Pretraži u novostima

Teološki četvrtak o kulturi neslaganja

- Kategorija : Novosti , Teološki četvrtak

„Kultura neslaganja – Ili: Jesmo li se naučili prihvaćati drukčija mišljenja?“ bila je tema Teološkog četvrtka Kršćanske sadašnjosti održanog 27. veljače u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu. Uvodna izlaganja održali su Davor Ivo Stier, fr. Frano Prcela i prof. dr. Davor Pavuna.

Na tribini se okupio nezapamćen broj zainteresiranih koji su sjedjeli po podu i predavanja pratili iz hodnika, a veliko zanimanje pokazali su i javni kao i crkveni mediji. Nakon uvoda don Antona Šuljića, voditelja Teološkoga četvrtka, u kojem je najprije kratko predstavio temu i razloge njezina izbora, a zatim i predavače, Davor Ivo Stier svoje je izlaganje započeo čitanjem odlomka iz Svetog pisma (Mt 5,43-48) u kojem Isus govori o potrebi ljubavi čak i prema neprijateljima. 

Istaknuvši kako je pročitano temelj rasprave o kulturi neslaganja, kulturi dijaloga, kulturi uvažavanja i kulturi civilizirane polemike koja je, kako je rekao, potrebna u društvu  koje je pluralno i u kojem nema jednoumlja. Istaknuo je kako kršćani u takvom društvu moraju voditi polemiku u okviru Isusove zapovijedi iskazivanja ljubavi prema svojim neprijateljima jer je ljubav temelj svake kršćanske kulture.

Teološki četvrtak o kulturi neslaganja

„Polazeći od pretpostavke da šutnja nije tek odsutnost govora, nameće se pitanje aktualnih posljedica prešućivanja u Crkvi, ne toliko za budućnost ugleda Crkve u Hrvatskoj javnosti, nego nadasve za njeno prvotno poslanje naviještanja Radosne vijesti. Nije riječ tek o prešućivanja u unutarcrkvenoj perspektivi nego i o perspektivi prisutnosti u društvu”, rekao je Prcela.

Istaknuo je i kako je Crkva u komunizmu bila osuđena na „život iz sakristije”, no kako su joj s demokratskim promjenama široko otvorena vrata javnosti.

„U demokratskim uvjetima života i rada crkvena hijerarhija forsira nacionalne teme, stoga ne čudi da izostaje kreativniji pastoralni rad i aktualna teološka analiza. Izrazito tradicionalno katoličanstvo u takvim uvjetima pospješuje sužavanje Crkve na liturgijsku zajednicu, a proročki glas svodi na socijalnu kritiku”, istaknuo je te rekao kako, nažalost, Crkva time napušta vjernike, koji su njezini prvi adresati, i ujedno svoj prvi sadržaj.

Rekao je i kako se kritike upućene Crkvi prečesto karakteriziraju kao napadi na Crkvu naglasivši i kako je evidentno da se u posljednje vrijeme u pojedinim medijima objavljuju zlonamjerne i netočne izjave o Crkvi, no i kako to ne bi smjelo obeshrabriti predstavnike Crkve da potpomažu diskusije.

Teološki četvrtak o kulturi neslaganja

„Kada se pod svaku cijenu hoće jedinstvenost, onda se ubrzo dobije uniformnost mišljenja. Kada se forsira harmonija, onda se ne čuju različiti ili oprečni stavovi, a kada se odveć naglašava tradicija, istodobno se zatomljuje kreativnost”, rekao je te istaknuo kako bezuvjetna lojalnost instituciji može istodobno biti nelojalnost prema sadržaju.

Prof. dr. Davor  Pavuna osvrnuo se na svoj životni put i obraćenje u kojem su veliku ulogu imali pater Zvjezdan Linić i profesor Tomislav Ivančić. Govorio je i o odnosu znanosti, demokracije i ljudske percepcije.

„Sadašnja civilizacija bira između Boga i Googlea. Svi smo se naviknuli, čak i stariji, na mobilne telefone. Naviknuli smo se da nam oni daju informacije i dnevne novosti”, rekao je te istaknuo kako je sadržaj koji nam se nudi upitan.

„Isus Krist je sveprisutan i sveznajući, prema tome mobilni telefoni za njega su ništa”, rekao je Pavuna.

Na koncu se razvila bogata i živa diskusija koja je dijelom doticala crkveno, dijelom znanstveno, a dijelom i političko polje djelovanja i života vjernika.  

Teološki četvrtak o kulturi neslaganja


Voditelj je najavio temu i predavače za mjesec ožujak. Tema je "Crkva i promjena epohe", susret će se održati 26. ožujka, a predavači će biti prof. dr. sc. Željko Tanjić i dr. sc. Neven Šimac. Spomenuo j da će tema u travnju biti "Etika i umjetna inteligencija".

Preuzeto: IKA (Zagreb)

Podjeli sadržaj