Pretraži u novostima

Najava: Patris corde, apostolsko pismo pape Franje

- Kategorija : Novosti

Najavljujemo novo apostolsko pismo pape Franje prigodom 150. obljetnice proglašenja sv. Josipa zaštitnikom sveopće Crkve, koje će biti dostupno od utorka 6. travnja u zagrebačkim knjižarama, a od srijede 7. travnja i u svim ostalim KS-ovim knjižarama.

U svojem apostolskom pismu Patris corde, u prigodi 150. obljetnice proglašenja sv. Josipa zaštitnikom sveopće Crkve, papa Franjo dijeli svoja razmišljanja o svetom Josipu i njegovoj ulozi oca. Papa piše: »Svrha ovog apostolskog pisma jest uvećati ljubav prema ovomu velikom svetcu, potaknuti zazivanje njegova zagovora i da se nasljeduju njegove krjeposti i njegov žar.«

Sveti Josip je ljubljeni otac, otac u nježnosti, poslušnosti, prihvaćanju, otac kreativne odvažnosti, otac radnik i otac u sjeni. Po ovim njegovim obilježjima naslovljeni su i dijelovi Papinog pisma.

Ovim pismom papa je proglasio Godinu sv. Josipa, od 8. prosinca 2020. do 8. prosinca 2021.

U dodatku ovoga izdanja nalaze se još i dekret Apostolske pokorničarne o posebnim oprostima u Godini sv. Josipa te kratak povijesni pregled o sv. Josipu i papama, počevši od Pija IX. (1846. – 1878.).

Vrlo važan i vrijedan dodatak dokumentu su i molitve sv. Josipu. Neke od ovih molitava već su prisutne u hrvatskom govornom području i prevedene su nanovo, a neke su prevedene prvi put. Riječ je o molitvama čiji je službeni tekst odobrila Hrvatska biskupska konferencija. Godina sv. Josipa izvrsna je prigoda da ove brojne i važne molitve budu dostupne vjernicima hrvatskoga govornog područja.

Podjeli sadržaj