Kršćanska sadašnjost d.o.o.

U Varaždinu predstavljen zbornik „Laudato si'! Kako mijenjati stil života?“

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin 15. listopada predstavljen je zbornik radova „Laudato si'! Kako mijenjati stil života?“ u nakladi Kršćanske sadašnjosti i Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve. Knjiga je to koja donosi radove s međunarodnoga interdisciplinarnog simpozija o Laudato si’ koji je 2020. organizirao Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve. Zbornik je u Varaždinu predstavila prof. dr. sc. Silvija Migles, izvanredna profesorica na Katedri socijalnog nauka Crkve Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, u sklopu skupa pod nazivom „Peta obljetnica socijalne enciklike „Laudato si'“. Briga za zajednički dom“.


„Važnost enciklike Laudato si' je u tome što poučava da je sve na svijetu duboko povezano i svi koji smo čitali, studirali ovu posebno važnu i vrijednu encikliku znamo da ona nije svrha samoj sebi. Papa Franjo traži da ova enciklika bude sredstvo okupljanja, rasprava, uključivanja, prepoznavanja dobrih praksi, iskustava, ljudske mudrosti… Prvi korak je upoznati i širiti encikliku Laudato si', vodeći istovremeno računa o kontekstualizaciji, o interdisciplinarnom i praktičnom dijalogu  na svim razinama, od lokalnih do svjetskih. Knjiga Laudato si. Kako mijenjati stil života? plod je institucionalnog angažmana Katoličke Crkve u Hrvatskoj i želi biti potpora različitim pozitivnim inicijativama koje postoje u društvenom životu“, rekla je prof. Migles.

Podsjetila je da je, imajući u vidu trenutačnu situaciju i poteškoće oko konkretizacije Laudato si’ u Crkvi u Hrvatskoj, Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve organizirao međunarodni interdisciplinarni simpozij o Laudato si’.

Ova knjiga/zbornik donosi radove upravo s toga simpozija. Zahvaljujući stručnjacima u različitim znanstvenim disciplinama koje se bave ekološkom tematikom, ova knjiga donosi interdisciplinaran pogled na zaštitu čovjeka i njegova okoliša u iznimno izazovnim i teškim vremenima u kojima živimo.

Glavna poruka knjige sažeta je u tijelu naslova koji glasi Kako mijenjati stil života?, istaknula je prof. Silvija Migles te dodala: „Riječima profesora Stjepana Balobana, pod teorijskim vidom, to zahtijeva promjene u načinu razmišljanja, koje će postupno, pod praktičnim vidom, uroditi konkretnim promjenama u načinu svakodnevnoga života i rada. Tekstovi u knjizi pridonose upravo tome.“


Naglasila je da je ovu knjigu vrijedno čitati i o njoj promišljati prije svega što promiče interdisciplinarni dijalog. „Znanstvenici koji se bave ekološkom problematikom pod različitim vidovima u ovoj knjizi približavaju najnovije znanstvene podatke o promjenama koje pogađaju okoliš i svijet. (…) U buci informacija, teško je doći do onih prvih. Prva nakana profesora Balobana u osmišljavanju simpozija i ove knjige bila je na jednom mjestu imati mogućnost dobiti provjerene i točne podatke kada je riječ o gorućim ekološkim problemima današnjice, s kojima je zahvaćena Hrvatska, i čitava planeta Zemlja“, dodaje prof. Migles. Nadalje, predstavila je autore radova koji se nalaze u ovom zborniku te teme kojima se svaki od autora u radu bavio. Neki od njih su Mirko Orlić (Klimatska kriza: činjenice i posljedice), Igor Dekanić (Gospodarski rast i energija: izvori i korištenje energije), Đurica Pardon (Mudrost biblijskih izvještaja. »Okoliš je zajedničko dobro, baština cijeloga čovječanstva i odgovornost sviju« (LS 95)), Odilon-Gbènoukpo Singbo (Vidljiva i nevidljiva moć tehnologije očitovana u tehnokratskoj paradigmi), Slaven Dobrović (Kako odgovoran pristup pitanju otpada mijenja stil života građana?), Marijana Kompes (Putovi dijaloga za izlaz iz spirale samouništenja), Miriam Mary Brgles (Projekt CRO Laudato si’. Prikaz znanstvenih i praktičnih aktivnosti), Tihana Mojsinović (Udruga za očuvanje planeta »I stvori Bog zemlju«) i drugi.

Uz prof. Migles, gosti predavači skupa bili su prof. dr. sc. Stjepan Baloban, pročelnik Katedre socijalnog nauka Crkve na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu koji je govorio na temu „Ući u dijalog sa svima o našem zajedničkom domu“, te prof. dr. sc. Valerije Vrček, predstojnik Zavoda za organsku kemiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu čije je izlaganje nosilo naslov „Kemikalizacija životnog prostora“.

Skup je održan na samom početku obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, 15. listopada 2020., u Dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije (Zagrebačka 3) uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i preporuka, a prenosio se uživo putem YouTube kanala Varaždinske biskupije, gdje se i sada može pogledati u cijelosti.

Misao dana

Svetački likovi Petrovih nasljednika na čelu rimske Crkve prenosili su se putem liturgije, tijekom koje se iz godine u godinu slavio njihov spomen. Broj svetih papa s vremenom je sve više rastao i svetost papa držala se prepoznatljivim obilježjem same Crkve, na koje su se njihovi nasljednici pozivali kao na još jedan dokaz temelja njihove legitimnosti. (Roberto Rusconi, “Sveti pape”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.