Pretraži u novostima

Predstavljene knjige nadbiskupa Devčića - Pitanje o Bogu

- Kategorija : Novosti

U velikoj dvorani Nadbiskupskog doma u Rijeci u utorak 21. ožujka predstavljena su četiri sveska odabranih radova filozofa prof. dr. sc. Ivana Devčića, riječkog nadbiskupa u miru, nedavno objavljenih pod naslovom “Pitanje o Bogu”, u izdanju Riječke nadbiskupije i Kršćanske sadašnjosti.

Predstavljanje je okupilo brojne poštovatelje nadbiskupa Devčića i njegova djela, i upućene su mu mnoge čestitke i zahvale.

Skup je uvodno pozdravio njegov nasljednik na riječkoj nadbiskupskoj katedri, nadbiskup Mate Uzinić.

Knjige dr. Devčića predstavili su njihovi recenzenti, filozofi dr. Aleksandra Golubović, dr. Saša Horvat i dr. Franjo Mijatović te autor predgovora 3. i 4. sveska, pastoralni teolog dr. Nikola Vranješ, kao i urednik te grafički urednik svih svezaka, Bruno Lončarić.

Predstavljači su podrobno protumačili tematiku ovih knjiga. Pitanje o Bogu predstavlja temeljno pitanje kojim se autor mons. Ivan Devčić poglavito bavio u svojem djelovanju.

Devčić nas kroz filozofske rasprave o Bogu vodi, u maniri izvrsnog vodiča, kroz prostore ljepota koje nam je Bog priredio, u kojima još uvijek nismo bili, ali ih svakako žudimo posjetiti. Pokazuje nam riznicu puteva (ali i upozorava na stranputice) koji vode do jednoga jedinog cilja – Boga. Ti putevi nerijetko su u dobroj mjeri i znanstveno ‘utabani’. Ili, kako je poručila dr. Golubović: »Ove su knjige životno djelo Ivana Devčića, našeg nadbiskupa u miru«.

Ti tekstovi pokazuju da Devčić kao kršćanski pisac i znanstvenik nije želio stati na teoriji, nego svoje znanstveno djelovanje usmjeriti trajnoj obnovi života u vjeri.

Urednik zbirke Bruno Lončarić svoje izlaganje započeo je pitanjima „Kako ljudski um može dokučiti i iskusiti Apsolutno? Nije li Bog kriv i zašto? Kako objasniti najveće od svih čuda – Isusovo uskrsnuće? Kakva je budućnost religije? Što je najveći i najteži grijeh povijesnog kršćanstva? U što ne vjeruju nevjernici i u što stvarno vjeruju vjernici?“ To su neka od pitanja koja je Lončarić urednički istaknuo kao uvod u svaki od objavljenih tekstova. Na taj način privlači čitatelja i daje mu jasne smjernice za ono što ga očekuje u tekstu. „Želio sam tako grafički djelo približiti svakom čitatelju, jer tekstovi su tako i napisani. Osobno sam pripremajući knjigu u njih duboko uranjao, nekada morao i izroniti, uzeti zraka, ali ovo je iznimno vrijedna tema i vrijedni tekstovi.“ Na kraju je poimence zahvalio svima koji su sudjelovali u pripremi ove 4 knjige.

Zahvalivši svima na čestitkama i lijepim riječima, nadbiskup Devčić je uz ostalo rekao da ih doživljava i kao poticaj za daljnji rad. „Mislim da je vidljivo da volim knjigu i volim pisati", kazao je Devčić te pozdravljajući okupljene uputio poruku zajedništva i zauzimanja za opće dobro.

foto: novilist.hr

Podjeli sadržaj