Pretraži u novostima

Noć knjige i Knjiga svima i svuda u Kršćanskoj sadašnjosti

- Kategorija : Novosti

“Za let si stvoren! (…) Ako ne poletimo, ne možemo živjeti svoj duhovni život u punini. Stvoreni smo za duhovni odnos s Bogom i s drugima”, piše vlč. Odilon Singbo u knjizi Evanđeoske mrvice za unutarnju ekologiju, otvarajući ujedno i temu duhovnosti i temu slobode. Ta dva pojma ove su godine u Kršćanskoj sadašnjosti motivi Noći knjige koju obilježavamo u našim knjižarama i web knjižari 23. travnja.

Noć knjige ove godine propitkuje slobodu i knjigu kao prostor slobode, a Kršćanska sadašnjost je tom kontekstu pristupila povezujući temu slobode i duhovnosti nizom knjiga koje su uz Noć knjige i nadolazeći tjedan uz akciju Knjiga svima i svuda do 30. 4. na velikom popustu, od 20 % do 50 % u knjižarama i web knjižari www.ks.hr.

Naglasak je posebno stavljen na biblioteku Metanoja, koja obuhvaća kraće meditativne tekstove i svjedočanstva o proživljavanju vjere i kršćanskih misterija, uz popust od 30 % na sve naslove iz te kategorije. Također, na akciji su tri eKnjige iz biblioteke eMetanoja. Novi naslovi sniženi su 20 %, a na popustu je i niz prigodnih naslova te poseban mladenački šareni uvez Biblije.

Iz biblioteke Metanoja izdvajamo sjajne knjige Tomislava Ivančića, primjerice Susret sa živim Bogom, Budni budite i molite, a tu je i niz poticajnih knjiga patera Anselma Gruna, kao npr. Od ja do ti. Brinuti se za sebe i druge, zatim Pastoralne duhove vježbe Bone Zvonimira Šagija i niz drugih.

Vezano uz motiv slobode, izdvajamo nekoliko prigodnih naslova:

Obične stvari i slobodni Bog

U knjizi su sabrana (objavljena i neobjavljena) razmišljanja Stjepana Kušara koja s raznih strana pokušavaju upozoriti na važnost običnih stvari u ljudskome životu i na njihovu otvorenost onkraj granica ljudske egzistencije. "Obične stvari", kaže autor u uvodu, "ovdje se uzimaju ozbiljno, kao i sam naš život koji je njima ispunjen. One imaju svoju malu ili veliku tajnu jer pokazuju preko sebe, onkraj sebe – prema slobodnom Bogu". 'Naći Boga u svim stvarima' jedna je od programatskih rečenica kršćanske duhovnosti.

Sloboda na kušnji

U knjizi autorica Silvana Dragun obrađuje mladima imanentne i relevantne teme, probleme i problematične pojave s kojima se susreću, poput depresije, straha od samoće, borbe protiv pesimizma, savjesti i slobode, percepcije ljudskoga rada, pošasti novih droga, alkohola i cigareta, religije novoga doba, nasilja u društvu, bludnosti i čistoće, homoseksualnosti, homofobije i queer-kulture, pop-kulture, turbo-folka i anarhije, feminističke teologije itd.

Autorica se hrabro uhvatila u koštac s izazovima vremena u kojem živimo vrlo britkim, šokantnim i mladenački otvorenim stilom svojstvenim angažiranom vjerniku laiku. 

Osim u tiskanom izdanju, djelo je dostupno i kao eKnjiga.

Uskrsnuti – postati slobodan

Propovjedi iz ostavštine poznatog teologa Herberta Haaga približavaju biblijsku poruku vazmenoga vremena do Duhova. One su ujedno i vatreni poziv na to da se u Crkvi ostvaruje evanđeoska sloboda i čovjekoljublje.

Slobodni i ponosni u društvu

Namjera je ove knjige Stjepana Balobana da svakom čitatelju omogući objektivnu ljudsku i kršćansku prosudbu o gotovo svim relevantnim temama i problemima koji su se pojavili u hrvatskom društvu posljednjih godina. Taj govor u skladu je s vjekovnom praksom socijalnog nauka Crkve koji tako pokušava svoja načela učiniti prihvatljivima svakome, bez obzira na oblik i stupanj njegove vjere. Sloboda i ponos, dva pojma na kojima počivaju razmišljanja u ovoj knjizi, nužni su preduvjet demokratskog društva. Oni nisu samo pragmatični ciljevi nego istinske etičke vrijednosti. 

Sve snižene naslove potražite u rubrici Akcije na www.ks.hr ili u knjižarama Kršćanske sadašnjosti u Zagrebu, Zadru, Splitu, Osijeku, Karlovcu i Mariji Bistrici.

Podjeli sadržaj