Pretraži u novostima

Disertacija biskupa Petanjka: Mihael Anđeo Božidarević iz Dubrovnika OFMCap.

- Kategorija : Novosti

Autorska monografija Mihael Anđeo Božidarević iz Dubrovnika OFMCap. (1653. – 1729.) Propovjednik, diplomat, poglavar i duhovni vođa, iz pera Ivice Petanjka, OFMCap. nedavno je objavljena u suizdanju Kršćanske sadašnjosti i Hrvatske kapucinske provincije pod nebeskom zaštitom sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Monografija je to koja prvi put iznosi na vidjelo život i rad dubrovačkog franjevca kapucina, koji je na prijelazu 17. u 18. stoljeće djelovao na razini visokih struktura Katoličke Crkve u Europi. Radi se o prijevodu na hrvatski jezik doktorskog rada krčkog biskupa mons. dr. Ivice Petanjka OFMCap, izvorno napisanoga na talijanskom jeziku. Teza je obranjena 2002. na Fakultetu crkvene povijesti Papinskog sveučilišta Gregoriana u Rimu, ali dosad nije bila objavljena na talijanskom ili na nekom drugom jeziku.

Ova znanstvena monografija daje vrijedan doprinos poznavanju jednoga od istaknutijih imena kapucinske povjesnice u nas. Naime, osoba o. Mihaela Anđela Božidarevića nije nepoznata u Hrvatskoj, ali dosad o njemu nije postojala studija čije bi prosudbe bile iznesene na znanstveno utemeljen način. U knjizi upoznajemo Božidarevića kao istaknutog propovjednika, upravitelja i diplomata u europskim okvirima. Knjiga će pobuditi zanimanje i onih koji proučavaju hrvatsku povijest u doba baroka, odnosno katoličke obnove. Usmjerena je ne samo povjesničarima nego i onima koje zanima religiozna prošlost. Važna je posebice za povijest Dubrovačke Republike i njezine diplomacije.

Autor argumentirano i sustavno analizira postavljenu temu te pritom vrlo iscrpno koristi primarne i sekundarne izvore. „Studija je rezultat rada na arhivskom gradivu, a posebno se ističu kapucinski provincijski arhivi (u Italiji, Austriji i drugdje) i Vatikanski apostolski arhiv (posebice de Propaganda fide i Državno tajništvo). Autor zalazi i u brojne druge ustanove, poput franjevačke knjižnice u Parizu. Objavom ove monografije hrvatskoj se javnosti nudi sveobuhvatan popis literature i arhiva relevantnih za povijest kapucinskoga reda. S obzirom na to da historiografija prema povijesti kapucinskoga reda u Hrvatskoj dosad nije pokazala zadovoljavajuće zanimanje, ovaj rad jest od temeljne važnosti za prošlost te redovničke zajednice u doba katoličke obnove. Ova studija nudi smjernice i za daljnja istraživanja budućim povjesničarima“, istaknuo je u proslovu djela izv. prof. dr. sc. Marko Medved.

Knjigu Mihael Anđeo Božidarević iz Dubrovnika OFMCap. (1653. – 1729.) potražite u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti po cijeni od 190 kuna.

Podijeli sadržaj