Pretraži u novostima

Veliki četvrtak: Žrtvovani Jaganjac nas je izbavio od smrti i preveo u život

- Kategorija : Novosti

Na Veliki četvrtak započinjemo sveto vazmeno trodnevlje i spominjemo se dana na koji je Krist ustanovio euharistiju, a također i sveti red, te je to ujedno i Dan svećenika. Ustanovio je euharistiju da »ovjekovječi kroz stoljeća žrtvu križa, sve dok ne dođe, te da tako Crkvi, svojoj ljubljenoj Zaručnici, povjeri spomen-čin svoje smrti i uskrsnuća: sakrament pobožnosti, znak jedinstva, vez ljubavi, vazmenu gozbu, ’na kojoj se Krist blaguje, duša se napunja milošću i daje nam se zalog buduće slave’« (Katekizam Katoličke Crkve, br. 1323).

Tom prigodom donosimo drugo čitanje iz službe čitanja časoslova na Veliki četvrtak, iz Homilije na Uskrs svetoga Melitona Sardijskoga.

Žrtvovani Jaganjac nas je izbavio od smrti i preveo u život

Proroci su mnogo toga prorekli o vazmenom otajstvu – a to je Krist – kome slava u vijeke vjekova, amen. On je došao s neba na zemlju radi napaćenog čovjeka, uzeo tijelo u Djevičinu krilu i rodio se kao čovjek. Primio je na sebe čovječje patnje po tijelu podložnu bolima i uništio je tjelesne muke, jer je ubitačnu smrt uništio duhom koji nije mogao umrijeti.

On je bio odveden kao janje i ubijen kao ovca. Oslobodio nas je da ne služimo svijetu, kao da nas je oslobodio iz Egipta, i izbavio nas od robovanja đavlu, kao da nas je izbavio iz ruke faraonove. Obilježio je naše duše svojim Duhom, a udove našega tijela svojom krvlju.

On je potpuno smeo smrt i silno ražalostio đavla kao Mojsije faraona. On je porazio bezakonje i nepravdu, kao što je Mojsije porazio Egipat i uništio ga neplodnošću.

On nas je izveo iz ropstva na slobodu, iz tame na svjetlost, iz smrti u život, iz potlačenosti u vječno kraljevstvo. Učinio je da budemo novo svećenstvo i izabrani, vječni narod. On je Vazam našega spasenja.

On je u mnogima mnogo podnio: u Abelu ubijen, u Izaku vezan, u Jakovu izagnan, u Josipu prodan, u Mojsiju izložen, u vazmenom jaganjcu žrtvovan, u Davidu progonjen, u prorocima obeščašćen.

On je u Djevici utjelovljen, na križu razapet, u zemlji pokopan, a uskrsnuvši od mrtvih uzišao je u nebeske visine.

On je Jaganjac koji nije otvarao usta, Jaganjac ubijen, Jaganjac rođen od divne Majke Marije. On je od stada uzet, na zaklanje odveden, u predvečerje žrtvovan i po mraku pokopan. Na drvu križa kosti mu nisu polomljene, a pod zemljom mu se tijelo nije raspalo. On je uskrsnuo od mrtvih i iz grobne jame čovjeka je uskrisio.

Podjeli sadržaj