Pretraži u novostima

Odlazak pape u miru Benedikta XVI.

- Kategorija : Novosti

U subotu, 31. prosinca 2022., u 9:34 ujutro preminuo je Benedikt XVI., papa u miru.

Ova vijest prigoda je da se u zahvalnosti prisjetimo dragoga pape Benedikta, njegova života, njegova utjecaja na teologiju i Crkvu te knjigâ koje je objavio.

 Kardinal Joseph Ratzinger, papa emeritus Benedikt XVI., rođen je na Veliku subotu, 16. travnja 1927., u Marktlu na Innu, u biskupiji Passau u Njemačkoj, a istoga je dana i kršten.

Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1951. godine. Poučavao je dogmatiku i fundamentalnu teologiju na Filozofsko-teološkoj visokoj školi u Freisingu te na raznim sveučilištima: u Bonnu, Münsteru, Tübingenu i u Regensburgu.

Od 1962. do 1965. godine dao je znamenit doprinos kao “ekspert” na Drugom vatikanskom saboru.

Godine 1972., zajedno s Hans Urs von Balthasarom, Henrijem de Lubacom i drugim velikim teolozima utemeljio je teološki časopis Communio.

Papa Pavao VI. imenovao ga je 25. ožujka 1977. nadbiskupom Münchena i Freisinga, a 28. svibnja posvećen je za biskupa. Na Konzistoriju od 27. lipnja iste godine, Pavao VI. proglasio ga je kardinalom.

Na dan 25. studenoga 1981. godine Ivan Pavao II. imenovao ga je prefektom Kongregacije za nauk vjere i predsjednikom Papinske biblijske komisije te Međunarodne teološke komisije.

Kardinal Joseph Ratzinger izabran je i za nasljednika pape Ivana Pavla II. na konklavi 19. travnja 2005. godine.

Na Svjetski dan bolesnika, 11. veljače 2013., Benedikt XVI. objavio je odreknuće od papinske službe zbog oslabljene tjelesne i duševne snage, a 31. prosinca 2022. godine, blago u Gospodinu i okrijepljen sakramentima, preminuo je u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu.

 

Mnogi se slažu u tome kako je papa Benedikt XVI. kao teolog i papa ostavio neizbrisiv trag u Crkvi. Imao je duboko razumijevanje katoličke vjere i njezinih istinâ, oplemenjeno dubokim osobnim odnosom s Gospodinom. Isus Krist bio je u središtu njegova života i njegove teologije.

Bio je dobro upoznat s djelima crkvenih otaca i drugih teologa te je potanko poznavao povijest i razvitak Crkve. Mnogi su njegov stil pisanja usporedili s onime crkvenih otaca, u kojima se ocrtavaju živa vjera i toplina u pisanju o pitanjima vjere.

Ratzinger je bio vrstan pisac i učitelj, te je uspješno mogao prenositi složena teološka pitanja na način dostupan široj publici. Njegova djela i predavanja široko su čitana i proučavana te je poznat po sposobnosti jasnoga objašnjavanja i obrane nauka Crkve. Odlikovao se jednostavnošću izričaja i misli te svojim poniznim stilom.

 Kršćanska sadašnjost objavila je brojne naslove autora Josepha Ratzingera, pape Benedikta XVI., od kojih neka posebno izdvajamo.

Brojne su knjige i djela koja je objavio, a među njima posebno mjesto zauzima knjiga Uvod u kršćanstvo, zbirka sveučilišnih predavanja o apostolskoj ispovijesti vjere, objavljena 1968. godine, i temeljna literatura za svakoga tko želi dublje ući u bit kršćanske vjere.

Dogma i navještaj (objavljeno 1973., hrvatsko izdanje 2011.)  predstavlja jedno od njegovih najznačajnijih djela. „Teologija se, kaže Ratzinger, ne može zadovoljiti time da vjeru promišlja isključivo u kontekstu znanosti, a propovjednika prepušta njemu samomu. Ona mora naznačivati putokaze koji vode u svakodnevni život i pronalaziti uzorke prenošenja iz promišljanja u naviještanje“.

Knjiga Božićni blagoslov obuhvaća dvije prijašnje knjige Josepha Ratzinger, a riječ je o meditacijama koje ga očituju kao duhovnog čovjeka koji razumije govor razuma i srca.

Razmatranja o trojedinom Bogu sabrana su u knjizi njegovih misli na temu triju božanskih osoba, Bog Isusa Krista.

Papa Benedikt XVI. objavio je nekoliko enciklika.

Prvu, nastupnu, encikliku Deus caritas est objavio je na Božić 2005. te u njoj do izražaja dolazi njegova teološka veličina obrađujući pojam ljubavi.

Drugu encikliku, Spe salvi, u kojoj govori o nadi, objavio je 2007. Treću encikliku, Caritas in veritate, o socijalnoj tematici, objavio je 2009.

Vrijedi izdvojiti njegove apostolske pobudnice, Sacramentum Caritatis, o euharistiji, izvoru i vrhuncu života i poslanju Crkve te Verbum Domini, o Riječi Božjoj u životu i poslanju Crkve.

Knjiga Samo jedna Crkva donosi usporedne glasove dvojice papa, pape Franje i pape u miru - Benedikta, o ključnim temama Crkve i učiteljstva. Papa Franjo je jedinstven po tome što ga je tijekom velikog dijela njegovog pontifikata pratila prisutnost pape u miru, a vjernici su mogli zamijetiti ne samo posebnosti teoloških i pastoralnih stilova u tumačenju istoga učiteljstva nego i duboko zajedništvo u odanosti između dvojice papa.

Izdvajamo još nekoliko naslova:

Riječ Božja. Pismo - tradicija – služba,

Vjera i budućnost,

Vjera - istina – tolerancija. Kršćanstvo i svjetske religije,

Božji sjaj u našem vremenu. Razmatranja o crkvenoj godini,

Misli o svećeništvu.

Vrijedi izdvojiti i knjigu Benedikt XVI. Portret, životopis pape Benedikta XVI. objavljen 2007.

Podjeli sadržaj