Pretraži u novostima

Nova hit knjige dvojice papa: »Samo jedna Crkva«

- Kategorija : Novosti

Kršćanska sadašnjost objavila je novu knjigu Samo jedna Crkva koja donosi usporedne glasove dvojice papa, pape Franje i pape u miru Benedikta XVI., o ključnim temama Crkve i učiteljstva. 

»Novost u kontinuitetu«: riječi koje je Benedikt XVI. uporabio da bi definirao doprinos Drugoga vatikanskog koncila životu Crkve, mogu se primijeniti na djelovanje svih papa u odnosu na djelovanje njihovih prethodnika. Kada je riječ o papi Franji, novost i kontinuitet imaju jedinstveno obilježje: nazočnost pape u miru uz njegova nasljednika.

Ovih godina vjernici su mogli zamijetiti ne samo posebnosti teoloških i pastoralnih stilova u tumačenju istoga učiteljstva nego i duboko zajedništvo u odanosti između dvojice papa. Ova knjiga trajni je znak te prisne bliskosti, koja usporedno donosi glasove Benedikta XVI. i pape Franje o temama ključnima za sve muškarce i žene našega vremena.

»Bog nije apsurdan, iako je otajstvo.« »Molitva nije čarobni štapić.« »Moliti znači osjetiti da je smisao svijeta izvan svijeta.« »Bog ima slabost: slabost su mu ponizni.« »Ne znači da automatski zna ljubiti bližnjega onaj tko pohađa kuću Božju i poznaje Božje milosrđe.« »Svetci su oni koji mijenjaju svijet na bolje, trajno ga preobražavaju.« Ovo su tek neke od dubokih riječi kojima nas pape u ovoj sjajnoj knjizi poučavaju. 

Kako kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Svete Stolice, piše u predgovoru, ova knjiga je »'početnica kršćanstva' za reorijentaciju glede vjere, Crkve, obitelji, molitve, istine i pravednosti, milosrđa i ljubavi. Duhovna utjeha dvojice prvosvećenika i različitost njihovih komunikacijskih stilova umnažaju vidike i obogaćuju iskustvo čitatelja: ne samo vjernika nego svih ljudi koji, u doba krize i nesigurnosti, prepoznaju u Crkvi glas koji mo­že govoriti čovjekovim potrebama i težnjama«.

Podijeli sadržaj