Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Zagreb: Na Susretu s autorom gostovao Mario Cifrak

Zagreb, (IKA) – U knjižari Kršćanske sadašnjosti „Kaptol 29" u Zagrebu u petak, 20. svibnja održan je novi „Susret s autorom". Ovoga puta bila je prigoda upoznati bibličara, profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Marija Cifraka. On je u Kršćanskoj sadašnjosti objavio nekoliko vlastitih knjiga, ali je uredio i više zbornika.

Uvodno je moderator susreta don Anton Šuljić kratko predstavio dr. Cifraka koji je završio studij na KBF-u u Zagrebu gdje je i apsolvirao i klasičnu filologiju i zaređen je za svećenika, a potom nastavio studij na Papinskom biblijskom institutu u Rimu, te Sveučilištu u Freiburgu gdje je i doktorirao. Na KBF-u predaje egzegezu Novoga zavjeta i grčki biblijski jezik, a od 2008. je i pročelnik katedre Svetoga pisma Novoga zavjeta, te urednik časopisa „Biblija danas".

Na pitanje, kako se počeo baviti znanošću, dr. Cifrak je pojasnio kako se u Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda kojoj pripada, uvijek razmišljalo o usmjerenju budućih postiplomanata prvenstveno prema specijalizaciji iz Svetoga pisma. Tako je to i njega odredilo za studij, pa je upisao i klasičnu filologiju.

Tijekom susreta predstavljeni su zbornici radova koje je dr. Cifrak (su)uredio. Prvi u tom nizu je zbornik radova „O Kraljevstvu nebeskom - novo i staro" priređen u čast Bonaventuri Dudi u povodu 75. rođendana i 50 godina svećeništva (2001.). Slijedeći zbornik „Neka iz tame svjetlost zasine" u čast prof. dr. sc. Adalbertu Rebiću u prigodi 70. obljetnice njegova života i 40. obljetnice profesorskog rada (2007.) Cifrak je uredio s Nikolom Hohnjecom. Treći u tom nizu, bio je zbornik „Da istina evanđelja ostane kod vas (Gal 2,5)" u čast prof. dr. sc. Ivana Dugandžića povodom 70. godine života (2014.) koji je uredio s Darijom Tokićem. Cifrak je sudjelovao u uređenju i zbornika radova „50. obljetnica svečanog otvaranja i početka Drugoga vatikanskog koncila" (2015.).

Poseban osvrt Cifrak je dao na knjigu „Sveto pismo u životu Crkve. 40 godina Dogmatske konstitucije 'Dei Verbum' o božanskoj objavi. Dokumenti katoličke biblijske federacije" koju je također uredio. U tom vidu je kratko predstavio Katoličku biblijsku federaciju koja je osnovana zauzimanjem kardinala Augustina Bea s ciljem oživotvorenja šestoga poglavlja Dogmatske konstitucije o objavi „Dei verbum". Priređivanju ovoga izdanja prišao je iz praktičnog razloga, jer na hrvatskom jeziku nisu bili dostupni dokumenti Federacije. U tom kontekstu se osvrnuo i na biblijski pastoral u Hrvatskoj. Naglasio je, kako sama ideja da se pri (nad)biskupijama imenuju povjerenici nije u potpunosti zaživjela, jer prema njegovu saznanju povjerenik za biblijski pastoral postoji samo u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Također je ukazao na slabo zanimanje studenata, budućih mladih teologa za biblijske znanosti.

Uz knjigu „Poslanje egzegeze u Katoličkoj Crkvi. Od Drugoga vatikanskog sabora do danas" (2008.) u kojoj se osim njegovog rada, nalaze i radovi Ante Kresine i Zvonimira Izidora Hermana, Cifrak se osvrnuo na povijesno-kritičku metodu.

Povijesno-kritička metoda je „katolički pronalazak" u 17. stoljeću, no nije se o tome mnogo znalo sve do pape Pija XII. (1943.) kad se katoličkim egzegetama počelo dozvoljavati da biblijskim knjigama pristupe kritičko-povijesno. Predmet objave nije povijest, već Bog koji se želi objaviti ljudima kroz povijesna događanja. Naša zadaća je da tom metodom pristupimo biblijskim tekstovima kao i svim drugim tekstovima. Dakle, želi se pratiti tekst kako je nastajao s jedne strane, a s druge strane kako je on u zadnjoj redakciji došao. Kroz to se želi otkriti koja je bila nakana autora za adresate za koje je pisao, pojasnio je Cifrak. Također je upozorio i na „biblijski fundamentalizam", te pojasnio kako je tu riječ o doslovnom tumačenju i razumijevanju tekstova, kao da je riječ o povijesti. No, mi pred sobom nemamo povijest, nego teologiju.

Bila je ovo prigoda predstaviti i „Vježbenicu grčkoga jezika Novoga zavjeta" (2012.) koju je priredio prvenstveno za potrebe studenata.

O autorskoj knjizi „Početak evanđelja Isusa Krista. Hermeneutske pretpostavke" (2009.) rekao je, kako ona upućuje na ono što nam je potrebno da bismo mogli ući u svijet evanđelja, a jedan dio posvećen je Isusovom identitetu kako se on postavlja prema Bogu. U tom je kontekstu upozorio kako je „problem nas katolika, odnosno kršćana uopće da imamo krivu sliku o Bogu. Sve dok ne budu dobivali oštrinu prave slike o Bogu, onu koju daje Isus Krist, a to je moguće samo kroz Evanđelje, imat ćemo surogat, a to je samo bježanje od pravoga Boga, prave slike o Bogu".

Posljednja predstavljena knjiga bila je „Ta u vjeri hodimo, ne u gledanju. Egzegetski doprinos moralnoj poruci Novoga zavjeta" (2013.) koja je usko vezana s kolegijem koji predaje na poslijediplomskom studiju. U tom kolegiju se polazi od onoga što je ključno za kršćanstvo, a to je pashalni misterij Isusova muka, smrt i uskrsnuće, Isusovo kraljevstvo, i preduvjeti za ulazak u to kraljevstvo.

Na kraju je spomenuo kako trenutno radi na novoj knjizi „Hermeneutika Staroga zavjeta u Novom zavjetu", tj. riječ je o starozavjetnim tekstovima koji dolaze u Novom zavjetu.

Misao dana

Danas slavimo tvoju krizmu. Dugo si se za to pripremao, razbijao glavu mnogim pitanjima. Krenuo si tragom Boga, Isusa i Duha Svetoga, pronašao odgovore, ispitivao ih, odbacivao, mijenjao ih drugima. Sad sjedimo zajedno, nazdravljamo i veselimo se. Ovo nije dan kao ostala 364 u godini. Želimo ti Božji blagoslov, čestitamo. Vadimo pametne telefone, smijemo se u kameru, stavljamo fotografije ovoga posebnog dana na internet i sa svim ljudima na svijetu koji ove godine slave krizmu želimo ti: Neka Duh Sveti bude s tobom. Danas slavimo tvoju krizmu. Neka Duh Sveti bude s tobom sa svakim jutrom koje sviće i svake noći kad liježeš spavati. Neka te čuva, i kad ti glava bude kao ispražnjena, neka je napuni novim idejama. Kad stojiš pred golemim brdom, već sad bez daha i umornih nogu, neka te on žustro podigne. Pa i kad nemaš plan kamo želiš ići i ne znaš koji je pravi smjer, uzdaj se: Duh Sveti će ti pokazati kamo te vodi! (Stephan Sigg, “Što ti želim za krizmu”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.