Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Kana, kršćanska obiteljska revija, svibanj 2015. Br. 5/498

-- --


U svibanjskome broju Kane kao i do sada značajni dio zauzimaju brojni kolumnisti koji svatko sa svog zrenika uočavaju stvarnosti našeg vjerskog, kulturnog i društvenog života iznoseći svoja viđenja i prijedloge.

Tako Josip Grbac piše o smislu posvećenog života stavljajući ga u kontekst Godine posvećenog života te ističe radikalnost morala posvećene osobe pri čemu, tvrdi Grbac, „osoba posvećena života u pirncipu ne radi kompromise. Obični kršćanin evanđeoski radikalizam često ublažava i prilagođuje okolnostima. Osoba posvećena života, međutim, nastoji taj radikalizam živjeti u potpunosti (…)“. Dotičući se potom pitanjem morala Božjeg milosrđa ističe moral ljubavi naglašavajući kršćanski moral i moral tzv. „efikasnosti“ pri čemu ističe kako je „opasno prebrzo i lakovjerno velikim riječima vjere ulaziti u odnose s drugima, dok ispod tinjaju ljudska patnja i nepravda“. Grbac se pita je li duhovno zvanje uopće moguće izvan kršćanske obitelji kao i to kako uopće prepoznati duhovno zvanje.

„Brojni su primjeri 'hrvatske nemoći' u odnosu prema nepravdama koje i danas različite interesne skupine, pojedinci, pa i drugi narodi nanose hrvatskome narodu“, kaže u svome napisu naslovljenom „Kako se ophoditi s nepravdama?“ Stjepan Baloban, dok je Tonči Matulić svoju kolumnu u cijelosti posvetio Izvanrednoj Jubilarnoj godini milosrđa koju je papa Franjo objavio 11. travnja. Posljednju takvu Svetu godinu proglasio je sveti Ivan Pavao II 1983., a Matulić tvrdi kako je proglašenjem ove potonje papa Franjo dao dublji naglasak II. vatikanskom koncilu.

O odgovornosti informatičkih medija za moral u društvu piše o. Bono Zvonimir Šagi, a Livio Marijan, nakon Teološkog četvrtka, sintetizira svoju temu prikazujući tzv. Istočne kršćane.

Vladimir Pavlinić, temeljeći se na vlastitom iskustvu, svoj je napis posvetio tzv. kultu ličnosti i svemu onome što uz to ide kao što su primjerice sateliti oko diktatora. „Dugotrajna gospodarska kriza uvijek rađa 'spasitelje nacije', bilo lijeve bilo desne.

S druge strane, dugotrajna gospodarska kriza jača želju za rasprodajom i uništenjem prirodne i povijesne baštine, - jer smo u krizi sva je ta ljepota mjerljiva u novcu!“, piše među ostalim Tonči Tadić.

Ivana Ćepulić putopisno prikazuje Meksiko, Trpimir Alajebeg nam približava karmelićanku BSI s. Anu Mariju Maleš i njezin misionarski rad u Nigeriji.

I u ovome je broju više napisa posvećeno obitelji (Darko Gašparović, Milan Šimunović, Marija Belošević), a u rubrici „Brojni ali svi naši“ prikazana je obitelj Marije i Marijana Galeković.

O tome tko je cinik piše Josip Sanko Rabar, a Stanko Uršić piše o stečaju kune.

Kana odgovara na pitanja svojih čitatelja, donosi brojne druge priloge koji su namijenjeni svakome članu kršćanske obitelji.


 • Nakladnik: Kršćanska sadašnjost d.o.o.
 • ISBN: 0
 • Kataloški broj: 1004498
 • Format: 20,8 x 27,5; 68 str.
 • Godina izdanja: 2015.
 • Uvez: Meki
 • Područje: Časopisi
 • Biblioteka: Kana
 • Izdanje: I. izdanje, Zagreb

naslovi slične tematike

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
 • Kupujte naslove iz naše ponude
 • Primajte obavijesti o novim naslovima
 • Kreirajte svoju listu želja
 • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.