Pretraži u novostima

Uz blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije

- Kategorija : Novosti

Rođenje Blažene Djevice Marije bio je neprimjetan i skrovit povijesni događaj kojega je, međutim, duhovni svijet bio itekako svjestan - radovalo se nebo jer je na zemlji nastao novi početak. Ovako sv. Andrija Kretski to opisuje u jednom od svojih govora koji se čita u časoslovu na današnji blagdan:

"To je naime vrhunac Kristovih dobročinstava prema nama; to je očitovanje otajstva i poniženje njegove naravi: Boga i čovjeka; to je pobožanstvenjenje prihvaćenog čovjeka. Doista je bio potreban slavni i nadasve odlični Božji dolazak ljudima, a tako i uopće neko uvođenje radosti iz koje će proizići veliki dar našega spasenja. To je sadašnja svečanost, kojoj je početak rođenje Bogorodice, a završetak i kraj predodređeno sjedinjenje Riječi s tijelom. Sada je rođena Djevica, koja se doji i oblikuje, te se pripravlja biti majkom Bogu, kralju svih vjekova.

Otud nam je proistekla dvostruka dobit: uzdignuće k istini, a tako i izbavljenje iz robovanja slovu zakona. Na koji način i zašto? Očito, sjena je ustuknula pred dolaskom svjetla, a milost je donijela slobodu s obzirom na slovo. Ovaj blagdan jest međaš svega toga. On slikovitim znacima povezuje istinu koja nadolazi, a staro nadomješta novim.

Neka dakle sve stvoreno pjeva i pleše, te pridonese štogod prikladno proslavi ovog dana. Danas neka je zajedničko slavlje za ono što je nebesko i što je zemaljsko, i neka skupa slavi svečanost što god je povezano na svijetu i iznad njega. Danas je naime Stvoritelju svega sagra­đen stvoreni hram. I stvorenje na nov i dostojan način sprema Stvoritelju novo boravište."

Danas uz svetkovinu Male Gospe želimo izdvojiti nekoliko izdanja KS-a koja govore o Mariji i njezinoj ulozi u povijesti spasenja.


Christopher O'Donnell, O Mariji

Knjiga irskog profesora duhovnosti Christophera O'Donnella, oca karmelićanina, kratak je uvod u učenje Crkve o Djevici Mariji. Autor upoznaje čitatelje s temeljnim činjenicama marijanskog štovanja, uključujući njegovu povijesnu pozadinu.

Marie-Paul Farran, Majka milosrđa. Jedan mjesec s Marijom

U kraćim komentarima i molitvenim obrascima donose se tekstovi poznatih kršćanskih (ne samo katoličkih) teologa i svetaca, bilo iz prošlosti bilo suvremenih,  kao što su Irenej, Efrem Sirski, Grgur Niški, Ljudevit Montfortski, Augustin i sl.

Papa Franjo, Mama kao Marija

Riječ je o pet različitih knjižica, odnosno brošurica, s tekstovima pape Franje: Božićni susret, Traži Gospodina u jaslicama, Mama kao Marija, Hrabrost mira i Mladi na terenu. Knjižice su inspirativne i zaista su prikladne za svakodnevno čitanje, nose se u džepu i posežu za nenametljivim poukama pape Franje.

p. Miljenko Sušac SMM, Posveta Isusu Kristu po Mariji. Sustavni prikaz marijanske duhovnosti prema sv. Ljudevitu Montfortskome

Autor donosi prikaz marijanske duhovnosti ne vodeći se toliko znanstvenim kriterijima, već materiju iznosi više na obavijestan način jer mu je nakana da prosječni kršćanski vjernik ovu knjigu može koristiti kao priručnik za svoj duhovni život.

Ova i mnoga druga izdanja potražite u našoj web knjižari.

Podjeli sadržaj