Kršćanska sadašnjost d.o.o.

U Osijeku održan Susret s autorom - kardinal Robert Sarah

U knjižari Kršćanske sadašnjosti „Dr. Josip Turčinović“ u Osijeku, u utorak 29. listopada 2019. održan je koliko zanimljiv, toliko i inspirativan „Susret s autorom“. Naime, taj susret obično je do sada bio takav da bi gostovao neki autor koji bi govorio o svojim knjigama kao i svome životu i stvaralaštvu. Ovaj put, budući da je autor poznati kardinal Robert Sarah, susret se održao s njegovim knjigama koje je izdala Kršćanska sadašnjost. Riječ je o knjigama

U uvodnim mislima don Anton Šuljić, voditelj toga susreta, podsjetio je na najvažnije stavke iz života aktualnoga pročelnika Kongregacije na bogoštovlje i disciplinu sakramenata od njegova rođenja u siromašnom selu u Gvineji do pozicije suradnika više papa, sv. Ivana Pavla II., Benedikta XVI. i sadašnjega pape Franje. Dr. Vuković istaknuo je kako kardinal Sarah svojim temama „dira u kost“ naše uspavane savjesti, a to se prije svega odnosi na pitanje središnjosti Boga u kršćanskom životu. On nije ugodan, ali je zato bitan. Sarah piše o temama koje više ni mnogi biskupi i teolozi pa onda ni vjernici ne uzimaju ozbiljno, a to su: grijeh, spasenje, vječnost, važnost euharistije i sakramenata i druge. No, on se ne libi razotkrivati ni uzroke vjerskoj mlakosti, a osobitu vrijednost vidi u povratku tišini. Iz ove buke u kojoj čak i Crkva daje dojam da joj je važno da dobro funkcionira, morat ćemo se vratiti šutnji i tišini kako bismo prostor za govor ostavili samome Bogu. Kardinal govori o vlastitome iskustvu i zato je tako vjerodostojan.  Kad govori o fluidnome ateizmu ili kad u ponovno razmatranje stavlja eshatološke zbilje kardinal Sarah ne traži meke riječi već pogađa u srž onoga u što je uvjeren. Dr. Vuković je naglasio kako su ove knjige i te kako važne jer dotiču razloge kriza u samoj Crkvi, ali nude i rješenja, vide izlaz. Posebice kada je riječ o vrednovanju onoga što se mora događati u savjesti vjernika.

Susret je zaključen razgovorom s nazočnima koji su, bez obzira na kišu i činjenicu da je susret organiziran nakon duže stanke, pokazali iznimno zanimanje kako za temu tako i za sudjelovanje u razgovoru.

Misao dana

Mi ne pripadamo svijetu. Mi pripadamo Bogu. Uvijek ćemo na neki način biti u kušnji da se opet vratimo svojemu starom ja, da se vratimo u Egipat i odbacimo »suludi« put križa. No mi postajemo pravi sljedbenici Isusa krista svaki put kad prenesemo njegove riječi na svoja usta i napasniku kažemo: »Odlazi, Sotono … Gospodinu, Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi!« (Henri Nouwen, “O Kristovoj poniznosti”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.