Pretraži u novostima

Novo izdanje Kane – suvremene obiteljske revije za izazove današnjice

- Kategorija : Kana

Kršćanska obiteljska revija Kana u novu je godinu zakoračila redizajniranim izdanjem, moderniziranom naslovnicom i grafičkom opremom. 

Središnju temu broja odražava naslov kolumne Stjepana Balobana: Sloboda savjesti i autoritet. Tema je potaknuta pandemijom bolesti COVID-19, osobnom i zajedničkom odgovornošću te s problemima s kojima se danas susrećemo. Ipak, koronovirus sam po sebi nije središnja tema ovogodišnjega prvoga broja Kane. Dio tekstova bavi se istaknutim likovima, poput članka Sveti Toma Akvinski – apostol modernog doba (Krešimir Cerovac) ili pak Naš Dante (Krešimir Šimić). Fra Darko Tepert piše o Miru Božje blizine i kršćanske ljubavi, a Ivan Šarčević nastavlja pisati o Isusovim sretnim ljudima, ovoga puta pod naslovom Milosrdan je čovjek Bogu najsličniji. 

Kana je i ovoga puta prožeta i aktualnim temama poput stalne rubrike Josipa Grpca Pitanje sadašnjega trenutka u kojem je autor tematizirao prijedlog dokumenta Helene Dalli u EU, pod nazivom Unija jednakosti (Union of Equality) koji je u medijima i javnosti podigao dosta prašine. Aktualnostima u društvenom i političkom životu bavi se i Tonči Tadić u tekstu Svi Predsjednikovi birači, kao i Stanko Uršić u tekstu Suverenost, u siječnju, A. D. 2022. Među suvremenim temama iz područja psihologije, društvenoga života i medija izdvajamo zanimljiv članak Martine Vuk Grgić, Psihološka stigma – otklon ili perspektiva, članak Ane Žulec Brzina, savršenstvo ili drugi ljudi – što nas pokreće?, Paradoks sretne i radosne starosti iz pera Slavice Dodig, Moje obraćenje Josipa Sanka Rabara itd. 

Novi broj Kane posebno se ističe i po tri zanimljiva intervjua. Razgovarali smo s književnicom i slikaricom Ljiljanom Matković-Vlašić o njezinoj novoj knjizi Zašto sam slikala? uz koju je otkrila niz sudbinskih trenutaka, promišljanja o životu i umjetnosti, kao i vjeri. Aldo Sinković razgovarao je pak s dr. Michaelom Jonasom, pastorom Evangeličko-luteranske zajednice u Rimu o ekumenizmu i zajedništvu, dok Trpimir Alajbeg donosi zanimljivu priču iz misijskog života i razgovor sa sestrom Ivanom Margarin FDC, ravnateljicom Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj.

Početak godine pravo je vrijeme i za pretplatiti se na kvalitetnu tiskovinu, a svi oni koji žele da ova suvremena obiteljska revija stiže na njihovu adresu svakoga mjeseca, pretplatiti se mogu za svega 143 kune godišnje (pretplata@ks.hr). Kana se može kupiti i pojedinačno po cijeni od 13 kuna, ili pak kao eIzdanje po cijeni od 10 kuna.

Podjeli sadržaj