Pretraži u novostima

Dr. Slavica Dodig za HKR predstavila knjigu 'U potrazi za osmišljenom starošću'

- Kategorija : Novosti

Slavica Dodig, umirovljena sveučilišna profesorica, autorica niza recentnih knjiga i znanstvenih radova iz područja medicinske biokemije, koji već godinama dobivaju istaknuto mjesto u svjetski relevantnim znanstvenim časopisima, posljednjih se godina nenametljivo spisateljski profilirala knjigama trajne vrijednosti koje, svaka na svoj način, znalački skreću čitateljsku pozornost na Bibliju kao tematski i stilski šaroliko štivo. Dr. Slavica Dodig 5. je studenoga gostovala u emisiji Hrvatskoga katoličkog radija, Novi valovi dobrote, urednice i voditeljice Katarine Varenice. Tema emisije bila je njezina nova knjiga, U potrazi za osmišljenom starošću koju je objavila Kršćanska sadašnjost.

„Knjiga progovara o starosti. Kao što sam naslov kaže, na kraju sam ipak htjela dati smisao toj knjizi. Kada sam došla i sama u fazu starosti, a još sam u ranoj fazi, počela sam promišljati kako će ta starost izgledati i kako se o njoj razmišlja. Bilo mi je jasno da moramo razlikovati biološko starenje, kronološko starenje i funkcionalno starenje, jer to nisu istoznačnice. Htjela sam prije svega za sebe naučiti, što mene u starosti čeka i što ja mogu raditi, što mogu pridonijeti društvu“, kazala je na početku dr. Dodig, koja se potom osvrnula na biološku starost i njezine karakteristike te kako su one obrađene i kako su postojale u Mezopotamiji, Egiptu, starom Rimu i Grčkoj. Orijentirajući se na biblijsku tematiku starosti, biblijske osobe, biblijske tekstove koji govore o starosti, krenula je u istraživanje ove teme. 

„Spomenula bih kralja Davida koji je doživio starost, Jakova, Noemi, Zahariju, starca Šimuna, proročicu Anu, svetoga Pavla, svetoga Ivana apostola“, izdvojila je nekoliko biblijskih osoba, a potom i istaknula nekoliko zanimljivosti o njima.

Na pitanje voditeljice koliko je važno da starost bude osmišljena te leži li problem današnjih umirovljenika u tome što im starost možda nije osmišljena, dr. Dodig odgovara da je upravo tu osnovni problem.

„Kada jednom odu u mirovinu, smatraju da ih više nitko ne treba, da više nisu korisni, no to nije tako. Osobno, za to sam se pripremala. Nisam htjela doći kući, gledati u četiri zida i prepustiti se televizijskom programu. Ako shvatim koji je smisao života i što se sve može u starosti napraviti, onda ću to moći prenijeti i drugima. Prva mi je pomisao bila koliko ću godina još živjeti i da ne želim to vrijeme protratiti“ kazala je dr. Dodig koja je već prije odlaska u mirovinu o njoj počela promišljati i za nju se pripremati.

Osvrnula se i na velika imena popust Bonaventure Dude, Vjekoslava Bajsića, Jerka Fučaka, Adalberta Rebića i Josipa Turčinovića koji su njoj i ostalim studentima u prošlosti približili biblijske tekstove te je otada počela njezina ljubav prema istraživanju detalja iz Biblije, iako se tijekom života bavila znanošću, odnosno medicinom.

Cijelo gostovanje dr. Slavice Dodig u emisiji HKR-a pogledajte u videoprilogu ili poslušajte ovdje, a njezinu knjigu, U potrazi za osmišljenom starošću, pogledajte ovdje

Podjeli sadržaj