Pretraži u novostima

Veliki petak: Noć Božje muke, koja preispituje naše noći i naše muke

- Kategorija : Novosti

»Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj!«

(Lk 23, 46)

Na Veliki petak sjećamo se muke i smrti našega Gospodina, Isusa Krista. Liturgija počinje šutnjom i ne predviđa slavljenje svete mise. Mislima smo na Kalvariji, a obredima se spominjemo Kristove otkupiteljske smrti. Tom prigodom izdvajamo ulomak iz knjige pape Franje, Božja muka – nada za tebe:

Za mene, samo za mene

Mi očekujemo da Bog u svojoj svemoćnosti pobijedi nepravdu, zlo, grijeh i patnju trijumfalnom Božjom pobjedom. Bog nam, međutim, pokazuje poniznu pobjedu koja se čisto ljudski gledano čini kao poraz. Možemo reći da Bog pobjeđuje u neuspjehu! Božji se Sin, naime, pojavljuje na križu kao poražen čovjek: pati, izdan je, izgrđen i na kraju umire. Ali Isus dopušta da se zlo svom silinom sruči na njega i preuzima ga na sebe da ga pobijedi. Njegova muka nije neki incident; njegova smrt – ta smrt – bila je »zapisana«. Doista ne nalazimo mnoga objašnjenja. Riječ je o zbunjujućemu misteriju, ali znamo tajnu toga misterija, te čudesne poniznosti: »Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca« (Iv 3, 16).

Razmišljajmo mnogo ovaj tjedan o Isusovoj boli i recimo samima sebi: »Ovo je za mene. I da sam jedina osoba na svijetu, on bi to učinio. Učinio je to za mene.« I poljubimo raspelo i kažimo: »Za mene, hvala Isuse, za mene.«

Papa Franjo, Opća audijencija, 16. travnja 2014.

Iz knjige Božja muka – nada za tebe

Knjigu pape Franje, Božja muka – nada za tebe, potražite u knjižarama Kršćanske sadašnjosti ili u web knjižari.

Podjeli sadržaj