Pretraži u novostima

Teolozi dvadesetog stoljeća: Niz knjiga o istaknutim teolozima snižen 30 %

- Kategorija : Novosti

Kršćanska sadašnjost od 2005. godine u sklopu biblioteke Polazišta objavljuje niz nazvan Teolozi XX. stoljeća. Sabrani su tu poznati kršćanski teolozi – dosad čak dvadesetorica – o čijoj ostavštini i tragu u vremenu pišu ugledni  autori.

Ozbiljna pitanja kršćanske vjere, njezino svjedočenje, življenje i prenošenje evanđeoske poruke zrcale se u životima i djelovanju niza istaknutih teologa. Kršćanska sadašnjost ovim je zanimljivim nizom pridonijela da se teološka misao XX. stoljeća na neki način sažme, odnosno pregledno sabere u jednoj biblioteci. Koristan je to izvor svim teolozima, studentima teologije, ali i svim znatiželjnicima koji će u ovim knjigama zasigurno pronaći zanimljivo štivo. 

Dosad su, između ostalih, u spomenutom nizu objavljene knjige o katoličkim teolozima kao što su Edward Schillebeecks i Bernard Lonergan, protestantski teolozi Karl Barth (najznačajniji predstavnik tzv. dijalektičke teologije) i Wolfhart Pannenberg, Albert Schweitzer (velik dio svojega života posvetio brizi za gubavce u bolnici koju je sam osnovao u Gabonu), Bernard Lonergan (veliki kanadski teolog, istaknuo se po istraživanju i podučavanju teologije prema metodi svetog Tome), Henri de Lubac (isusovački teolog, „crkveni otac naših dana), Marie-Dominique Chenu (osobito poznat po svojoj teologiji znakova vremena i po teologiji rada ) i mnogi drugi.

Među naslovima niza Teolozi XX. stoljeća istaknuti se mogu i noviji, o sljedećim teolozima:

Sergej Bulgakov

Sedamnaesta knjiga u nizu Teolozi XX. stoljeća prikazuje život i djelo jednog od najgenijalnijih mislilaca koje je Rusija ikada dala Zapadu – Sergeja Bulgakova (1871. – 1944.). Riječ je o duhovnome putu koji je postao osebujnim i jedinstvenim i zbog progonstva, najprije političkoga a potom i teološkog, što mu ga je nametnula njegova domovina. U središtu njegove misli nalazi se otkriće iz mladosti, do kojeg je došao prilikom jednog putovanja na Kavkazu, Sofije, iskonske snage, izvorne sile kozmosa.

Knjigu o tome velikom ruskom misliocu i teologu napisao je predstojnik Talijanskoga teološkog društva i docent za teologiju na Papinskome lateranskom sveučilištu u Rimu Piero Coda.

Hans Urs von Balthasar

Jedan od najvećih i najplodnijih teologa 20. stoljeća, švicarski teolog Hans Urs von Balthasar, u nizu Teolozi XX. stoljeća iz pera autora koji se njime dugo bavi dobio je zaokruženu studiju koja obuhvaća Balthasarov život i djelo.

Možda se ni na jednog teologa 20. st. ne može primijeniti pridjev „katolički“ u etimološkom smislu riječi, kao na Hansa Ursa von Balthasara.

Tko god se približi golemoj produkciji švicarskoga teologa, opaža da se u njoj glazba i poezija, književnost i filozofija, teološka i mistična misao, 'pastoralna strast' i kritički sud pomodnosti, obrana i relativiziranje crkvene institucije, stapaju u jedno. Da bi se prodrlo u neodoljivu puninu njegove misli, treba imati hrabrosti, ali to čovjeka ujedno ostavlja zbunjenim: tek što pomisli da ju je dohvatio, ona mu izmiče iz ruku.

Biografija i teologija kod njega tvore splet, pretvarajući se u zgusnuti niz potočića koji dolaze iz dalekih neočekivanih izvora.

Pisac i teologa Elio Guerriero, urednik teološkoga časopisa Communio priredio je i niz djela Hansa Ursa von Balthasara.

Oscar Cullmann

Posljednja dosad objavljena knjiga ovoga niza posvećena je Oscaru Cullmannu, poznatom švicarskom protestantskom teologu, značajnom proučavatelju Svetog pisma, vrlo prihvatljivom katolicima, stalnom promatraču na II. vatikanskom koncilu i u posljednje vrijeme sve više vrednovanom u pravoslavnoj teologiji.

Cullmanna su s razlogom prozvali Pontifex oecumenicus – Svećenik ekumenizma, čime se htjelo označiti smisao i snagu životne potrage, uporne i hrabre, u konkretnom realizmu s uvijek jasnim osjećajem za jedinstvo. Za sebe je često znao govoriti kako je jedan od onih koji se nikada nije pomirio s razdvojenošću i kako je potrebno ići naprijed bez predrasuda. Polazeći od činjenice da je povijest radikalno označena događajem Isusa Krista, opravdanom brojnim istraživanjima o prvotnom kršćanstvu, razvio se cijeli egzegetsko-teološki put toga Alzašanina, jednog od najcjenjenijih stručnjaka za Novi zavjet.

Aldo Moda, autor ove knjige, doktorirao je književnost i teologiju i bavi se ekumenskom teologijom na Katoličkom institutu u Parizu.

Knjige iz niza Teolozi XX. stoljeća snižene su 30 % do 22. listopada u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti, a cijeli popis sniženih naslova pogledajte ovdje. Knjige se mogu naručiti putem e-maila (ks-prodaja@ks.hr) i telefonom (od ponedjeljka do petka, od 8 do 16 h) na broj 01 6349 030.

Podjeli sadržaj