Pretraži u novostima

Svibanj u Kršćanskoj sadašnjosti: Jedan mjesec s Marijom

- Kategorija : Novosti

Djevica Marija izvor je nepresušnog nadahnuća istinske vjere, osobito tijekom svibnja, mjeseca koji joj je posebno posvećen. Čudo i ljepota njezine uloge u Božjem planu stalan su poticaj vjernicima na promišljanje i molitvu. Majka Božja, bezgrješno začeta, vazda djevica i nakon smrti uznesena na nebo – uz ove četiri istine prema Djevici Mariji uzdižu se mnoge molitve, i to kroz cijelu liturgijsku godinu. Ipak, u svibnju koji se smatra marijanskim mjesecom, okrenuti smo posebnom štovanju Marije, neodvojivo povezane sa spasenjskim djelom svojega Sina.

„Zajedno s Duhom Svetim, usred svoga naroda uvijek je Marija. Ona je okupljala učenike da mole za njegov dolazak (Dj 1, 14) i tako je omogućila nagli misionarski rast koji se dogodio na Duhove. Ona je Majka Crkve blagovjesnice i bez nje ne možemo u punini shvatiti duh nove evangelizacije“, piše papa Franjo u apostolskoj pobudnici Radost evanđelja

Slijedeći Mariju, otvorimo svoje srce Bogu! Upravo tijekom svibnja imamo priliku bolje upoznati Mariju, usmjeriti joj svoje misli i molitve. Siguran pratitelj na tom putu, za sve one koji se na njega odluče, bit će i dobra knjiga. U Kršćanskoj sadašnjosti mogu se pronaći brojna izdanja vezana uz Mariju, od znanstvenih radova, poezije, sve do duhovne literature. 

Dio naslova izdvojili smo u akciji nazvanoj Jedan mjesec s Marijom, koja traje od 3. do 31. 5. 2021., a uključuje popust od 30 % na niz izdanja. Sve naslove na akciji potražite na stranicama naše web knjižare – ovdje, a izdvajamo nekoliko:  

Ivan Damaščanski, Svečani govori o Djevici Mariji. Knjiga je mnogo više nego samo prijevod i stručno tumačenje četiriju propovijedi znamenitoga crkvenog oca Ivana Damaščanskoga o Blaženoj Djevici Mariji. On je svojim propovijedima o Djevici Mariji uvelike utjecao na teologe koji su poslije njega razmišljali o toj tajni Djevičina života. 

Christopher O'Donnell, O Mariji. Knjiga irskoga profesora duhovnosti Christophera O'Donnella, oca karmelićanina, kratak je uvod u učenje Crkve o Djevici Mariji.

p. Miljenko Sušac SMM, Posveta Isusu Kristu po Mariji. Autor donosi prikaz marijanske duhovnosti ne vodeći se toliko znanstvenim kriterijima, već materiju iznosi više obavijesno jer mu je nakana da prosječni kršćanski vjernik ovu knjigu može koristiti kao priručnik za svoj duhovni život.

Knjižica Sto godina Fatime – Značenje Fatime za naše doba jedna je iz niza knjižica opata Nadraha o fatimskim ukazanjima. U njoj pisac sažeto, jednostavnim riječima i utemeljeno na crkvenim izvorima, odgovara na brojna pitanja koja su mu postavljali vjernici o Marijinu ukazanju u Fatimi, o fatimskim tajnama, o odnosu papa i Fatime, o razlozima posvete Bezgrješnom srcu Marijinu, o duhovnim porukama toga događaja od prije stotinu godina za naše vrijeme, o tome zašto Bog više ne čini čuda, o značenju ukazanja za nevjerujuće i na slična pitanja.

Teme iz područja mariologije, od teoloških do kulturoloških pristupa, sjajno su obrađene u mariološkim zbornicima koji su pripremljeni i objavljeni u suizdanju s Hrvatskim mariološkim institutom KBF-a u Zagrebu, a također ih možete pronaći u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti. Izdvajamo nekoliko naslova: Vlado Košić (ur.), Alma Refugii Mater: Aljmaška Majka od Utočišta, Petar Lubina (ur.), Beata Virgo de miraculis. Štovanje Blažene Djevice Marije na području Gospićko-senjske biskupije, s. Valerija Nedjeljka Kovač, Štovanje Bogorodice na području Sisačke biskupije, Iva Mršić Felbar, Vanda Kraft Soić (ur.), U susret jubileju 300. obljetnice obrane Sinja (1715. – 2015.) Prouke o Svetištu Gospe Sinjske i mariološka promišljanja nakon Drugoga vatikanskog koncila

Marija je ona koja zna pretvoriti špilju za životinje u Isusovu kuću, s nešto siromašne odjeće i obiljem ljubavi. Ona je mala Očeva službenica koja mu daje radosnu hvalu. Ona je pažljiva prijateljica koja se uvijek brine da ne ponestane vina u našem životu. Njezino je srce probio mač i ona razumije sve naše boli. Kao majka sviju, ona je znak nade za narode koji trpe porođajne bolove sve dok jednom ne svane pravda.

Papa Franjo, Radost evanđelja

Podjeli sadržaj