Pretraži u novostima

Znanstveno-stručni skup uz 1. godišnjicu smrti o. Bone Zvonimira Šagija

- Kategorija : Novosti

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti Zavod za znanstveni rad u Varaždinu, Grad Varaždin, Gradski muzej Varaždin i kapucinski samostan Varaždin organiziraju znanstveno-stručni skup “Varaždinski kapucin Bono Zvonimir Šagi (1932. - 2020.)” u utorak 16. studenoga s početkom u 10 sati u multimedijskoj dvorani palače Hercer Gradskog muzeja Varaždin. Na skupu, čiji cjelokupni program pogledajte ovdje, sudjeluje i glavni urednik Kršćanske sadašnjosti, dr. sc. Stjepan Brebrić, pomoćnica glavnoga urednika Maja Petranović te Tomislav Filić koji su pripremili članak i izlaganje na temu „Pregled publicističkih radova i osvrt na teme o. Bone Zvonimira Šagija u periodičkim izdanjima Kršćanske sadašnjosti“.

Skup se odvija na 1. godišnjicu smrti o. Bone, jednog od najistaknutijih hrvatskih teologa poslijekoncilskoga razdoblja i sigurno jednoga od najpoznatijih hrvatskih teologa novijega vremena. Bio je jedan od prvih i najdugovječnijih suradnika Kršćanske sadašnjosti, u čijem su izdanju objavljene i mnoge njegove knjige koje se ističu po aktualnosti tema za sadašnjost Crkve i društva. Redovito se i neumorno o. Bono angažirao u redakcijskim i uređivačkim poslovima vezanim uz revije Svesci, AKSA, Služba riječi i dr., a bio je i urednik zapaženijih književnih ostvarenja koja se tiču povijesno-crkvenih istraživanja i srodnih područja. Bio je jedan od najstalnijih pisaca u kršćanskoj obiteljskoj reviji Kana u kojoj je autor njezinih najznačajnijih kolumni.

Izbor djela o. Bone Zvonimira Šagija na popustu

Uz 1. godišnjicu smrti o. Bone, Kršćanska sadašnjost izdvojila je nekoliko njegovih knjiga uz popust od 30 % do 21. studenoga u svojim knjižarama i web knjižari.

O. Bono kao dugogodišnji suradnik u Kršćanskoj sadašnjosti ostavio je neizbrisiv trag. Godine 2019. objavljen je njegov niz Pastoralne duhovne vježbe – riječ je tri knjige koje nose identični naslov, a tematska i namjenska razlika naznačena je u podnaslovima knjiga pa prvi svezak nosi podnaslov Crkva – otajstvo zajedništva u Kristu Velikom svećeniku i nastala je uz Svećeničku godinu 2009. Drugi svezak podnaslovljen je Biti čovjek vjere, nade i ljubavi u globalno otvorenome svijetu, dok treći nosi podnaslov Vjerovati – moliti – živjeti – djelovati. Od ostalih naslova tu su knjiga homilija Svaki dan u zrcalu Božje riječi. Svagdanje homilije (2014.), Riječ Božja u promišljanju trenutka. Homilije u nedjelje i blagdane A B C (2009.), Molitva i misli mira u vrijeme rata. Homilije u dane molitve za mir i domovinu (2007.), Prag na trag. Četrdeset godina Drugog vatikanskog koncila (2006.), Put i usput redovništva. Četrdeset godina od Drugog vatikanskog koncila (2005.), Na poprištu redovničke obnove (2004.), Sa svjetiljkom vjere u društvenoj zbilji. Promišljanja sadašnjeg crkvenog trenutka (1999.), Da sol ne obljutavi. Kršćanski pristup društvenim problemima (1999.), Laici i svjetovna dimenzija Crkve (1995.), Izazovi otvorenih vrata (1993.), Traganja za novom crkvenom praksom (1982.).

Tomislav Filić

Maja Petranović

Podjeli sadržaj