Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Umro mons. prof. dr. sc. Tomislav Ivančić

U petak, 17. veljače 2017., u 79. godini života i 51. godini svećeništva umro je mons. prof. dr. sc. Tomislav Ivančić, svećenik Zagrebačke nadbiskupije.

Prof. dr. sc. Tomislav Ivančić rođen je 30. studenoga 1938. u Davoru od majke Marije r. Gelemanović i oca Đure. 1960. godine započinje svoj put prema svećeništvu u Bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu. Nakon šest semestara studija na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu odlazi na studij u Rim. Za svećenika je zaređen 1966. godine. Godinu dana kasnije postiže licencijat u teologiji, a 1971. doktorira u Rimu na Katedri fundamentalne teologije disertacijom „Nereligiozno kršćanstvo kod Dietricha Bonheoffera“. Iste godine postaje asistent pri Katedri fundamentalne teologije na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. S vremenom postaje pročelnik Katedre fundamentalne teologije, a 1998. je izabran za dekana fakulteta. 2001. izabran je i za rektora Sveučilišta u Zagrebu, a 2010. imenovan je profesorom emeritusom.

Mons. Tomislav Ivančić, član Međunarodne teološke komisije, dugogodišnji profesor i pročelnik Katedre fundamentalne teologije, višegodišnji dekan, znanstvenik, svećenik, kanonik Prvostolnoga kaptola zagrebačkog, jedinstvena je osoba i pojava u životu Crkve i hrvatskoga društva u postkoncilskom vremenu i na početku 21. stoljeća, osoba koja je svojim djelovanjem odavno prešla granice naše domovine. Za cjelokupni znanstveno-istraživalački rad odlikovan je od prvoga hrvatskoga predsjednika, dr. Franje Tuđmana, najvišim priznanjem za znanstveni rad – Redom Danice hrvatske, medaljom Ruđera Boškovića.

Prof. dr. sc. Tomislav Ivančić utemeljitelj je zajednice Molitva i Riječ, Centra za duhovnu pomoć, voditelj seminara i duhovni obnova, predvoditelj liturgijskih slavlja i molitvenih susreta, autor brojnih knjiga i članaka.

Prof. dr. sc. Tomislav Ivančić jedan je od najčitanijih naših autora i dugi niz godina vjeran suradnik u brojnim inicijativama i pothvatima Kršćanske sadašnjosti. Prva knjiga koju je objavio u nakladi KS-a je znanstvena monografija „Kršćanstvo u traganju za identitetom“ (1990.). Slijedile su sve redom uspješnice koje su doživjele više ponovljenih izdanja: Susret sa živim Bogom. Temeljno kršćansko iskustvo. Seminar za evangelizaciju Crkve; Pođi za mnom. Susret s Isusom Kristom u križnom putu; 33 Meditacije. Na putu do smisla; Oče. Upute i predlošci za kršćansku meditaciju, i dr. 2011. godine Kršćanska sadašnjost objavila je zbornik u čast prof. dr. sc. Tomislavu Ivančiću, u prigodi njegova izbora u zvanje profesora emeritusa pri Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, čiji su urednici prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskoga katoličkog Sveučilišta i bivši direktor Kršćanske sadašnjosti, doc. dr. sc. Tomislav Kovač i doc. dr. sc. Branko Murić s Katedre fundamentalne teologije Katoličkoga bogoslovnog fakulteta.

          Ako se može govoriti o svećeniku, teologu, duhovnom vođi i intelektualcu koji u sebi spaja mnogostrukost različitih darova, o kojem su čuli gotovo svi slojevi ne samo vjernika nego i cjelokupnog hrvatskog društva, onda je to Tomislav Ivančić, piše u uvodu zbornika, tada u čast svoga predšasnika na Katedri fundamentalne teologije Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. Željko Tanjić te dodaje: „On je kao rijetko koji teolog uspio na originalan način spojiti teologiju i pastoral, teologiju i duhovnost i graditi mostove između teologije i drugih znanosti, teologije i društva, teologije i modernoga čovjeka, u čemu nam svima može biti primjer i učitelj, kao i izazov.“


Kršćanska sadašnjost neizmjerno mu je zahvalna i ovih dana pridružuje se molitvi mnogih čijim je životima i putevima služenja Crkvi i narodu prof. dr. sc. Tomislav Ivančić davao poticaj i primjer.

Misao dana

Istina se kao istina očituje samo onomu koji pita. Pitanjem uvijek stvaramo prostor za više mogućnosti, dok se istina – to je ono što ostaje isto, kako kaže sama riječ, što je istovjetno sa samim sobom – upravo tu iskazuje kao samo jedna stvarnost te se tako pokazuje kao nešto nezavisno od našega promišljanja. Istina se traži i shvaća pitanjem, ona je ono što može izdržati svako pitanje. Istina se ne treba bojati nikakva pitanja. Čovjek koji traži istinu, koji pita, zna da je još ne posjeduje, ili je ne posjeduje sasvim. Dobit će je možda kao odgovor na svoje pitanje. Susret s čovjekom koji također pita dobro mu je došao, jer se istina radije otkriva u dijalogu. (Vjekoslav Bajsić)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.