Pretraži u novostima

Predstavljena knjiga fra Antona Maračića 'Konventualni franjevci u Hrvata'

- Kategorija : Novosti

U dvorani samostana Svetog Duha u Zagrebu u utorak 5. listopada predstavljena je knjiga Konventualni franjevci u Hrvata autora fra Ljudevita Antona Maračića, čime je započeo program kulturnih događanja o proslavi 100. obljetnice dolaska fratara na Sveti Duh.

Foto: Veritas

To kapitalno djelo sastoji se od 25 autorovih povijesnih radova (dosad objavljenih ali i neobjavljenih) podijeljenih u četiri velika poglavlja, prema geografskoj i sadržajnoj tematici o franjevcima konventualcima s područja Istre i Dalmacije. Autor zahvaljujući arhivskom istraživanju nudi svojevrsnu monografiju poslanja i djelovanja franjevaca konventualaca u hrvatskim krajevima.

Knjigu su nakon pozdravnih govora fra Tomislava Glavnika, vikara Hrvatske Provincije franjevaca konventualaca i gvardijana samostana Svetog Duha, te direktora i glavnog urednika Kršćanske sadašnjosti dr. sc. Stjepana Brebrića predstavili recenzenti dr. Ivan Armanda iz Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže, dr. Lovorka Čoralić s Hrvatskog povijesnog instituta te sam autor. 

Dr. Armanda na početku je naglasio kako je fra Ljudevit Maračić jedan od najproduktivnijih povjesničara među konventualnim franjevcima u Hrvatskoj ali i jedan od najproduktivnijih suvremenih hrvatskih živućih crkvenih povjesničara. „Široka je lepeza velikih i malih tema kojima se fra Ljudevit bavi u knjizi te njegov rad dokazuje kako ni jedna tema nije toliko mala da ne bi bila vrijedna naše pažnje“, istaknuo je Armanda. Radovi o nebeskim zaštitnicima današnje Hrvatske provincije franjevaca konventualaca, o prekretnicama u povijesti tog reda franjevaca u hrvatskim krajevima, o kulturnoj baštini redovničkih zajednica, samostanima, samo su neke od glavnih tema kojima se autor bavi u knjizi, sve temeljeći na arhivskom istraživanju, objasnio je Armanda.

„Fra Ljudevit odradio je jedan ‘rudarski posao’ tražeći silnu arhivsku građu iz mnogih samostana duž jadranske obale i to se da prepoznati u čitanju ove knjige“, naglasila je dr. Čoralić, dodajući da je autor svojom predanošću i samozatajnošću uvelike pridonio ne samo crkvenoj povijesti već i širem spektru društvene i kulturne povijesti.

Na kraju je sam autor istaknuo kako mu je jedan od poticaja za pisanje knjige bilo neistraženo arhivsko bogatstvo provincije koje želi učiniti dostupnim novim generacijama, pogotovo jer slabi interes za poznavanje latinskoga jezika.

Foto: Veritas

Predstavljanjem knjige Konventualni franjevci u Hrvata započeo je program mjesečnih kulturnih događaja kojim će se obilježavati 100. obljetnica dolaska franjevaca konventualaca na Sveti Duh. Jubilarna godina započela je na blagdan sv. Franje. 

Nakladnici knjige su Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i Kršćanska sadašnjost uz grafičko oblikovanje  Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga.

Program predstavljanja knjige vodila je urednica Hrvatskog katoličkog radija Tanja Maleš, a glazbeni ugođaj ostvarila je Mirta Lončarević na harfi.

Izvor: IKA

Podjeli sadržaj