Pretraži u novostima

Dr. sc. Stjepan Brebrić u HRT-ovoj emisiji 'Zajedno u duhu'

- Kategorija : Novosti

Direktor i glavni urednik Kršćanske sadašnjosti, dr. sc. Stjepan Brebrić gostovao je 6. studenoga u HRT-ovoj emisiji „Zajedno u duhu“ koji vodi Antonia Hrvatin Roth, a tema razgovora bio je Interliber te izdavaštvo u doba pandemije.

Dr. sc. Stjepan Brebrić rekao je da se tijekom prvoga lockdowna i zatvaranja knjižara osjetila strepnja za budućnošću, no s vremenom se pokazalo da se treba boriti i prilagoditi novim okolnostima. „Okrenuli smo se nekim drugim kanalima distribucije, reklamiranja naših izdanja, pa i autorske suradnje, što se na kraju sve skupa ispostavilo kao jedan dobar iskorak koji će označiti svježinu u dijelu našega pristupa“, kazao je dr. sc. Brebrić.

Kao novost u Kršćanskoj sadašnjosti predstavio je projekt eKS, koji je zaživio upravo u pandemijskoj godini, iako je bio planiran i ranije. „Razvili smo vlastitu modernu i funkcionalni platformu koja omogućuje prezentaciju i distribuciju naših izdanja u e-formatu. Aplikacija se može besplatno preuzeti i preko nje se onda mogu sva izdanja koja nudimo u e-obliku kupiti, čitati, koristiti. U planu nam je i određenu arhivsku građu staviti u e-forma, primjerice veliki broj naših periodičkih izdanja“, kazao je dr. sc. Brebrić.

Voditeljica Antonia Hrvatin Roth povezala je sadašnju situaciju KS-a u pandemijskim vremenima s onime kako su se s teškim vremenima nekada nosili utemeljitelji KS-a, Vjekoslav Bajsić, Josip Turčinović, Tomislav Šagi Bunić. „Kada je zaživio eKS, sjetili smo se upravo naših suutemeljitelja, kako su oni krčili prostore i nosili se u situacijama tog crkvenog i kršćanskog nakladništva. Učinio nam se to kao jedan od načina u kojima mi sada upravo njih slijedimo, u jednoj situaciji koja je rizična. Elektroničko nakladništvo još nije isplativo u našim prostorima. I suprotno uvriježenom mišljenju, kod nas je elektronička knjiga značajno skuplja od tiskane. Nemate trošak tiska, ali svi ostali troškovi koji bi se mogli dugo nabrajati čine elektroničku knjigu, na jednom tako malom tržištu s obzirom na rasprostranjenost hrvatskoga jezika, zaista skupom. Međutim, trebamo slijediti trendove, probijati se, pa i kroz nakladništvo tiskane knjige sufinancirati eKnjigu“, ističe g. Brebrić.

U razgovoru se osvrnuli i na Godinu čitanja, područja koja se više i manje danas prate. Dr. sc. Brebrić istaknuo je da se crkveni dokumenti manje čitaju među širom publikom, iako se primjerice papa Franjo obraća dosta širokoj publici, s obzirom na teme njegovih enciklika.

Tema emisije bio je i Interliber. Tom je prigodom glavni urednik Kršćanske sadašnjost istaknuo da je u ovoj i protekloj godini, otkako se održao zadnji Interliber 2019. godine, KS objavio oko stotinu novih naslova. Sajamski popusti kreću se od 20 % na nova izdanja, 25 % na biblijska izdanja, a sva ostala izdanja KS-a snižena su od 30 % do 70 %. „Nudimo naša izdanja koja se kreću od teoloških, liturgijskih izdanja, biblijskih, crkvenih dokumenata, kršćanskih klasika, duhovnosti, ali i ozbiljnije teološke literature, kršćanske refleksije pa vjerujem da će svatko naći nešto za sebe, i čitatelji svih uzrasta“, istaknuo je.

Emisiju u cijelosti pogledajte na HRTi, klikom ovdje.

Podjeli sadržaj