Pretraži u novostima

Listopadska Kana: o sinodalnosti

- Kategorija : Kana

Stigla nam je nova Kana.

 

Listopadsko izdanje obilježeno je vrlo značajnom, 25. obljetnicom nadbiskupske službe kardinala Josipa Bozanića. Prema riječima glavnog urednika i direktora, Kršćanska sadašnjost u svom djelovanju nalazi u riječima i poticajima nadbiskupa Bozanića ne samo ohrabrenje i trajno usmjerenje prema sve većim ostvarajima na području kršćanskoga nakladništva, nego se i podjednako, u duhu crkvenoga zajedništva, prepoznaje kao trajno pozvana na promicanje i življenje crkvene duhovnosti.

Još jedna se obljetnica obilježava u ovom bogatom broju, a to je 32. obljetnica prijelaza u vječnost profesora Josipa Turčinovića, jednoga od osnivača i utemeljitelja same Kršćanske sadašnjosti, ali i revije Kana. Njegove mudre riječi prenosi Jelica Marković u svom prigodnom radu: „Čovjek je zvan da doista čini drugačije i novo. Ono čime to čini jest ono kako vjeruje. A ta vjera ima mnogo stupnjeva: od prirodne vjere do vjerovanja Bogu da ima smisla trošiti se, činiti i ono što znamo da nema naplate…“.

Dana 25. rujna 2022. preminuo je prvi glavni urednik Kane i dugogodišnji pisac kolumne „Iz drugoga kuta“, Vladimir Pavlinić. Njegovi tekstovi obilovali su mnoštvom korisnih i važnih informacija, a osobito stavom koji je prkosio srednjoj struji i svakom obliku mitomanije. Njegov pokretački i utemeljiteljski doprinos našoj reviji ostat će vječnim standardom kojemu će naš list težiti.

 

Osim navedenih istaknutih, čitatelj će u ovom broju pronaći uobičajenu raznolikost tema i promišljanja naših stalnih, i novih mislioca.

O ekološkoj krizi kao ponajprije krizi morala i zbiljskom prijeziru prema čovjeku piše Ante Jerković u svome „Biblijskom ekološkom manifestu“.

O pitanju statusa kršćanstva u Europi, kroz prizmu koncepta sinodalnosti, Stjepan Baloban posvećuje svoju kolumnu, dok o hrvatskoj situaciji kršćanstva i kršćana progovara Josip Grbac.

O teoriji i praksi sinodalnosti te prevladavanju jaza između života i vjere uči nas prof. dr. sc. Margit Eckholt, s kojom su razgovarali Tomislav Kovač i Ana s. Thea Filipović. Na istom tragu i o istoj temi sinodalnosti poručuje nam i biskup Hugh Gilbert, u razgovoru s Martinom Vuk Grgić.

O životu, konkretno obiteljskom životu te odnosu prema i s djecom, piše nam Sani Gilja u tekstu izazovnog naslova: „Želim li da moja djeca budu sretna?“

Ivan Šarčević proširuje temu na naše odnose sa svima nam bližnjima, te promišlja o „Pomirenju s bratom, nagodbi s protivnikom“, ističući kako Isusovi učenici ne mogu stati pred Boga i prinositi Mu žrtvu ako nisu međusobno i sa svima bližnjima izmireni.

Ta bi se tema mogla prenijeti i na konkretne društvene situacije na visokoj razini – kao što je trenutna kriza plina i resursa povodom sukoba Istoka i Zapada u Ukrajini, o čemu nam iz svoje perspektive progovara Tonči Tadić.

 

O ovim, i brojnim drugim predmetima, čitajte u novom broju naše Kane.

Na Kanu se možete pretplatiti i primati ju svakog mjeseca na svoju adresu za svega 143 HRK / 19 EUR godišnje e-mailom na pretplata@ks.hr, a tiskano ili e-Izdanje omiljene kršćanske revije može se naručiti i pojedinačno, po cijeni 13 HRK / 1,73 EUR.

Podjeli sadržaj