Pretraži u novostima

Dr. sc. Stjepan Brebrić u četiri emisije 'Blago socijalnog nauka Crkve' HKR-a

- Kategorija : Novosti

Stjepan Brebrić, direktor i glavni urednik Kršćanske sadašnjosti, tijekom studenoga je na Hrvatskom katoličkom radiju pripremio četiri emisije "Blago socijalnog nauka Crkve". Riječ je o emisiji koja se emitira srijedom u 16.30 h u suradnji s Centrom za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije. Dr. sc. Stjepan Brebrić, član Upravnoga vijeća Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK, u prvoj je emisiji, emitiranoj 3. studenoga, govorio o temi Dostojanstvo ljudske povijesti.

„Kršćani uz pomoć socijalnoga nauka Crkve ostvaruju i svoje evangelizacijsko poslanje preobrazbe svijeta bez nametanja vlastitih uvjerenja, a pogotovo ne vodeći se osvajačkim mentalitetom, kakvoga je u povijesti ponekad bilo. Kršćani trebaju prepoznati i priznati dostojanstvo ljudske povijesti, također i kao povijesti svijeta. Naime, ljudsko društvo je mjesto kršćanskoga proroštva, mjesto u koje se utjelovljuje evanđelje, prostor i vrijeme u kojemu evanđelje postaje povijest“, istaknuo je među ostalim o temi.

>>> Poslušajte emisiju o temi Dostojanstvo ljudske povijesti

Tematska okosnica druge emisije, emitirane 10. studenoga, bila je Crkva i globalizacija. 

„Crkva je na vrijeme prepoznala dobre i loše strane globalizacije, ponajviše zahvaljujući razvoju svojega socijalnog nauka. Naime, dok se na prve predodžbe o globalizaciji kršćanski vjernik još i mogao nadati samo pozitivnim učincima globalizacijskih procesa, možda i evocirajući povijesna razdoblja u kojima se kršćanstvo širilo planetom civilizirajući narode i prostore navještajem evanđelja Isusa Krista, negativni učinci globalizacije, s vremenom sve očitiji, pokrenuli su Crkvu na zauzimanje sve kritičnijega stava prema pojedinim aspektima globalizacije. Za početak, bilo je potrebno razlikovati 'katoličko' u oznaci Crkve naspram 'globalnog' u oznaci svijeta. U idealnom smislu, Crkva kao neovisna i u nekom pogledu iznad svih tijekova i civilizacija, ima tu sposobnost da bude sveprisutna u vremenu i prostoru, to jest katolička, što joj odrednicu globalna čini pomalo izlišnom“, istaknuo je među ostalim.

„Suvremena Crkva puno ozbiljnije nego u prošlosti napušta svoj eurocentrični lik i pojačanom teorijom i praksom inkulturacije postaje sve više Crkvom i drugih kultura. Na taj način ona je dobar primjer i drugim religijskim tradicijama. U svojoj težnji da postane Crkvom svijeta umjesto Crkvom jednoga kontinenta i jednooblične kulture, katolička Crkva danas je opredijeljena za teologiju i metodologiju dijaloga u svojemu misijskome poslanju“, kazao je dr. sc. Brebrić.

>>> Poslušajte emisiju o temi Crkva i globalizacija 

Tema treće emisije koju je dr. sc. Brebrić pripremio, a emitirana je 17. studenoga, jest Crkva i globalna ekonomija. 

„Globalna ekonomija, koja je u biti tržišna ekonomija globalnih razmjera, zacijelo bi se u svojemu opravdanju i nadalje mogla pozivati na autonomiju tržišta i na model ponude i potražnje kao nešto etički neutralno, vođeno famoznom „nevidljivom rukom“, iza koje tobože ne stoji nikakav zasebni autoritet, čije bi se pozitivne namjere mogle preispitivati, samo kad bi se znalo o kakvome je autoritetu uopće riječ. Crkva svoj autoritet ne skriva, bez obzira što se u suvremenom svijetu svaki autoritet već po sebi dovodi u pitanje. Ona je u svojemu opredjeljenju za čovjeka i to napose za čovjeka koji je iskorišten, osiromašen, prezren i odbačen, pozvana svojim autoritetom također i u globalnim razmjerima podići glas u ime žrtvovanih, jer među učincima globalne tržišne ekonomije ona među prvima upravo i prepoznaje žrtve globalizacije. Analiza financijsko-gospodarskih, društvenih i inih aspekata globalne tržišne ekonomije, koja već duže vrijeme zaokuplja socijalni nauk Crkve, sve više ukazuje na stvarno stanje s kojim se Crkva ne može pomiriti, jer jasno vidi da sve više raste broj onih koji u raznim dijelovima svijeta nisu u stanju othrvati se neoliberalnom sociodarvinizmu“, kazao je među ostalim Stjepan Brebrić.

>>> Poslušajte emisiju o temi Crkva i globalna ekonomija

Posljednja u nizu emisija koju je uredio dr. Brebrić tematizirala je Globalizaciju i bratstvo, a emitirana je 24. studenoga. Osvrnuo se pritom na encikliku pape Franje Fratelli tutti, stavove pape u miru Benedikta XVI., ali i šire:

„Globalni svijet novi je prostor za novi međureligijski dijalog, koji je od sada usmjeren na globaliziranje pravde za sve i solidarnost sa svima. Neoliberalistička globalizacija nema za to nikakvoga sluha. Dijalog svjetskih religija oko onoga što im je zajedničko mogao bi bez sumnje pridonijeti stvaranju jedne normativne svijesti, koja se temelji na ideji sveopćega bratstva, kako je, kao stvarnost i prije ideje, današnjemu svijetu nudi papa Franjo“, zaključio je.

>>> Poslušajte emisiju o temi Globalizacija i bratstvo

Podjeli sadržaj