Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Umro prof. dr. Aldo Starić - glavni urednik Kršćanske sadašnjosti

svećenik Porečko-pulske biskupije, umirovljeni profesor dogmatske teologije na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i glavni urednik Kršćanske sadašnjosti.

Aldo Starić rođen je u istarskome mjestu Starići u župi Sv. Ivan od Šterne 18. ožujka 1942. godine. Nakon osnovnog školovanja u Muntrilju, gimnazijsko školovanje nastavio je u pazinskome sjemeništu i na realnoj gimnaziji u Pazinu te u sjemeništu na Šalati gdje maturira 1959. godine. Prve tri godine teološkog studija završio je na Višoj teološkoj školi u Pazinu, a zatim od 1964. godine do 1972. godine u Rimu na Papinskome sveučilištu Gregorijani i na Biblijskome institutu. Na Gregorijani je 1967. godine postigao licencijat iz teologije, a 1970. na Biblijskome institutu i licencijat iz biblijskih znanosti. Potom piše doktorsku disertaciju s naslovom „Atti 28, 15-31: valutazione teologica dell 'arrivo e del soggiorno di Paolo a Roma“ koju je na Gregorijani obranio 1972. godine.

Od ak. god. 1972/1973. najprije je asistent pri katedri za dogmatsku teologiju KBF-a u Zagrebu, a od 1991. naslovni te potom od 1993. godine sveučilišni docent za dogmatsku teologiju. Godine 1998. postaje izvanredni profesor, a 2003. godine odlazi u starosnu mirovinu. Po povratku iz Rima u ak. god. 1972./73. predaje i na Visokoj bogoslovskoj školi u Rijeci, a od 1978/79. i na Institutu za teološku kulturu laika. Od 1987/88. godine predaje i na Institu za duhovnost pri KBF-u. Desetak godina obavljao je službu delegata fakulteta za izvanškolske djelatnosti studenata, što je nekoliko godina uključivalo i službu odgovornog urednika studentskoga časopisa „Spectrum“. Pisao je stručne članke u „Bogoslovskoj smotri“ i osobito, od 1972. godine, u „Službi Riječi“ u kojoj je u svakom broju objavljivao više nepotpisanih članaka. Prevodio je za „Sveske“ i „Bogoslovsku smotru“, a osobito se spominjao njegov prijevod s latinskoga više govora nadbiskupa Franje Šepera na II. vatikanskom koncilu tiskanih u „Šeper – građa za životopis“. Surađivao je na hrvatskome prijevodu Kanonskoga prava s osobitim zaduženjem za teološku lekturu. U dva mandata bio je član Vijeća za kler pri BKJ te član Vijeća za katehizaciju i Vijeća za nauk vjere. Bio je čest predavač i sudionik Teološko-pastoralnih tjedana za svećenike, a desetak godina sudjelovao je i na Međufakultetskim ekumenskim simpozijima te na Ljetnim katehetskim školama.

Za svećenika je zaređen 8. rujna 1964. godine u Vižinadi, a Mladu misu slavio je 12. rujna 1964. godine u rodnoj župi. Papa Ivan Pavao II. monsinjorom ga je imenovao 1994. godine.

Nakon smrti Josipa Turčinovića, preuzima službu glavnoga urednika u Kršćanskoj sadašnjosti, koju je vršio do svoje iznenadne smrti. Svojom osobom i radom, teološkim promišljanjem i kršćanskom širinom prof. Starić ostavio je neizbrisiv trag u povijesti Kršćanske
Copyright © 2014 Kršćanska sadašnjost d.o.o.
Web design by omnet studio | powered by bookleus
na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.