Pretraži u novostima

Upoznajte euharistiju! Prigodni naslovi uz svetkovinu Tijelova

- Kategorija : Novosti


Ove godine uz svetkovinu Tijelova želimo Vas potaknuti da bolje upoznate euharistiju, »izvor i vrhunac svega kršćanskog života«, kako kažu Katekizam Katoličke Crkve i Drugi vatikanski koncil (KKC 1328). Stoga smo pripremili popust od 30 % na niz izdanja o sakramentu euharistije.

Knjiga službenoga propovjednika u Papinskom domu Raniera Cantalamesse Ovo je tijelo moje, koja govori o euharistiji u svjetlu himana „Klanjam ti se smjerno“ i „Zdravo tijelo“, sadrži prekrasna razmatranja o euharistiji koja je u toj službi održao u došašću i korizmi u Godini euharistije 2004.-2005. To su ujedno i posljednja razmatranja koje je, danas kardinal, otac Raniero održao u prisutnosti Ivana Pavla II.

U knjizi Božja prisutnost. Otkrivanje smisla euharistije, Bernhard Körner obraća se najširem čitateljstvu, nastojeći u njihovu traganju za Bogom, ljudima pružiti bratsku ruku i pratiti ih na putu otkrivanja dubljega smisla euharistije. Ovo štivo lagano je i čitko, a opet je duboko i pomaže nam otkriti euharistiju u svoj njezinoj ljepoti.

 

Henri Nouwen, autor niza uspješnih knjiga, u knjizi Kalež našega života piše priču o kaležu kao svoju životnu priču, aludirajući na Isusovo pitanje Jakovu i Ivanu, „Možete li piti čašu koju ću ja piti?“ Kako kaže Nouwen, koji je posljednji dio svog života proveo u zajednici Arka s hendikepiranim osobama: „Čeznuo sam piti iz te čaše. Ali sada kada sjedim za niskim stolom, okružen duševno bolesnim muškarcima i ženama s njihovim njegovateljima kojima pružam staklene čaše s vinom, to pitanje doživljavam kao duhovni izazov: Mogu li ja, možemo li mi, piti tu čašu koju je ispio Isus?“ Ovo nije knjiga izravno o euharistiji, ali govori o tome kako euharistiju živjeti u svakidašnjici.

Još jedna Nouwenova knjiga, Snaga njegove prisutnosti. Živjeti iz euharistije, govori o njegovim mislima i osjećajima o euharistiji i euharistijskom životu, utemeljujući ih na Svetom pismu i svojem bogatom životnom i duhovnom iskustvu. Knjiga nudi razmišljanja o euharistiji kao središtu ljudskoga života ovdje i sada, o uskoj povezanosti slavljenja euharistije i našega svagdanjega ljudskoga iskustva.

Zanimljivu i stručnu raspravu o euharistiji i križu možete pročitati u knjizi Adalberta Rebića Biblijski i crkveno-povijesni vidovi euharistije i križa. Pisac nalazi korijene euharistijske gozbe u židovstvu Isusova vremena te stoga euharistiju tumači poglavito u svjetlu židovske pashalne večere kakva je bila i Isusova posljednja večera.

Od stručnijih i ozbiljnijih knjiga možete pronaći još i knjigu Krst i euharistija u novozavjetnoj i otačkoj predaji iz pera Marijana Mandaca, koja je pregled krsnog i euharistijskog učenja u doba crkvenih otaca, te knjigu O značenju mise Theodora Schnitzlera, kojoj je cilj približiti značenje obreda mise.

Tu su još i Sakrament jedinstva. Euharistija i Crkva autora kardinala Waltera Kaspera, o povezanosti euharistije i Crkve, Euharistija u životu Crkve kroz povijest autora Tomislava Šagi-Bunića te često citirana enciklika Ivana Pavla II. Ecclesia de Eucharistia.

Sve ove naslove možete potražiti u knjižarama Kršćanske sadašnjosti ili našoj web knjižari.

Podjeli sadržaj