Pretraži u novostima

Pogledajte digitalnu izložbu u povodu 50. obljetnice Kane!

- Kategorija : Kana , Novosti

Digitalna izložba u povodu 50. obljetnice Kane

Iza kršćanske obiteljske revije „Kana“ punih je pola stoljeća izlaženja. Pedesetogodišnji niz obilježili smo obljetničkim dvobrojem koji su svojim prilozima obogatili brojni suradnici i autori, a u tom smo povodu pripremili i svojevrsnu digitalnu izložbu. „Ulaz“ je svima slobodan, a kroz pedesetogodišnje putovanje posjetitelj se jednostavno može kretati klikom na strelicu udesno pri dnu ekrana kada otvori ovu poveznicu.

Digitalna izložba u povodu 50. obljetnice Kane

„Povijest je, uistinu, učiteljica života, za sve one koji žele upoznati činjenice i imaju hrabrosti i mudrosti suočiti se s njima i, što je iznimno važno, iz povijesti učiti“, napisao je u kolumni objavljenoj u obljetničkom dvobroju Kane Stjepan Baloban. Izložba je podijeljena u četiri tematske cjeline: „I rodila se, evo, Kana“, „Desetljeća velike čitanosti“, „Godine previranja i Kanin opstanak“ te „Kana danas“. Ovom izložbom posjetitelj će zaviriti u same početke časopisa za obitelj, u lipanj 1970. godine kada je pokrenuta uz blagoslov biskupa Franje Kuharića, u pozitivnom ozračju Drugoga vatikanskoga koncila. O čemu se pisalo, zašto se Kana zove baš Kana i što su o tome mislili čitatelji, kako se prvi broj rasprodao u nakladi od čak 120 000 primjeraka – tek je dio tema. Slijede godine previranja i Kanin opstanak tijekom razdoblja Domovinskoga rata i poslije rata. Tematika „Kane“ se mijenja. Izvješća o razaranjima i stradalima, ali i o humanitarnoj pomoći zauzimaju znatan prostor. Izgubljeno je tržište izvan Hrvatske, a i u neokupiranoj je Hrvatskoj distribucija znatno otežana - naklada je smanjena. Nakon rata „Kana“ se vraća svojim standardnim temama. No čini se da su rat i sve ekonomske nedaće izazvane ratom, ali i divlja privatizacija i pretjerana politizacija društva doveli do zasićenja kod građana, te se sve manje čita. Osim toga, broj se crkvenih tiskovina, a i drugih medija znatno povećao. U ovoj digitalnoj izložbi posjetitelj će susresti i niz isječaka iz brojeva Kane, zanimljive naslovnice, pisma čitatelja, riječi urednika, detalje rubrika čiji se tekstovi mogu s jednakim žarom čitati i danas, kao duhovna ili životna okrjepa.

Posljednja cjelina izložbe odnosi se na Kanu danas, njezinu okrenutost (digitalnoj) budućnosti. Na tragu koncilske misli i žara sa samih početaka, nova urednica Maja Petranović od 2019. godine Kanu je odjenula u suvremeno ruho, oplemenjeno mnogočim novim, no ne bježeći ni od tradicije. Koje ju rubrike i ljudi izgrađuju, kojim temama i s kojom misijom također je sažeto u ovoj digitalnoj izložbi.


Poziv čitateljima

Dragi čitatelji, iako se u ovoj digitalnoj izloži prisjećamo bogate Kanine prošlosti, otvoreni smo i sadašnjem trenutku i onom budućem. Pozivamo Vas stoga da se prijavite na Kanin newsletter kojim ćemo Vas obavijestiti o svim novostima i aktualnostima, pa tako i digitalnom obliku revije. Želite li primati Kanin newsletter, pošaljite nam svoju e-mail adresu na: ks.kana@gmail.com ili putem poruke na Kaninoj Facebook stranici. Kana Vas tako u svojim budućim digitalnim koracima neće zaobići.

Digitalna izložba u povodu 50. obljetnice Kane

Podjeli sadržaj