Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Umro Franc Bole, prijatelj KS-a

Istaknuti slovenski katolički novinar, urednik i izdavač, te bliski prijatelj i suradnik Kršćanske sadašnjosti mons. Franc Bole umro je 18. veljače u 88. godini života.
Kao gimnazijalac u Pazinu upoznao je Josipa Turčinovića s kojim ga je vezivalo prijateljstvo, zajedničke ideje i suradnja dviju izdavačkih kuća. Obojica su bili vizionari na području katoličkoga izdavaštva, potpuno u službi pisane i izgovorene riječi.

Nasljednik mons. Bolea na mjestu ravnatelja izdavačke kuće Ognjišće i njegovo bliski suradnik, Božo Rustja napisao je u povodu smrti "oca urednika": "U listopadu 1990. godine prvi sam puta s Boleom sudjelovao na Frankfurtskome sajmu knjiga. Baš je tih dana (već je tomu 30 godina!) umro njegov gimnazijski kolega Josip Turčinović, osnivač i urednik hrvatske izdavačke kuće Kršćanska sadašnjost. Sreli smo Turčinovićevu suradnicu koja nam je rekla da je razmišljala treba li ići na sajam ili ne. Rekla nam je: 'Pitala sam se, što bi mi rekao Josip. Sigurno bi mi rekao: Idi, Stela!' Ista me je misao zaokupljala u pripravi ovoga broja Ognjišča. I naš bi o. Franc rekao: Dečki, Ognjišče na prvom mjestu."

Mons. Franc Bole rođen je 9. kolovoza 1932. u Koritnicama, a za svećenika je zaređen 1958. godine. Sedam godina kasnije u Postojni započinje izdavati Frano Ognjišče, list koji je izrastao u najčitaniji mjesečnik u Sloveniji. Iz revije Ognjišče razvila se izdavačka kuća, te god. 1994. i katolički Radio Ognjišče. Bio je također prvi ravnatelj Slovenskoga Caritasa. Pokopan je 21. veljače u Kopru.

Misao dana

U lijepome nas uvijek dodiruje Bog koji je ljubav. Ali ljepota nas može i prestrašiti. To je Bog koji nas potresa, koji nas onim lijepim otvara i pogađa u srž. Tako je lijepo mjesto iskustva Boga, ali i mjesto ohrabrenja za život, mjesto utjehe i iscjeljivanja naših rana. (Anselm Grün, Godina ispunjena srećom)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.