Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Umro mons. prof. dr. sc. Tomislav Ivančić

U petak, 17. veljače 2017., u 79. godini života i 51. godini svećeništva umro je mons. prof. dr. sc. Tomislav Ivančić, svećenik Zagrebačke nadbiskupije.

Prof. dr. sc. Tomislav Ivančić rođen je 30. studenoga 1938. u Davoru od majke Marije r. Gelemanović i oca Đure. 1960. godine započinje svoj put prema svećeništvu u Bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu. Nakon šest semestara studija na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu odlazi na studij u Rim. Za svećenika je zaređen 1966. godine. Godinu dana kasnije postiže licencijat u teologiji, a 1971. doktorira u Rimu na Katedri fundamentalne teologije disertacijom „Nereligiozno kršćanstvo kod Dietricha Bonheoffera“. Iste godine postaje asistent pri Katedri fundamentalne teologije na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. S vremenom postaje pročelnik Katedre fundamentalne teologije, a 1998. je izabran za dekana fakulteta. 2001. izabran je i za rektora Sveučilišta u Zagrebu, a 2010. imenovan je profesorom emeritusom.

Mons. Tomislav Ivančić, član Međunarodne teološke komisije, dugogodišnji profesor i pročelnik Katedre fundamentalne teologije, višegodišnji dekan, znanstvenik, svećenik, kanonik Prvostolnoga kaptola zagrebačkog, jedinstvena je osoba i pojava u životu Crkve i hrvatskoga društva u postkoncilskom vremenu i na početku 21. stoljeća, osoba koja je svojim djelovanjem odavno prešla granice naše domovine. Za cjelokupni znanstveno-istraživalački rad odlikovan je od prvoga hrvatskoga predsjednika, dr. Franje Tuđmana, najvišim priznanjem za znanstveni rad – Redom Danice hrvatske, medaljom Ruđera Boškovića.

Prof. dr. sc. Tomislav Ivančić utemeljitelj je zajednice Molitva i Riječ, Centra za duhovnu pomoć, voditelj seminara i duhovni obnova, predvoditelj liturgijskih slavlja i molitvenih susreta, autor brojnih knjiga i članaka.

Prof. dr. sc. Tomislav Ivančić jedan je od najčitanijih naših autora i dugi niz godina vjeran suradnik u brojnim inicijativama i pothvatima Kršćanske sadašnjosti. Prva knjiga koju je objavio u nakladi KS-a je znanstvena monografija „Kršćanstvo u traganju za identitetom“ (1990.). Slijedile su sve redom uspješnice koje su doživjele više ponovljenih izdanja: Susret sa živim Bogom. Temeljno kršćansko iskustvo. Seminar za evangelizaciju Crkve; Pođi za mnom. Susret s Isusom Kristom u križnom putu; 33 Meditacije. Na putu do smisla; Oče. Upute i predlošci za kršćansku meditaciju, i dr. 2011. godine Kršćanska sadašnjost objavila je zbornik u čast prof. dr. sc. Tomislavu Ivančiću, u prigodi njegova izbora u zvanje profesora emeritusa pri Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, čiji su urednici prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskoga katoličkog Sveučilišta i bivši direktor Kršćanske sadašnjosti, doc. dr. sc. Tomislav Kovač i doc. dr. sc. Branko Murić s Katedre fundamentalne teologije Katoličkoga bogoslovnog fakulteta.

          Ako se može govoriti o svećeniku, teologu, duhovnom vođi i intelektualcu koji u sebi spaja mnogostrukost različitih darova, o kojem su čuli gotovo svi slojevi ne samo vjernika nego i cjelokupnog hrvatskog društva, onda je to Tomislav Ivančić, piše u uvodu zbornika, tada u čast svoga predšasnika na Katedri fundamentalne teologije Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. Željko Tanjić te dodaje: „On je kao rijetko koji teolog uspio na originalan način spojiti teologiju i pastoral, teologiju i duhovnost i graditi mostove između teologije i drugih znanosti, teologije i društva, teologije i modernoga čovjeka, u čemu nam svima može biti primjer i učitelj, kao i izazov.“


Kršćanska sadašnjost neizmjerno mu je zahvalna i ovih dana pridružuje se molitvi mnogih čijim je životima i putevima služenja Crkvi i narodu prof. dr. sc. Tomislav Ivančić davao poticaj i primjer.

Misao dana

Papa Franjo ne želi revolucionirati vjeru i moral, nego vjeru i moral želi tumačiti polazeći od evanđelja. U skladu s navjestiteljskim obilježjem evanđelja, on to ne čini apstraktnim učiteljskim jezikom, nego jednostavnim – ali ne i pojednostavljujućim – jezikom, jezikom koji je komunikativan i dijaloški, koji oslovljava i osvaja ljude. Time on ne napušta ništa od naučavanja Crkve; štoviše, on na ovaj način može pokazati da je vjera uvijek svjež i osvježujući izvor (EG 11) i istina koja nikada ne će zastarjeti (EG 265). Njegov je motiv uvjeriti vjernike u ljepotu vjere i ohrabriti ih za radostan život iz vjere. (Walter Kasper, “Papa Franjo – revolucija nježnosti i ljubavi”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.