Kršćanska sadašnjost d.o.o.

U Osijeku održan Susret s autorom - kardinal Robert Sarah

U knjižari Kršćanske sadašnjosti „Dr. Josip Turčinović“ u Osijeku, u utorak 29. listopada 2019. održan je koliko zanimljiv, toliko i inspirativan „Susret s autorom“. Naime, taj susret obično je do sada bio takav da bi gostovao neki autor koji bi govorio o svojim knjigama kao i svome životu i stvaralaštvu. Ovaj put, budući da je autor poznati kardinal Robert Sarah, susret se održao s njegovim knjigama koje je izdala Kršćanska sadašnjost. Riječ je o knjigama

U uvodnim mislima don Anton Šuljić, voditelj toga susreta, podsjetio je na najvažnije stavke iz života aktualnoga pročelnika Kongregacije na bogoštovlje i disciplinu sakramenata od njegova rođenja u siromašnom selu u Gvineji do pozicije suradnika više papa, sv. Ivana Pavla II., Benedikta XVI. i sadašnjega pape Franje. Dr. Vuković istaknuo je kako kardinal Sarah svojim temama „dira u kost“ naše uspavane savjesti, a to se prije svega odnosi na pitanje središnjosti Boga u kršćanskom životu. On nije ugodan, ali je zato bitan. Sarah piše o temama koje više ni mnogi biskupi i teolozi pa onda ni vjernici ne uzimaju ozbiljno, a to su: grijeh, spasenje, vječnost, važnost euharistije i sakramenata i druge. No, on se ne libi razotkrivati ni uzroke vjerskoj mlakosti, a osobitu vrijednost vidi u povratku tišini. Iz ove buke u kojoj čak i Crkva daje dojam da joj je važno da dobro funkcionira, morat ćemo se vratiti šutnji i tišini kako bismo prostor za govor ostavili samome Bogu. Kardinal govori o vlastitome iskustvu i zato je tako vjerodostojan.  Kad govori o fluidnome ateizmu ili kad u ponovno razmatranje stavlja eshatološke zbilje kardinal Sarah ne traži meke riječi već pogađa u srž onoga u što je uvjeren. Dr. Vuković je naglasio kako su ove knjige i te kako važne jer dotiču razloge kriza u samoj Crkvi, ali nude i rješenja, vide izlaz. Posebice kada je riječ o vrednovanju onoga što se mora događati u savjesti vjernika.

Susret je zaključen razgovorom s nazočnima koji su, bez obzira na kišu i činjenicu da je susret organiziran nakon duže stanke, pokazali iznimno zanimanje kako za temu tako i za sudjelovanje u razgovoru.

Misao dana

Treba početi od srca, od srca koje je prosvijetljeno i vođeno razumom, od srca koje pamti. Sve to pretpostavlja uvijek dostupno srce, odnosno biće koje je uvijek spremno učiti. Nakon isticanja prvenstva nutrine, Franjo Saleški tvrdi da je nužno dopustiti da nas se podučava: »ali ovo srce, s kojim ćemo početi, zahtijeva, da ga poučimo, kako mu se treba izvana vladati« kako bismo u njemu vidjeli odraz evanđelja te veliku »mudrost i razboritost«. (François Corrignan, “Otvorite svoje srce. Duhovnost svetog Franje Saleškog”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.