Kana, kršćanska obiteljska revija, lipanj 2011.

Autori:

1,33 €
s PDV-om
Rasprodano

Lipanjski broj"Kane" kršćanske obiteljske revije u znaku je pohoda Pape Benedikta XVI. Revija na više stranica donosi osvrt na Papin pohod, a potom u rubrici „Pitanje sadašnjeg trenutka" Josip Grbac promišlja u vidu pitanja „Što ostaje nakon Pape?". U tekstu autor podsjeća na to što je očekivana Crkva, a što politika. Ako smo Papu pozvali u Hrvatsku znači li to da ćemo barem donekle usvojiti njegova usmjerenja. Teško je u cjelini hrvatskoga društva uočiti neke naznake ove spremnosti.

Nadalje autor postavlja pitanje, je li beznačajno što Papa dolazi u predvečerje pregovora s Europskom unijom? Je li beznačajno što nam je Papa došao u trenucima kada Crkva općenito proživljava jednu od najtežih kriza koja nije zaobišla ni Crkvu u Hrvatskoj, postavlja još jedno pitanje Grbac, koji i sam tekst završava pitanje „hoće li Crkva u ovome društvu biti prihvaćena kao punopravni sugovornik, ili će biti tretirana kao svojevrsna agencija kojoj se utječemo samo kada moramo popraviti vlastiti image ili kad hoćemo povisiti tiražu nekoga glasila".

O radničkom pitanju u suvremenoj Hrvatskoj u duhu 120. obljetnice enciklike Rerum novarum, svojevrsne Magna charte katoličkog socijalnog nauka u svojoj kolumni promišlja Stjepan Baloban. Kratko analizirajući stanje u Hrvatskoj, autor na pitanje „Što učiniti – čovjek prije kapitala?" podsjeća kako hrvatski intelektualci i crkveni i svjetovni ne smiju i dalje šutjeti. Oni su prvi pozvani upozoravati političare i gospodarstvenike, ali i sve druge „skrivene moćnike" i tako stvarati kritičnu masu kako bi se u Hrvatskoj stvorili uvjeti za nova radna mjesta, a mladi ljudi dobili mogućnost napredovanja i ostvarenja svojih životnih ideala i snova.

Tonči Matulić u teološkom promišljanju upozorava na „Otajstvo bezakonja kroz djelovanje oholosti u čovjeku". Autor upozorava kako društveni grijesi, poput korupcije, ali i podmićivanja, nepoštivanja zakona, moralnog i pravnog voluntarizma, netransparentnosti, koristoljubivog dodvoravanja, izigravanja demokratske procedure, medijskog zaglupljivanja javnosti, zlonamjernog podmetanja, krivog tumačenja činjenica predstavljaju nedovršenu listu suvremenih društvenih grijeha čiju pravu bit i razorne posljedice možemo razumjeti samo u svjetlu grijeha, tj. otajstva bezakonja koje podmuklo, perfidno i razorno djeluje na čovjeka.

U prilozima posvećenoj Europskoj uniji, Hrvoje Špehar odgovara na pitanje „Kako definirati Europsku uniju?". Nadovezujući se na prethodni tekst, Tonči Tadić podsjeća kako je članstvo u EU zapravo novi početak bitke koja će se voditi po novim pravilima.

Uz Papin dan o misijskom poslanju svakog čovjeka, piše Trpimir Alajbeg.

Sugovornik Kane je Anton Tamarut, koji kao duhovnik Kršćanskog katoličkog kruga naglasak stavlja na vjernika laika koji je svojim osobnim i obiteljskim primjerom, te djelatnom participacijom u društvenom i političkom životu d

1004455
0353-2828
Kršćanska sadašnjost
Zagreb, br. 455
Meki
2011.
20,8 x 27,5 cm
Časopisi