Pretraži u novostima

Raj na vratima Fabricea Hadjadja - knjiga mjeseca

- Kategorija : Novosti

Raj na vratima knjiga je sjajnog pisca, filozofa, sveučilišnog profesora, dramaturga i humanista Fabricea Hadjadja, koja otvara nova koliko i stara pitanja, ali na način kako to, sad smo već naučili, sjajno radi Hadjadj. Ova nam knjiga želi oduzeti sigurnost u naše zemaljske rajeve: konačno izmaknuti tlo pod našim nogama da možemo umrijeti s barem nešto malo više otvorenim ustima, s dušom koja žeđa Boga.

Kako podariti okus raja? Pitanje se može činiti hirovito, u najboljem slučaju poetično. Ono je zapravo temeljno i pokriva vrlo konkretnu stvarnost. Jer raj ni na koji način nije odgoda radosti ili bolje budućnosti. Nije san o blaženoj viziji odgovoran za prikrivanje ili zaboravljanje beznadne stvarnosti. To nije zagrobni svijet, okus raja je pritisak radosti, ovdje i sada. Najava raja preobražava sadašnji svijet.

Mnogo je u knjizi dubokih misli o odnosu između Nebeskoga Grada i zemaljskoga Grada, o drami povijesti čovječanstva i ljudskih pojedinačnih povijesti, drami vjernika i institucije Crkve.

Hadjadj je rođen 1971., Židov tuniškog podrijetla, obraćenik na katoličko kršćanstvo na pragu svojih tridesetih godina, nakon nemirnih mladenačkih traženja, u kojima se divio idealima revolucionara Pariške komune i strasno uranjao u djela nihilista 20. stoljeća, sâm se izjašnjavajući nihilistom. Na jedno novinarsko pitanje zašto se krstio, uzvratio je smiješeći se: »Sam se pitam zašto to nisam učinio prije.« Voli za sebe reći da je »Židov arapskog prezimena i katolik po vjeri«. Originalan je i plodan mislilac te dramski pisac kršćanskog nadahnuća, poznat i prevođen i izvan  Francuske.

Knjigu potražite tijekom rujna u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti po 30 % nižoj cijeni (za 147 kn umjesto 210 kn).

Podjeli sadržaj