomaže nam izraziti ono što se ne može u potpunosti svesti ni na kakvu pojmovnu kategoriju. U tome zajedništvu na određeni su način i oni koji još Krista nisu upoznali, koji na različite načine tragaju za spoznajom Boga“.

Izvještaj sa središnjega slavlja Godine posvećenog života u Mariji Bistrici, održanog 14. ožujka, pod naslovom „Svjedočanstvo zajedništva i radosti“ potpisala je Marija Belošević.

O „letećem fratru broj 4745“ piše Vladimir Pavlinić, a o negativnoj demografskoj krivulji Antonia Hrvatin Roth. O štetnosti bušenja Jadrana u svojoj kolumni naslovljenoj „Bušenje zakopanog blaga“ piše Tonči Tadić.

U Kani pišu bibličari, kulturolozi, teolozi, arhitekti i mnogi suradnici čiji članci dotiču obiteljski, vjerski, kulturni i društveni život kako bi svaki član kršćanske obitelji našao nešto korisna za sebe.

Misao dana

Sam otac Pio je, sa svoje strane, posvjedočio: »Sve se svodi na sljedeće: razdire me ljubav prema Bogu i prema bližnjemu. Bog mi je neprestano na pameti i urezan u srce. Ne gubim ga nikada iz vida: dirnut sam promatrajući njegovu ljepotu, njegove osmijehe, njegovu uznemirenost, milosrđe, osvete ili, bolje rečeno, strogoću njegove pravde.« (Stefano Campanella, “Milosrđe u oca Pija“)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.