Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Zlatni jubilej „Kane“ u programu Vatikanskog radija


U programu Vatikanskoga radija 31. je svibnja emitiran prilog o našoj kršćanskoj obiteljskoj reviji „Kana“ koja već 50 godina promiče kršćansku misao kao jedinstvena tiskovina na hrvatskoj medijskoj sceni. Prilog je pripremio Marito Mihovil Letica, a emitiran je na Radio Mariji i Hrvatskom katoličkom radiju. Zanimljiv uvodni dio emisije, kao i sam radijski prilog, donosimo u nastavku:

„Kana“ je dostojno obilježila svoj zlatni jubilej: 50. obljetnicu izlaženja. Primila je veliko priznanje Hrvatskoga društva katoličkih novinara za 50 godina svesrdnoga promicanja kršćanske misli, a priznanje joj je dodijeljeno 22. svibnja 2020. u prigodi 54. svjetskoga dana sredstava društvenih komunikacija

Bez ikakve empirijske podloge usuđujem se predmnijevati da bi ispitivanje metodom slobodnih asocijacija koje bi smjeralo doznati s čime ljudi povezuju riječ „kȁna“, prikupilo odgovore umnogome ovisne o tome pribivaju li ispitanici svetim misama i pristupaju li stolu s katoličkim tiskom. Valja pripomenuti da je riječ „kȁna“ primjer homonimije ili istoimenosti, tj. pojave da dvije ili više riječî različita podrijetla i značenja imaju jednak slovni sastav ili su jednaka naglaska. Među ženskom i mlađom populacijom riječ „kȁna“ u velikome broju slučajeva asocira na boju od lišća tropskoga grma koja služi za bojanje kose ili ocrtavanje privremenih tetovaža na tijelu.

Za druge ispitanike, koji su više upoznati sa Svetim pismom, dotična riječ ponajprije priziva nešto što nije privremeno i prolazno, što ne služi uljepšavanju i oslikavanju tijela – nego je postojano i trajno, što ovozemaljsku vremenitost povezuje s onostranom vječnošću i brine se za duhovnost, za ljepotu kršćanske duše, duše čovjeka stvorena na sliku Božju. Riječ je o Kȁni Galilejskoj, a u tome je drevnom naselju Isus na svadbi pretvorio vodu u vino, učinivši tako svoje prvo znamenje, o čemu čitamo u 2. poglavlju „Evanđelja po Ivanu“. K tome će taj drevni toponim mnogoga vjernika asocirati na istoimenu kršćansku obiteljsku reviju.

Transkript emisije u povodu 50. obljetnice „Kane“ možete pročitati ovdje.


Misao dana

Sam otac Pio je, sa svoje strane, posvjedočio: »Sve se svodi na sljedeće: razdire me ljubav prema Bogu i prema bližnjemu. Bog mi je neprestano na pameti i urezan u srce. Ne gubim ga nikada iz vida: dirnut sam promatrajući njegovu ljepotu, njegove osmijehe, njegovu uznemirenost, milosrđe, osvete ili, bolje rečeno, strogoću njegove pravde.« (Stefano Campanella, “Milosrđe u oca Pija“)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.