Pretraži u novostima

Knjiga mjeseca: „I riječ je Božja rasla“ Marija Cifraka

- Kategorija : Novosti

„Riječi, djela i sudbina Isusova međusobno su povezani na način koji je bitan i presudan za cjelokupnu povijest kršćanstva“, piše Mario Cifrak, uvodeći u ovu svoju studiju koja prati kerigmu (navještaj) do pisanoga evanđelja. „Pripovijedanje, koje je usredotočeno na kerigmu, pomaže nam razumjeti da uskrsna vjera nije vezana uz grob, nego uz kerigmu, a time uz ono što su Kefa i ostali učenici doživjeli u susretima s Uskrslim.“

Ovoga lipnja knjiga mjeseca vezana je uz Božju riječ i njezin rast. I riječ je Božja rasla studiozna je knjiga koja je pristupačna i širem čitateljstvu, a u knjižaramaweb knjižari Kršćanske sadašnjosti može se do kraja lipnja nabaviti po 30 % nižoj cijeni (za 56 kn umjesto 80 kn).

Kada mislimo na evanđelje, redovito mislimo na postojeća pisana Evanđelja koja nalazimo u Novom zavjetu: Evanđelje po Mateju, Marku, Luki i Ivanu. Manje nam je poznata činjenica da postoji i Pavlovo evanđelje (usp. Rim 1, 1-2) ili da se i sami evanđelisti koriste riječju »evanđelje« u svojim pisanim evanđeljima. »Evanđelje« znači navještaj radosne vijesti o eshatološkom spasenju po vjeri u Krista koji je živio, umro i uskrsnuo za nas. Dakle, tek od 2. st. po Kr. taj se pojam koristi za naša četiri Evanđelja. »Evanđelje« je tako prelazilo od kerigmatskog značenja, koje ima kod Pavla i unutar samih pisanih Evanđelja, odnosno Djela apostolskih, do literarnog, koje započinje Markovim pisanjem (usp. Mk 1,1).

Upravo taj nijansiran prijelaz evanđelja predmet je ove knjige. Kerigmatski aspekt vrlo je vidljiv u Djelima apostolskim i tzv. misijskim govorima koje su osobito održali Petar i Pavao. Zato se autor posvećuje tim protagonistima proučavajući njihove govore i djela. Slijedeći taj kerigmatski i povijesni trag, autor zaključuje da su ta dva vida međusobno usko povezani, a Markova književna vrsta "evanđelja" odredila je pripovijedanje o Isusu i kerigmu o Kristu.

Iako je riječ o stručnoj knjizi, dijelove Novog zavjeta koje autor obrađuje svi će čitatelji moći bolje upoznati i produbiti te steći širi uvid u obrađene teme, kao i bolje razumijevanje povijesnih gibanja po kojima je rasla Božja riječ i njezino razumijevanje u izvornoj kršćanskoj zajednici.

Do kraja svibnja knjigu potražite u knjižarama web knjižari Kršćanske sadašnjosti po 30 % nižoj cijeni (za 56 kn umjesto 80 kn).

Podjeli sadržaj