Pretraži u novostima

Knjiga mjeseca o svetici Božjeg milosrđa: Sestra Faustina

- Kategorija : Novosti

Faustina Kowalska optuživana je za histeriju i fantaziranje. Dugo nitko nije vjerovao da je tu jednostavnu, neobrazovanu djevojku Gospodin Isus odabrao za tajnicu Božjeg milosrđa. Kada bi doživljavala tamnu noć duše, imala je osjećaj da ju je Bog napustio, da je ostala potpuno sama. Kada bi vidjela Isusa, razgovarala bi s njim. U mističnim vizijama vidjela je i pakao i svoju kanonizaciju, no Crkva dugo nije znala prepoznati važnost njezina poslanja. Štovanje Božjeg milosrđa, međutim, proširilo se na cijeli svijet – onako kako je to želio Isus.

Knjiga Sestra Faustina. Biografija svetice rezultat je višegodišnjeg novinarskog i povijesnog žara autorice Ewe K. Czaczkowske. S obzirom na to da 5. listopada slavimo njezin spomendan, Kršćanska sadašnjost ovu je knjigu izdvojila kao Knjigu mjeseca u svojim knjižarama i web knjižari te se do kraja mjeseca može kupiti po 40 % nižoj cijeni (132 kn umjesto 220 kn).

Faustino, tko si? 

“Faustino, tko si? Ova biografija je odgovor!” kazao je o knjizi Sestra Faustina kardinal Franciszek Macharski. I doista je tako. Na čak 495 stranica novinarka i povjesničarka Ewa K. Czaczkowska otkriva nepoznate činjenice iz života s. Faustine i razotkriva tajne širenja štovanja Božjeg milosrđa. Radnju prati kronološki i prema kretanjima s. Faustine (Głogowiec – Świnice Warckie, Aleksandrów, Łódź, Varšava, Krakov…), vrlo iscrpno prikazujući ovu sveticu, razgovore s Isusom, detalje iz njezina Dnevnika, svjedočanstva ljudi koje je susretala. Drugi dio knjige, u Dodatku, donosi također vrlo korisne informacije kao što su karte i kalendar – kronološki pregled života svetice.

“Sve je još bilo podnošljivo. No kada je Bog zatražio da naslikam tu sliku, počeli su o meni govoriti i gledati na me kao na kakvu histeričnu ženu i sanjarku” (Dn 125*) – pisala je s. Faustina u Dnevniku o događajima iz 1931. godine. “Sanjarka”, zapravo zanesenjakinja, vizionarka, čudakinja, sirotica... Koliko li je još “epiteta” morala podnijeti? A sve to zbog Isusove objave u kojoj joj je naredio da dâ naslikati sliku koja je danas poznata po cijelom svijetu, s natpisom Isuse, uzdam se u tebe. Bio je to, ujedno, početak poslanja širenja svijetu poruke o Božjem milosrđu. Sestra Faustina gotovo dvije godine nije susrela nikoga tko bi je podržao u uvjerenju da Isusova ukazanja nisu bila plod njene mašte. Bilo je to za nju vrlo teško razdoblje. Ali ne i najteže u životu – ističe to na samom početku knjige autorica, a o tim riječima svjedoče i daljnje stranice knjige. Kako je na koncu nastala slika Milosrdnog Isusa, koju je naslikao slikar Eugeniuzs Kazimirowski 1934. godine, što je tome prethodilo i do čega je na koncu dovelo tek je djelić čudesnog poslanja sestre Faustine o kojemu čitamo u ovoj knjizi.

Uloga Ivana Pavla II.

Ivan Pavao II. ustanovio je u sveopćoj Crkvi svetkovinu Božjega milosrđa u prvu nedjelju po Uskrsu. U tom se trenutku ispunila Isusova želja koju je izrekao s. Faustini u veljači 1931. godine u Płocku. Nakon 69 godina. U navještaju poruke i širenju štovanja Božjega milosrđa teško je zaobići ulogu Ivana Pavla II. Bez vlč. Michała Sopoćka s. Faustini ne bi uspjelo naslikati sliku Milosrdnog Isusa. Bez o. Andrasza ne bi joj uspjelo proširiti pobožnost Božjem milosrđu u svijetu. Bez osobnog zalaganja Ivana Pavla II., koji je čitav svoj pontifikat prožeo naukom o Božjem milosrđu, ne bi ono bilo poznato vjernicima čitavog svijeta. Papa, kao izvrstan poznavalac stanja u kojemu se nalazi svijet i suvremeni čovjek, bio je svjestan da je ono što čovjeku danas najviše treba upravo Božje milosrđe.

Ivan Pavao II. proglasio je s. Faustinu svetom na Trgu sv. Petra u Rimu 30. travnja 2000. godine.

Upravo ovo vrijeme oko spomendana sestre Faustine, pravi je trenutak da se dubinu duhovnosti sestre Faustine bolje upozna, na zanimljiv, pristupačan način, jezikom koji kroz ovu knjigu dopire do suvremenog čitatelja. Poslanje sv. Faustine nije završilo. Ono traje... kako je predivdjela i sama sestra Faustina u svojem Dnevniku

Knjigu potražite ovdje, ili u knjižarama Kršćanske sadašnjosti, sniženu 40 % do kraja listopada.

Podjeli sadržaj