Pretraži u novostima

Bl. Alojzije Stepinac – svjetlo u tami

- Kategorija : Novosti

»Ako je Bog dao ovo pravo ljudima (pravo na život i postupak koji je dostojan čovjeka), ni jedna vlast na svijetu ne može im ga oduzeti.«

bl. Alojzije Stepinac

Tijekom veljače se s posebnom pobožnošću spominjemo bl. kardinala i zagrebačkoga nadbiskupa Alojzija Stepinca, posebice 10. 2. uz njegov spomendan. Kako je poznato, nakon dolaska komunista na vlast, odbio je odvajanje Katoličke Crkve u Hrvatskoj od Vatikana. U montiranom sudskom postupku osuđen je na 16 godina zatvora i prisilnoga rada. Pet godina proveo je u zatvoru u Lepoglavi, a od kraja 1951. do svoje smrti 10. veljače 1960. godine bio je u kućnom pritvoru u Krašiću.

Kršćanska sadašnjost objavila je niz djela o bl. kardinalu Alojziju Stepincu, a od 3. 2. do 12. 2. 2022. u sklopu akcije Bl. Alojzije Stepinac – svjetlo u tami mogu se u našim knjižarama i web knjižari kupiti po 20 % – 30 % nižim cijenama. 

Blaženi Alojzije Stepinac – baština koja obvezuje knjiga je koja na 360 stranica sabire homilije kardinala Josipa Bozanića održane na Stepinčevo u zagrebačkoj prvostolnici u od 1998. do 2008. godine.

Nadahnjivan likom i djelom svojeg prethodnika, zagrebačkog nadbiskupa i blaženika Katoličke Crkve Alojzija Stepinca, kardinal Bozanić ponajprije kao nadahnut propovjednik, sada kao autor ove knjige, čitateljima svjedoči i posreduje primjer čovjeka vjere i na Bogu utemeljene nade – blaženoga Alojzija Stepinca, koji je za nas, kako je istaknuo na Stepinčevo 1999. godine, znak, uzor i poziv kako vjerovati i kako se u životu nadati.

U knjizi je objavljeno i pastirsko pismo Najsvjetliji lik Crkve Božje u Hrvata, prevedeno i na talijanski i engleski jezik, koje je kardinal Bozanić napisao u povodu 100. obljetnice rođenja Alojzija Stepinca.

Alojzije Stepinac – Pillar of Human Rights knjiga je autorice Esther Gitman. Napisana na engleskome jeziku, ova knjiga istražuje kako je mladi svećenik iz ruralnog dijela Hrvatske, Alojzije Stepinac, postao junak svojega naroda, Katoličke Crkve i mnogih drugih diljem svijeta. Poput starozavjetnog proroka, nadbiskup Stepinac ostao je nepokolebljivo vjeran svojoj Crkvi i prirodnim zakonima tako što je bio glas savjesti tijekom triju totalitarnih režima. Branio je učenje Crkve i tako pokazao kako religiozan čovjek u skladu sa univerzalnim vrijednostima može pojmiti jedinstvo svijeta u njegovoj različitosti. Tijekom akcije ova se knjiga može kupiti ovdje ili u knjižarama po cijeni od 119 kn.

Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj u kontekstu Drugoga svjetskog rata i poraća zbornik je radova  s istoimenoga znanstvenog skupa održanoga u organizaciji Zagrebačke nadbiskupije i Hrvatskoga 2015. godine. U središte znanstvenog pristupa uzima povijesni izvor i njegovu kritiku, što se nastoji analizirati i interpretirati sukladno duhu doba u kojem je nastao, mimo političkih, socijalnih i inih dnevno-političkih usmjerenja današnjice.

Osobit prinos Zbornika čine dvije cjeline historiografskog dijaloga hrvatskih i srbijanskih povjesničara o odnosu kardinala Stepinca prema vlastima Nezavisne Države Hrvatske te kardinalovu odnosu prema Srpskoj pravoslavnoj Crkvi.

Struktura zbornika slijedi utvrđeni red zbivanja za odvijanja znanstvenog skupa i podijeljena je u dvije osnovne cjeline – uvodnu i znanstvenu. U uvodnoj se uz pozdravne riječi kardinala Josipa Bozanića i prof. dr. sc. Željka Tanjića nalazi integralno izlaganje dr. sc. Esther Gitman popraćeno znanstvenim aparatom. Znanstveni dio Zbornika čini deset znanstvenih radova, a napose valja izdvojiti pogled iz britanske perspektive dr. sc. Robina Harrisa. Cjelokupni tekstovi objavljeni su i na hrvatskom i na engleskom jeziku u sklopu ovoga djela koje se u sklopu ove akcije u knjižarama ili ovdje može kupiti po cijeni od 196 kuna (umjesto 280 kn).

Među ostalim naslovima u sklopu akcije Bl. Alojzije Stepinac – svjetlo u tami izdvajamo i In search of cardinal Stepinac (Zvonimir Gavranović), Pio XII. i Drugi svjetski rat prema vatikanskim arhivima (Pierre Blet) te eKnjigu Bonaventure Dude, Razmišljam o Alojziju Stepincu koja nije na akciji, ali je u eIzdanju dostupna prema povoljnijoj cijeni.

Na zasebnoj akciji, usporedno s ovom, kao knjiga mjeseca izdvojena je Kad hrabrost prevlada, autorice Esther Gitman, u kojoj je cijelo jedno poglavlje posvećeno bl. Alojziju Stepincu, odnosno njegovoj ulozi u spašavanju Židova. Više o toj knjizi pronaći ćete ovdje.

Podjeli sadržaj