Pretraži u novostima

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana i sniženje cijena ekumenskih naslova

- Kategorija : Novosti

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana redovito se održava od 18. do 25. siječnja, a uključuje kršćanske konfesije diljem svijeta.

Građu za ovogodišnju svjetsku Molitvenu osminu priredilo je Vijeće crkava Bliskog istoka, a za geslo je izabrana tema iz Matejevog evanđelja: „Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti (Mt 2, 1-12).“

Kršćani Bliskog istoka osjećaju se osobito povezani s tim biblijskim mjestom, jer se ta zvijezda osobitog sjaja pojavila na istoku, dakle u kraju gdje i oni žive.

Ovogodišnje ekumensko bogoslužje poziva nas da se i mi danas, u potrazi za Kristom, pridružimo mudracima i pratimo sjaj te zvijezde, kako bismo našli zajedništvo s Kristom i međusobno.

Građu za molitvenu osminu na hrvatskom jeziku možete pronaći ovdje, u izdanju Kršćanske sadašnjosti koja je uz ovaj događaj u svojim knjižarama i web knjižari do 24. siječnja na akciji od 30 % izdvojila nekoliko ekumenskih naslova, poput: Ekumenizam pape Franje (Ivan Macut), Ekumenski poziv na buđenje (Walter Kasper), Ekumenska nastojanja (Srećko Badurina), Temeljni tečaj ekumenske teologije (Lothar Lies) i drugi koje možete pogledati ovdje.

Više o temama Molitvene osmine

Za vrijeme osmine, kršćani su pozvani razmatrati svakodnevno određenu temu povezanu s geslom.

„Vidjeli smo njegovu zvijezdu na istoku“, vodeća je misao za prvi dan osmine, dok se drugog dana poziva na razmišljanje o temi „Gdje je taj novorođeni kralj židovski?“

“Kada to doču kralj Herod, uznemiri se on i sav Jeruzalem s njime”, biblijski je odlomak koji je središte promišljanje trećega dana. Četvrti pak dan ima kao vodeću misao „A ti, Betleheme, ... nipošto nisi najmanji među kneževstvima Judinim“.

„Zvijezda koju su vidjeli kako izlazi išla je pred njima“ temelj je za promišljanje petog dana.

A šestoga, razmatranje nadahnjuje odlomak iz Matejeva evanđelja „Ugledaju dijete s Marijom, majkom njegovom, padnu ničice i poklone mu se”.

Posljednja dva dana vođena su mislima o mudracima – „Otvore zatim svoje blago i prinesu mu darove: zlato, tamjan i smirnu“, te potom „Otiđoše drugim putem u svoju zemlju“.

Građu za molitvenu osminu na hrvatskom jeziku možete pronaći ovdje, u izdanju Kršćanske sadašnjosti.

Podjeli sadržaj