Pretraži u novostima

Nova Kana: Mogu li papini „snovi“ mijenjati Crkvu i svijet?

- Kategorija : Kana , Novosti

Mogu li papini „snovi“ mijenjati Crkvu i svijet jedno je od naslovnih pitanja novoga broja kršćanske obiteljske revije Kana. Pita se to u svojoj kolumni Stjepan Baloban, osvrćući se na apostolsku pobudnicu „Ljubljena Amazonija“. Baloban među ostalim komentira zašto je papa izabrao „drugi put“ te kako je u cijeloj priči pribjegao simboličkom govoru koji  je  izrazio u  četiri  sna na  koje ga potiče događanje oko ove posebne sinode. Upravo se na papina četiri velika sna o „Ljubljenoj Amazoniji“ nadovezao tekst Alde Sinkovića, protkan njihovim tumačenjima, kao i tekst Krešimira Cerovca koji u fokusu ima „napade“ na papu Franju iz redova američkoga kardinala Burkea i austrijsko-kazahstanskoga nadbiskupa Schneidera.


Kana, kršćanska obiteljska revija, ožujak 2020.

S obzirom na to da smo suočeni s pojavom novoga koronavirusa, ni novi broj Kane nije ostao imun na pisanje o toj temi. Tako Tonči Tadić pod naslovom „Epidemija i manje važne teme“ komentira pojavi koronavirusa u kontekstu političke i gospodarske situacije Hrvatske, dok je Josip Grbac ispisao „Poruke epidemije koronavirusa“, dotaknuvši se „mučenika za istinu“ iz Kine i posljedice koje strah ostavlja na modernoga čovjeka.

Upečatljiv dio ožujskoga broja Kane nosi i veliki razgovor s dr. Gregorom Marijom Hoffom, profesorom fundamentalne i ekumenske teologije na Sveučilištu u Salzburgu i nekadašnjim dekanom tamošnjega Katoličkoga teološkog fakulteta. Kako je Kršćanska sadašnjost prije nekoliko godina objavila njegovu knjigu „Kritika religije danas“, pitali smo ga koja su to žarišta i koje napetosti kritike religije za nas (za Crkvu i kršćanstvo) danas, kao i je li Isus bio kritičar religije i kako. „Isus je, nasljedujući Ivana Krstitelja, zastupao proročku opciju, koja je već stoga u sebi nosila sukob s vjerskim autoritetima njegova doba jer je nosila apokaliptične crte. To ne odgovara dobro etabliranoj religiji, kako je zatim i sama povijest Crkve uvijek iznova dokazivala. Utoliko kritički Isus uvijek iznova izaziva i zajednicu koja se poziva na njega. Kritika religije potrebna je radi određivanja racionalne nosivosti vlastite vjere, radi  kritičkoga  propitivanja,  kao  kritika ideologije“, kazao je Hoff. Komentirao je i aktualni sinodalni put u Njemačkoj, kao i hitne probleme Crkve u Njemačkoj i Austriji, seksualno zlostavljanje u crkvenim redovima i niz drugih tema o kojima možete čitati u novoj Kani.

Uz „Obiteljski savjetnik“, „Odgoj za medije“, „Kršćane u svijetu“, „Žensku stranu medalje“ i druge redovite Kanine rubrike čitatelj će u ovom korizmenom hodu zasigurno pronaći svoj put zanimljivoga štiva.

Podjeli sadržaj