Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Umro prof. dr. Aldo Starić - glavni urednik Kršćanske sadašnjosti

svećenik Porečko-pulske biskupije, umirovljeni profesor dogmatske teologije na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i glavni urednik Kršćanske sadašnjosti.

Aldo Starić rođen je u istarskome mjestu Starići u župi Sv. Ivan od Šterne 18. ožujka 1942. godine. Nakon osnovnog školovanja u Muntrilju, gimnazijsko školovanje nastavio je u pazinskome sjemeništu i na realnoj gimnaziji u Pazinu te u sjemeništu na Šalati gdje maturira 1959. godine. Prve tri godine teološkog studija završio je na Višoj teološkoj školi u Pazinu, a zatim od 1964. godine do 1972. godine u Rimu na Papinskome sveučilištu Gregorijani i na Biblijskome institutu. Na Gregorijani je 1967. godine postigao licencijat iz teologije, a 1970. na Biblijskome institutu i licencijat iz biblijskih znanosti. Potom piše doktorsku disertaciju s naslovom „Atti 28, 15-31: valutazione teologica dell 'arrivo e del soggiorno di Paolo a Roma“ koju je na Gregorijani obranio 1972. godine.

Od ak. god. 1972/1973. najprije je asistent pri katedri za dogmatsku teologiju KBF-a u Zagrebu, a od 1991. naslovni te potom od 1993. godine sveučilišni docent za dogmatsku teologiju. Godine 1998. postaje izvanredni profesor, a 2003. godine odlazi u starosnu mirovinu. Po povratku iz Rima u ak. god. 1972./73. predaje i na Visokoj bogoslovskoj školi u Rijeci, a od 1978/79. i na Institutu za teološku kulturu laika. Od 1987/88. godine predaje i na Institu za duhovnost pri KBF-u. Desetak godina obavljao je službu delegata fakulteta za izvanškolske djelatnosti studenata, što je nekoliko godina uključivalo i službu odgovornog urednika studentskoga časopisa „Spectrum“. Pisao je stručne članke u „Bogoslovskoj smotri“ i osobito, od 1972. godine, u „Službi Riječi“ u kojoj je u svakom broju objavljivao više nepotpisanih članaka. Prevodio je za „Sveske“ i „Bogoslovsku smotru“, a osobito se spominjao njegov prijevod s latinskoga više govora nadbiskupa Franje Šepera na II. vatikanskom koncilu tiskanih u „Šeper – građa za životopis“. Surađivao je na hrvatskome prijevodu Kanonskoga prava s osobitim zaduženjem za teološku lekturu. U dva mandata bio je član Vijeća za kler pri BKJ te član Vijeća za katehizaciju i Vijeća za nauk vjere. Bio je čest predavač i sudionik Teološko-pastoralnih tjedana za svećenike, a desetak godina sudjelovao je i na Međufakultetskim ekumenskim simpozijima te na Ljetnim katehetskim školama.

Za svećenika je zaređen 8. rujna 1964. godine u Vižinadi, a Mladu misu slavio je 12. rujna 1964. godine u rodnoj župi. Papa Ivan Pavao II. monsinjorom ga je imenovao 1994. godine.

Nakon smrti Josipa Turčinovića, preuzima službu glavnoga urednika u Kršćanskoj sadašnjosti, koju je vršio do svoje iznenadne smrti. Svojom osobom i radom, teološkim promišljanjem i kršćanskom širinom prof. Starić ostavio je neizbrisiv trag u povijesti Kršćanske

Misao dana

Kad netko kaže transcendencija, kaže nešto što nas nadilazi. Dakle, ako krećemo u lov za nečim što nas nadilazi, ulazimo u određenu tragiku. Obitelj je vazda mjesto gdje to ne funkcionira, jer ona ponajprije i nije mjesto funkcionalno, nego egzistencijalno. Ona je uvijek, kao svaka pustolovina, prošarana sukobima, zastojima, uvrjedama koje izazivaju svađu i koje zahtijevaju praštanje. Već od početka, stvari su krenule loše. Muškarac i žena uzajamno se upropašćuju. Kain ubija Abela, jedna Tamara odlazi u postelju sa svojim svekrom Judom, druga Tamara daje se obljubiti od polubrata Amnona, Abšalom vodi rat protiv svojega oca kralja Davida ... Tako da je očekivanje Mesije očekivanje Onoga koji pomiruje braću (svršetak Knjige Postanka i priče o Josipu) i koji će obratiti srce otaca k sinovima, a srce sinova k ocima (Mal 3, 24 – posljednja riječ, u katoličkom kanonu, cijeloga Starog zavjeta). (Fabrice Hadjadj, “Što je to obitelj? Slijedom transcendencije u gaćama i drugih ultraseksističkih

Copyright © 2014 Kršćanska sadašnjost d.o.o.
Web design by omnet studio | powered by bookleus
na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.