Pretraži u novostima

A povrh svega – ljubav! (3 Kol 14): Knjige koje slave ljubav i brak

- Kategorija : Novosti

Često čujemo da se veljaču naziva mjesecom ljubavi, prije svega zbog spomendana sv. Valentina, tzv. Valentinova. Trebamo li kao kršćani slaviti Valentinovo?

S obzirom na to da je Bog – Bog ljubavi, izvorište ljubavi, ljubav svakako treba uzdizati, pa i slaviti, no s odmakom od komercijalizirane strane Dana zaljubljenih kakva se nerijetko nameće u suvremenom svijetu. Zaljubljenost – kao nešto lijepo, puno ushita i topline – ipak kratko traje. Međutim, zaljubljenost koja prerasta u ljubav kao nešto trajno, pouzdano, ono je čemu trebamo težiti.

Druga nedjelju u veljači proglašena je tako Svjetskim danom braka, posvećenom bračnim parovima kao stupovima obitelji, koja je temelj Crkve i društva. Tim se danom želi proslaviti i iznova vrednovati sakrament braka, naglasiti ljepota bračne vjernosti, žrtve i radosti u bračnom životu. Stoga, slaviti Valentinovo, slaviti ljubav, slaviti Dan braka kao kršćani smo itekako pozvani, jer u središtu je – ljubav. Ono o čemu možemo promisliti i poraditi jest kako ćemo ju slaviti. Zahvaliti Bogu za dar ljubavi samo jedan je od načina. “Ljubav se ne izražava samo velikim riječima nego i svakodnevnim malim stvarima. Sitna djela postaju velika i božanska zato što je sama ljubav Božja u svemu što postoji. Sve postaje izraz ljubavi, ali ljubav isto tako sve ispunjava. Ono pak što ispunjava ljubav – naša ljudska kao i ona božanska – postaje veliko i zadobiva i zadobiva božansko dostojanstvo”, piše benediktinac Anselm Grün u knjizi Daruj svoje srce.

Slaveći ljubav, onu ljudsku i onu božansku, u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti pripremili smo popust od 30 % na niz naslova vezanih uz širi pojam ljubavi, uz brak te poimanje muškarca i žene. Akcija u knjižarama traje do 28. 2., a u web knjižari do 21. 2. 2022. 

Od sniženih naslova izdvajamo:

Daruj svoje srce – Poznati njemački benediktinac, Anselm Grün, pisac brojnih uspješnica prevedenih i na hrvatski jezik, u ovom se djelu pozabavio temom ljubavi, i to tako da je razmišljao na temelju poznatih pjesničkih izričaja. I sam kaže: „Uspjeh naše ljubavi ne ovisi o mislima i savjetima drugih. Zato u ovoj knjizi o ljubavi ni ne želim davati savjete. Isto tako ne želim niti ponavljati sve ono što sam drugdje već napisao o njoj. Naprotiv, želim se nadahnjivati pjesnicima – njihovim mislima i pjesmama o ljubavi. Ono što su oni napisali o ljubavi shvaćam kao povod da i sam promišljam o ljubavi.”

Za vas dvoje – Riječ je o knjizi koju također potpisuje Anselm Grün, a u kojoj se nalaze kraći odlomci iz Novoga zavjeta, a potom se nižu blagoslovne želje, molitve, pouke, primjeri i podsjećanja, a ne prešućuju se niti mogući problem u braku, upućuje se na rješenja i na to k čemu valja osobito usmjeriti pozornost u zajedničkome životu. Pritom je sve začinjeno odličnim fotografijama u boji tako da će ova knjiga biti zaista lijep poklon  onima koji tek uplovljavaju u bračnu luku.

Dom ljubavi i kršćanske radosti – U ovoj knjizi vlč. Antona Tamaruta o braku i obitelji govori se pod teološkim vidikom, a temelj je u kršćanskoj objavi i predaji te u crkvenome učiteljstvu. Taj je pogled, koji vidi potrebu i drukčijih pristupa obiteljskoj problematici, po svojoj poruci idealan i odlikuje se cjelovitošću i svestranošću. S podnaslovom Teologija i duhovnost braka i obitelji autor Anton Tamarut u knjizi donosi iznimno vrijedna razmišljanja, kao i predloške obiteljske molitve.

Dubina spolova, mistika tijela – U vremenu koje je kontaminirano seksom i svim njegovim derivacijama, a o čemu se u kršćanskim krugovima uglavnom sramežljivo i moralizirajuće šuti, knjiga već vrlo priznatog francuskog filozofa i dramaturga, Fabricea Hadjadja, Židova obraćenog na katolicizam, to pitanje postavlja u srž razmatranja, ali tako da o teologiji kršćanskoga braka i ljubavi često govori na humorističan, dijelom ironičan i sarkastičan, a opet ozbiljan način. Zbog svoje iskričavosti i jedinstvenosti pristupa ova je knjiga na Zapadu već postigla velik ugled i odjek, a budući da pripada među autorova misaono najzrelija djela, ovo je prilika da toga sjajnog autora upoznaju i hrvatski čitatelji.

Sretno u ljubavi – Knjiga za mladence, bračne drugove i sve zaljubljene! Tako bi se smjela okarakterizirati knjiga Sretno u ljubavi koja je iznimno lijepo dizajnirana, s izvrsnim ilustracijama koje prate tekst nenadmašne biblijske knjige Pjesme nad pjesmama.

Knjiga Sretno u ljubavi je koncipirana tako da je na početku ostavljeno mjesto za posvetu pa će je mladenci i bračni drugovi moći posvetiti jedno drugom, a to će moći učiniti svi oni koji zaljubljenima žele pokloniti nezaboravni dar s najljepšim ljubavnim stihovima iz Biblije.

Ostale naslove na akciji pogledajte ovdje.

Nikomu ništa ne dugujte, osim da jedni druge ljubite. Jer tko drugoga ljubi, ispunio je Zakon.

(Poslanica Rimljanima 13, 8)

Podjeli sadržaj