Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Umro Franc Bole, prijatelj KS-a

Istaknuti slovenski katolički novinar, urednik i izdavač, te bliski prijatelj i suradnik Kršćanske sadašnjosti mons. Franc Bole umro je 18. veljače u 88. godini života.
Kao gimnazijalac u Pazinu upoznao je Josipa Turčinovića s kojim ga je vezivalo prijateljstvo, zajedničke ideje i suradnja dviju izdavačkih kuća. Obojica su bili vizionari na području katoličkoga izdavaštva, potpuno u službi pisane i izgovorene riječi.

Nasljednik mons. Bolea na mjestu ravnatelja izdavačke kuće Ognjišće i njegovo bliski suradnik, Božo Rustja napisao je u povodu smrti "oca urednika": "U listopadu 1990. godine prvi sam puta s Boleom sudjelovao na Frankfurtskome sajmu knjiga. Baš je tih dana (već je tomu 30 godina!) umro njegov gimnazijski kolega Josip Turčinović, osnivač i urednik hrvatske izdavačke kuće Kršćanska sadašnjost. Sreli smo Turčinovićevu suradnicu koja nam je rekla da je razmišljala treba li ići na sajam ili ne. Rekla nam je: 'Pitala sam se, što bi mi rekao Josip. Sigurno bi mi rekao: Idi, Stela!' Ista me je misao zaokupljala u pripravi ovoga broja Ognjišča. I naš bi o. Franc rekao: Dečki, Ognjišče na prvom mjestu."

Mons. Franc Bole rođen je 9. kolovoza 1932. u Koritnicama, a za svećenika je zaređen 1958. godine. Sedam godina kasnije u Postojni započinje izdavati Frano Ognjišče, list koji je izrastao u najčitaniji mjesečnik u Sloveniji. Iz revije Ognjišče razvila se izdavačka kuća, te god. 1994. i katolički Radio Ognjišče. Bio je također prvi ravnatelj Slovenskoga Caritasa. Pokopan je 21. veljače u Kopru.

Misao dana

Danas slavimo tvoju krizmu. Dugo si se za to pripremao, razbijao glavu mnogim pitanjima. Krenuo si tragom Boga, Isusa i Duha Svetoga, pronašao odgovore, ispitivao ih, odbacivao, mijenjao ih drugima. Sad sjedimo zajedno, nazdravljamo i veselimo se. Ovo nije dan kao ostala 364 u godini. Želimo ti Božji blagoslov, čestitamo. Vadimo pametne telefone, smijemo se u kameru, stavljamo fotografije ovoga posebnog dana na internet i sa svim ljudima na svijetu koji ove godine slave krizmu želimo ti: Neka Duh Sveti bude s tobom. Danas slavimo tvoju krizmu. Neka Duh Sveti bude s tobom sa svakim jutrom koje sviće i svake noći kad liježeš spavati. Neka te čuva, i kad ti glava bude kao ispražnjena, neka je napuni novim idejama. Kad stojiš pred golemim brdom, već sad bez daha i umornih nogu, neka te on žustro podigne. Pa i kad nemaš plan kamo želiš ići i ne znaš koji je pravi smjer, uzdaj se: Duh Sveti će ti pokazati kamo te vodi! (Stephan Sigg, “Što ti želim za krizmu”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.