Pretraži u novostima

Knjiga mjeseca: Evanđeoske mrvice za unutarnju ekologiju

- Kategorija : Novosti

Ako nam se ponekad čini da nam je život kao suha i tvrda zemlja, vjerujte, i takva zemlja može postati put mira i ljubavi!

vlč. Odilon-Gbènoukpo Singbo

Nemam vremena, “Trebam luđaka”, reče mudrac, Nema odgađanja, Pazi na ime koje nosiš,  Ne boj se, Humor starosti – naslovi su to evanđeoskih mrvica iz pera mladog afričkog svećenika Odilona-Gbènoukpoa Singboa. Mnoštvo takvih mrvica, kako je skromno nazvao svoja kratka, ali duboka i duhovna promišljanja, sabrao je na 275 stranica u knjigu pod naslovom Evanđeoske mrvice za unutarnju ekologiju, u izdanju Kršćanske sadašnjosti i Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Upravo tu knjigu ovoga mjeseca KS izdvaja kao Knjigu mjeseca u svojim knjižarama i web knjižari, uz popust od 30 % (84 kn umjesto 120 kn).

Knjiga sveučilišnoga kapelana progovara nevjerojatnom toplinom, jednostavnošću bliskom suvremenom čovjeku i njegovim problemima, svakidašnjim padovima i usponima, donoseći ujedno savjet i utjehu, evanđeosku crtu koja će u čitatelju zasigurno izazvati pozitivnu reakciju. 

Odilonove su mrvice relativno kratke (2 – 3 stranice) te se mogu čitati polako i zasebno, jedna dnevno ili pak prema potrebi. Autor Evanđeoskih mrvica kaže da se “bît života u mnogočemu nalazi u mrvicama. Mrvice oživljuju. [...] S obzirom na to da se nalazimo i u kulturi velikih brzina i užurbanosti, kratkoća evanđeoskih mrvica želi samo pozvati na ovo – ne trči nepromišljeno, ne brini se tjeskobno! Ovdje te je Bog postavio samo za jedan kratak posjet.” Poruke koje vlč. Odilon šalje ovom knjigom izrasle su iz osobnih promišljanja i molitve, ali i različitih životnih iskustava koje i spominje u knjizi, od doživljaja i emocija koje nosi iz rodne Afrike do susreta sa studentima i situacijama u Hrvatskoj.

„Njegova afrička duša progovara savršenim hrvatskim jezikom i tako nam pokazuje kako svježina Evanđelja ima sposobnost prelaziti granice i tvoriti neponovljivu novost života koja i kroz mrvice otkriva svoje neizmjerno bogatstvo koje nadilazi rase, nacije, kulture i jezike, a opet ih sve prožima i ispunja svojom neponovljivošću koja se očitovala u Isusu Kristu. Njegova promišljanja nisu teološki traktati. To ne žele ni biti. Nemojte ih tako ni čitati. Čitajte ih u različitim životnim situacijama i okolnostima kao mrvice kojima vas ekologijom nutrine uvodi u prostranstva evanđeoske poruke koju je Krist njemu otvorio i po njemu nam pokazao kolika je snaga njegova Evanđelja za naš život. Neiscrpna i uvijek svježa“, napisao je u predgovoru knjige prof. dr. sc. Željko Tanjić.

Vlč. Odilon kazao je pak da se paradoks našeg vremena nalazi u tome što jedva uspijevamo prepoznati ljepotu mrvica u našim životima, a u ovoj knjizi mrvice predstavljaju „iskustvo i poziv na zadovoljni život s malenim, na ljepotu i dubinu jednostavnih susreta, na ljekovitu dimenziju malenih i dobro izgovorenih riječi onome u potrebi, na utješnu dimenziju jedne podijeljene kave s drugima i slično“.

Sve to čitatelj će pronaći u ovoj ujedno dubokoj i jednostavnoj knjizi, praćenoj prigodnim fotografijama.

Do kraja srpnja knjigu potražite u knjižarama ili web knjižari Kršćanske sadašnjosti po 30 % sniženoj cijeni. Osim u tiskanom izdanju, ovo je djelo dostupno i kao eKnjiga.

Podjeli sadržaj