Pretraži u novostima

Novi ekumenski naslov pape Franje: Različiti i ujedinjeni

- Kategorija : Novosti

Kršćanska sadašnjost objavila je novu knjigu pape Franje, Različiti i ujedinjeni. Komuniciram, dakle jesam. Knjiga predstavlja treći dio niza „razmjena darova“ (scambio dei doni) kojim Kršćanska sadašnjost sudjeluje u velikom međunarodnom projektu Vatikanske izdavačke kuće. 

Knjiga Različiti i ujedinjeni sadržava tekstove i govore pape Franje na temu međuljudskih odnosa i komunikacije, kao umijeća sebedarja i prihvaćanja drugoga koji je dar. Podnaslov Komuniciram, dakle jesam želi naglasiti da osobna jedinstvenost svakoga zapravo izlazi na vidjelo upravo u komunikaciji – načinu na koji idemo ususret drugomu radi izgradnje zajedništva. Pravu srž riječî Svetog Oca u ovoj knjizi donose kateheze o obitelji, izgovorene tijekom audijencija srijedom.

Predgovor za knjigu napisao je nadbiskup Canterburyja Justin Welby, lider Anglikanske zajednice. On naglašava da je srce kršćanske vjere – koja je zajednička na ekumenskoj razini – otkriće i navještaj – Boga  Ljubavi, zajedništva osoba, što se očituje u prijateljstvu i bratstvu, utemeljenima na dobrohotnosti i opraštanju.

„U ovom svesku Različiti i ujedinjeni čitamo razmišljanja Svetog oca o ljudskim odnosima: odnosima među ljudima stvorenima na sliku Božju. Ljudski odnosi tako su često bremeniti teškoćama, što vodi k razdvajanju. To je zato što su ljudska bića, iako stvorena na sliku Božju, grješna i pala, i u našem grijehu gubimo sposobnost gledanja jednih na druge savršenom ljubavlju, kojom Bog gleda na nas. U odnosima možemo biti najbolji, ali možemo biti i najgori“, piše u predgovoru nadbiskup Welby, dodajući da čitatelj iz ove knjige može mnogo toga naučiti iz riječi i misli pape Franje. 

Knjiga okuplja pet poglavlja s nizom podnaslova na 188 stranica, a ističu se teme odnosa, istine, obitelji, komunikacije, dijaloga, neprijatelja jedinstva (laži, ogovaranje, sebičnost, rizici virtualnih prostora, tehnologija kao zaprjeka dijalogu …), društvenih medija, kršćanskoga zajedništva i niza drugih… 

Knjiga završava s jednim dosad neobjavljenim Papinim tekstom, u kojem nam predstavlja evanđeosku zgodu o bogatom mladiću (usp. Mk 10, 17-27), do kojeg dopire Isusov pogled ljubavi. Riječ je, zapravo, o pogledu upućenomu svima nama: ako ga prihvatimo, on nam omogućuje da druge gledamo s istinskom ljubavlju. To je početak vječnog života, raja, koji je prebivanje u ljubavi.

Niz „razmjena darova“, u kojem je kao treći dio objavljena i ova knjiga, ima ekumenski značaj i želi označiti veze koje ujedinjuju kršćane raznih vjeroispovijesti u brojnim područjima vjerskoga i društvenoga života. To jedinstvo ukorijenjeno je u krštenju i zajedničkom ispovijedanju vjere u Boga koji je Trojstvo i ljubav. Prve dvije knjige iz ovog niza su: Molitva i Naša majka Zemlja.

Knjiga Različiti i ujedinjeni. Komuniciram, dakle jesam može se potražiti u knjižarama Kršćanske sadašnjosti ili u web knjižari po cijeni od 110 kuna.

Podjeli sadržaj