Pretraži u novostima

Odjeci i misao vjere Josipa Turčinovića: 30 % popusta na niz djela

- Kategorija : Novosti

Vjerujte suncu koje vas prati. I ne dajte si sjeći puta. Vaš je polazak, a cilj pripada putu.

Josip Turčinović

Velik dio svojega živoga teolog i svećenik Josip Turčinović uložio je u Kršćansku sadašnjost. Kao kršćanski intelektualac izoštrena osjećaja za  povijest vjere i kulture na našem tlu te, bio je animator mnogih pothvata, urednik časopisa (Kana) i biblioteka, kreator cjelokupne izdavačke djelatnosti tadašnjeg Centra za koncilska istraživanja, dokumentaciju i informacije „Kršćanska sadašnjost“, kasnije Teološkog društva  „Kršćanska sadašnjost“.

Rođen 30. rujna 1933. u Sv. Petru u Šumi, a preminuo 3. 10. 1990. godine, upravo se ovih dana posebno prisjećamo Josipa Turčinovića. Kršćanska sadašnjost izdvojila je stoga niz njegovih knjiga koje se u posebnoj akciji u web knjižari KS-a mogu kupiti po 30 % nižim cijenama. Svaki kupac na dar dobiva knjiga Još nam uvijek govore (Izabrani nagovori J. Turčinovića, J. Fućaka i V. Bajsića).

Život i rad Josipa Turčinovića ispunjeni su poglavito trima velikim doprinosima po kojima ga pamtimo. Prije svega, bio je među glavnim pokretačima i ostvariteljima inicijative katoličkog izdavalaštva koja će s vremenom i uz puno truda narasti u izdavačku kuću Kršćanska sadašnjost. Pamtimo ga i kao profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. No, ono po čemu je također ostao upamćen jesu i njegove propovijedi u kapelici Ranjenog Isusa u centru Zagreba, u Ilici. Među sniženim naslovima u spomenutoj web akciji našao se i niz knjiga Glas iz Ranjenog. Prvi dio donosi tridesetak njegovih nedjeljnih homilija, što za vrijeme Došašća, božićno, korizmeno i uskrsno vrijeme, što za liturgijsko vrijeme kroz godinu. Propovijedi su na licu mjesta snimane na magnetofonsku vrpcu, te kasnije prenesene u pisanu riječ. Turčinović je ižaravao entuzijazam za slobodno vjersko i rodoljubno razmišljanje; u vrijeme komunizma posredovao je našim ljudima odjeke zapadnih intelektualnih kretanja i doticaj sa stranom vjerskom literaturom.

Glas iz Ranjenog 2 druga je kolekcija Turčinovićevih propovijedi iz kapelice Ranjeni Isus u Zagrebu. I ovoga puta radi se o nedjeljnim propovijedima iz osamdesetih godina prošloga stoljeća, no dodano im je i nešto propovijedi izrečenih tijekom trinaestodnevnog pripravljanja za Nacionalni euharistijski kongres održan 1984. godine. U Dodatku knjige doneseni su izvadci iz dvaju razgovora s Josipom Turčinovićem, predavanje na Svećeničkom tečaju 1977. i pregled povijesti hrvatske Crkve koji je Turčinović također sastavio unutar pripreme za Nacionalni euharistijski kongres 1984. Treća i posljednja knjiga koja prikuplja homiletsku ostavštinu Josipa Turčinovića, Glas iz Ranjenog 3, opremljena je predgovorima Josipa Bratulića, Mirka Ivanjeka-Vanje i Nele Horak Williams. Pogovor je napisao fra Bonaventura Duda.

Svima njima zajedničko je osobno poznavanje Josipa Turčinovića. Iz njihova pisanja doznajemo puno o Turčinovićevom liku, a kroz njihova živa sjećanja na zgode, na razgovore čak i na poneke pojedinosti iz susreta s njim uočavamo da je njegov lik u njima još vrlo živ.

Namjera je i ove knjige oživjeti i produljiti sjećanje na ovog zauzetog svećenika, propovjednika, intelektualca, kako u onima koji su ga poznavali i slušali njegove propovijedi, tako i u onima koji ih nisu imali prilike čuti, ali ih od sada mogu čitati.

Osim homiletskih tekstova, web akcija uključuje i niz drugih zanimljivih knjiga ovoga velikog teologa. Misao vjere knjiga je njegovih izabranih teoloških radova, raspoređena u četiri skupine: Theologica, Oecumenica, Historica i Critica. Uredio ju je Stjepan Kušar, a objavljena je o 20. obljetnici smrti Josipa Turčinovića. Odjeci vjere drugi je svezak njegovih izabranih spisa, a od knjige Misao vjere razlikuje se po tome što je u prvome dijelu dominantan teološki rad dokumentiran spisima koji, uz teologiju i bez obzira na literarnu formu, obuhvaćaju pitanja ekumenizma u nas, povijesnu tematiku i kritiku, dok je u ovome drugome svesku više posvjedočen autorov angažman u crkvenome i širem društvenom okružju njegova vremena i prostora.

Akcija u web knjižari Kršćanske sadašnjosti traje do 7. listopada, a za svaku web narudžbu koja će uključivati knjigu Josipa Turčinovića, darujemo knjigu Još nam uvijek govore (Izabrani nagovori J. Turčinovića, J. Fućaka i V. Bajsića). Knjige je moguće naručiti i e-mailom (ks-prodaja@ks.hr) i telefonom (01 6349 030, od 8 do 16 sati).

Podjeli sadržaj