Pretraži u novostima

Predstavljen zbornik Fratelli tutti

- Kategorija : Novosti

U ponedjeljak, 23. svibnja 2022., u 18 sati u dvorani »Vijenac«, Kaptol 29a, u Zagrebu predstavljen je zbornik Fratelli tutti - Poziv na socijalno prijateljstvo i sveopće bratstvo nedavno objavljen u suizdanju Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve i Kršćanske sadašnjosti, a kojega su uredili pročelnik Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve prof. dr. Stjepan Baloban i tajnica Centra doc. dr. Dubravka Petrović Štefanac.

Više o samom zborniku možete vidjeti ovdje.

Fratelli tutti - Poziv na socijalno prijateljstvo i sveopće bratstvo

Na početku predstavljanja pozdravnim govorom nazočnima se obratio đakovački i osječki nadbiskup Đuro Hranić, predsjednik Upravnog vijeća Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve.

O samoj knjizi i njezinom sadržaju govorili su prof. dr. Jerko Valković s Hrvatskog katoličkog sveučilišta i doc. dr. Mirjana Pinezić s Teologije u Rijeci, istaknuvši sve autore i njihove teme u zborniku koji je zapravo plod istoimenog simpozija održanog 23. rujna 2021. godine. Predstavljači su napravili kratki osvrt na teme koje su prema zamisli i konceptu simpozija bile nadahnute pojedinim poglavljem enciklike Frattelli tutti za svakog autora.

Dr. sc. Stjepan Brebrić, direktor Kršćanske sadašnjosti

Na kraju događaja riječi zahvale je uputio dr. Stjepan Brebrić, direktor Kršćanske sadašnjosti progovorivši o specifičnosti same knjige i poticajnim promišljanjima o sveopćem bratstvu i socijalnom prijateljstvu: “Razmišljajući o specifičnosti ove knjige, mislim da je ona u tome, što je dokinuta ta inače jasna razlika između autora i čitatelja neke knjige. Naime, simpozij se dogodio nakon što je enciklika Fratelli tutti već kolala u javnosti, mnogi ste bili i sudionici tog simpozija i pretpostavljam da je njezino razumijevanje nakon tog simpozija bilo uvelike olakšano, što se također očekuje i korištenjem i čitanjem ovoga vrijednog zbornika. S druge strane, posebno me impresionira pristup autora tekstova u knjizi, u kojemu se doista ne pretendira nekim zaključcima i odgovorima dovršiti temu, nego je podjednaki broj pitanja otvoren kao što su i ponuđeni brojni odgovori, tako da svaki čitatelj ovoga zbornika ima priliku i pozvan je biti koautorom knjige. Zbornik shvaćam kao jedan forum, započeti razgovor o idejama sveopćega bratstva i socijalnoga prijateljstva, koje ustvari ni nisu ideje. Sveopće bratstvo nije neka ni posve nova ni posve originalna ideja, nije ni samo ideja pape Franje, nego je riječ o stvarnosti. Zato mi se čini potpuno pogođena misao apostolskog nuncija, mons. Giorgija Lingue, da sveopće bratstvo nije cilj, koliko god se može i tako razmišljati, a čak i Papa ponegdje ostavlja dojam da poziva na sveopće bratstvo kao zadaću i cilj, nego je ono zapravo polazište, polazišna točka. Polazeći od stvarnosti sveopćega bratstva ljudi, na razne načine, ovdje konkretno socijalnim prijateljstvom, nastojimo u postizanju ciljeva od sudbinske važnosti za održivu budućnost čovječanstva. Ciljevi se spominju u knjizi, od spasenja čovječanstva do posve konkretnih oblika uređenja ljudskoga života. Dakle, sveopće bratstvo je više od ideje, ono je stvarnost i naša je zadaća ponajprije pokušati je više očitovati. Kontekst Papine misli jasno potvrđuje da je stvarnost važnija od ideje. Želim vas potaknuti da postanemo svjesni te stvarnosti i da polazeći od nje kroz socijalno prijateljstvo kao put postignemo ciljeve, a oni se sada određuju u obziru prema sveopćoj krizi čovječanstva, antropološkoj i socio-ekološkoj kao naglašenijima u govoru pape Franje. Zato je razmišljanje o sveopćemu bratstvu i socijalnom prijateljstvu posve drukčijega značenja ako imamo u vidu i riječi zagrebačkoga nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, da enciklika Fratelli tutti otvara i novu epohu, a riječ je o promjeni epohe, ne samo epohi očitih promjena, kako je papa Franjo proročki navijestio, a danas već čujemo o tome govoriti sa svih strana. Kršćanstvo bi trebalo sudjelovati u toj promjeni jer ona je označena dubokom krizom i predstavlja veliku opasnost i izazov za čovječanstvo, dakako, u zajedničkim naporima s drugim religijama i svim ljudima dobre volje, poticajem pape Franje polazeći barem od onoga što nam je svima zajedničko i na što se u kršćanstvu sve ostalo nadograđuje.“

Prof. dr. sc. Stjepan Baloban, pročelnik Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve

Riječi zahvale također je uputio prof. dr. Stjepan Baloban, pročelnik Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve rekavši da autori ovog zbornika nisu željeli prepričavati ono što piše u enciklici stoga su zamolili autore da uz analizu dadnu svoj doprinos pod vidom mogućnosti ili nemogućnosti primjene sadržaja enciklike. “U ovoj istoj dvorani Vijenac 23. rujna 2021. održan je simpozij u fizičkom obliku rezultat kojega je ova knjiga. Kao pročelnik Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve, organizatora i simpozija i uređivača knjige mogu reći da sam zadovoljan učinjenim poslom i nadasve zahvalan predavačima koji su uspjeli svoja predavanja obogaćena raspravama na simpoziju u razmjerno kratko vrijeme, predati za tiskanje knjige koja je pred nama. Na kraju ovoga predstavljanja želim iskreno svima zahvaliti koji su na ovaj ili onaj način sudjelovali u nastajanju ili oblikovanju ove knjige. Autorima za tekstove i spremnost da svoje tekstove metodološki prilagode načinu pisanja u ovom nizu izdanja Centra. Zahvaljujem tajnici Centra, doc. dr. Dubravki Petrović Štefanac koja je puno vremena i znanja uložila u tehničku pripremu tekstova ovoga zbornika kao i lektorici ovih tekstova, Marijani Jakovljević, profesorici koja je s puno strpljivosti i znanja lektorirala tekstove. Zahvaljujem Hrvatskom institutu za liturgijski pastoral i osobito Tomislavu Košćaku za pripremu teksta za tisak. Zahvaljujem izdavačkoj kući Kršćanskoj sadašnjosti i osobito njezinom direktoru i glavnom odgovornom uredniku, dr. Stjepanu Brebriću za suizdavaštvo i mogućnost reklame i prodaje ove knjige u Kršćanskoj sadašnjosti. Hvala i Glasu Koncila s kojim smo u početku objavili lijepi broj knjiga u suizdanju. Hvala predstavljačima prof. Jerku Valkoviću i docentici Mirjani Pinezić koji su nas znalački proveli kroz sadržaj knjige povezujući pritom znanje i stručnost autora i sadržaj te temeljnu nakanu zbornika- da bude istinski poziv na socijalno prijateljstvo i sveopće bratstvo u hrvatskom društvu i Crkvi. Zahvaljujem mons. dr. Đuri Hraniću, đakovačko-osječkom nadbiskupu i predsjedniku Upravnog vijeća Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK. Hvala, oče nadbiskupu na podršci i izvrsnoj suradnji koja je vidljiva u različitim i zapaženim aktivnostima Centra. Zahvaljujem i Hrvatskoj biskupskoj konferenciji na čelu s predsjednikom mons. Želimirom Puljićem, nadbiskupom zadarskim za financijsku i svaku drugu potporu u radu Centra”, zaključio je prof. dr. Stjepan Baloban.

Sam događaj su moderirali Dubravka Petrović Štefanec i Zvonimir Ancić, a svojim glazbenim nastupom uveličao ga je Zbor bogoslova Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

Predstavljanje zbornika Fratelli tutti

Podjeli sadržaj