Pretraži u novostima

Tri pisma oca Leopolda za ozdravljenje: 'Vaša kćerka vidjet će opet kao prije!'

- Kategorija : Novosti

Uz spomendan svetoga Leopolda Bogdana Mandića (12. svibnja) posebno je prigodna knjiga pisama i spisa oca Leopolda pod nazivom Iz dubine svoga siromašnog srca (Kršćanska sadašnjost, 2019.). U pismima sabranima u ovoj knjizi otac Leopold odgovara na pitanja, rješava sumnje, ohrabruje, potiče mnoge vjernike. Teme o kojima piše raznovrsne su situacije i problemi iz svakodnevnog života, teme životnih odluka i izbora, duhovni savjeti. Uvijek iznova iznenađuje koliko sveti Leopold ima osjećaj za realnost ljudskih života i raznih životnih problema. Vidi se to i u tri pisma bračnom paru Mattina iz Rima. 

„Iz sadržaja pisama zaključuje se da su imali kćerku s velikim zdravstvenim poteškoćama, te su se obratili ocu Leopoldu. Neka zdravstvena poboljšanja su se već vjerojatno dogodila, iako su se roditelji obratili ispovjedniku za 'potpuno ozdravljenje', nadajući se da bi kćerka mogla ponovno 'vidjeti kao prije'.

Otac Leopold ih potiče da mole ustrajno, uvjeravajući ih da će ih se sjetiti tijekom svete mise. Obećava im da će milost 'doći'. U dva pisma otac Leopold poziva gospodu Mattina da izmole zagovor časnog oca Marka iz Aviana te poziva na pobožnost prema 'Uzvišenoj Gospođi', odnosno Majci Božjoj.

1.

Poštovani gospodine,

pročitao sam Vaše pismo. Shvatio sam veliku zabrinutost zbog samilosnog slučaja Vaše kćeri. Istina je da milost potpunog ozdravljenja kasni. Ali mi moramo imati čvrstu vjeru, kako nas uči sveto evanđelje. Zato, ustrajno molimo i vapimo, te uzmimo milost silom, kako se kaže. Opet Vam ponavljam: svi molite; i Vi, i gospođa i gospođica. Obnovite vjeru i pouzdanje u slugu Božjega o. Marka iz Aviana. I ja ću sa svoje strane tako učiniti. 

Sa svim poštovanjem,

fra Leopold

(b. d.)

2.

Cijenjeni gospodine,

jako kasnim s odgovorom. Oprostite mi. Svojim vremenom redovito ne raspolažem. Pročitao sam Vaše predrago pismo i dobro sam shvatio što mi pišete. Nakon dobivenog ozdravljenja preostaje još jedna stvar koju treba izmoliti – vid, svjetlost očiju. Da, velika je milost koju želite izmoliti: i Vi i ovaj ponizni sluga. No, božansko je milosrđe i smilovanje doista veće. Zato Vam, gospodine, ponavljam što sam Vam već toliko puta rekao usmeno: zazivajte neprestano Presvetu Djevicu koja je duhovni izvor svakoga dobra, zajedno sa suprugom i kćerkom. Vašem se gospodstvu obraćam jer imate čvrstu vjeru i zato razumijete svaku moju riječ. Nemojte dopustiti da tu Vašu vjeru nagrize crv sumnje i dobit ćete milost. Vaša gospođica kćerka vidjet će opet kao prije.

fra Leopold

(b. d.)

3.

Poštovana gospođo,

odmah odgovaram na Vaše pismo. Shvatio sam Vašu duboku, dapače preduboku bol dok tako sporo dolazi milost koju tolikom postojanošću tražite. Nema sumnje, bijedna ljudska narav negoduje. Ali sveta vjera nam jasno govori kako valja uvijek moliti i nadati se. Zazivajte, dakle, svaki dan Presvetu Djevicu koja je moralni izvor svakoga dobra. Osim toga, obratite se časnom o. Marku iz Aviana kako bi on kod Uzvišene Gospođe posredovao za Vašu kćer. I ja ću u svojoj malenkosti nastojati moliti. Moramo imati potpuno pouzdanje da ćemo milost postići, ali budimo strpljivi ako ona i kasni. Milost će doći.

Sa svim poštovanjem,

fra Leopold

(b. d.)

Ulomak je preuzet iz knjige Iz dubine svoga siromašnog srca – Pisma i drugi spisi svetog Leopolda Bogdana Mandića (Remigio Battel i Giovanni Lazzara, prir.), u izdanju Kršćanske sadašnjosti. Knjigu potražite u knjižarama ili web knjižari Kršćanske sadašnjosti.

Jedno od pisama oca Leopolda.

Podijeli sadržaj