Prijeđimo prijeko

Promijeniti život? U svakome od nas postoji još jedna obala do koje treba doći. 

Dijalog s Luigijem Bonaventurom - bivšim mafijašem, a sada suradnikom pravosuđa

15,00 €
s PDV-om
Težina: 0.24 kg

Bivši mafijaš, dijete-vojnik, čovjek koji se u Facebook objavama predstavlja kao „Ja, gori od svih vas“, pokajnik, muž i otac dvoje djece, a danas nova osoba, borac protiv mafije i svjedok pravosuđa – ime mu je Luigi Bonaventura.

Knjiga Prijeđimo prijeko razgovor je autora, moliškog Hrvata i svećenika Benita Giorgette, s Luigijem Bonaventurom – kodno ime bivšeg mafijaša, a sada pokajnika, obraćenika i suradnika pravosuđa. Sama knjiga, kao i autorovi uvodi u razgovor i uvodna poglavlja takvi su da je kroz njih teško, gotovo nemoguće, proći nedodirnut.

Prijeđimo prijeko je svojevrsni san budnih ljudi, dokaz da može postojati bolji svijet, svijet bez nasilja i nepravdi, svijet nikada do kraja ostvarene, ali istinske slobode.

Ove stranice – koje će govoriti, nažalost, o mrtvima, krvi, osvetama, zlostavljanjima, maltretiranjima, prevarama, sugeriraju da čak i u smrti postoji život, da se mora boriti sve do kraja i prije kraja, da se ne umre prije vremena.

Ovo vrijedi i za onoga koji je uzrokovao smrt i patnje drugih kroz nasilje i ugnjetavanje. I to je bolest od koje se treba ozdraviti. Tko za sobom ostavlja život inspiriran nasiljem, ponovno se rađa.

Prijeđimo prijeko. Promijeniti život? U svakome od nas postoji još jedna obala do koje treba doći je živo svjedočanstvo da bolji svijet ne samo može  postojati nego da i postoji, da u biti nema puta bez povratka, mrtve točke s koje se ne može natrag.

Ona (po)kazuje kako je promjena života doista moguća, da se može doći do druge obale. Kao što Isus kaže učenicima: „Prijeđimo prijeko“ (Mk 4, 35).

Predgovor knjizi napisao je papa Franjo, koji između ostaloga kaže: „Važno je ne ostati na zemlji. (…) Padamo svi. Bitno je da ne želim ostati ležati na zemlji.“


Luigi Bonaventura je bivši mafijaš, suradnik talijanskog pravosuđa od 2006. U prošlosti poznat po tome što je bio namjesnik klana ‘Ndrangheta - Vrenna, Corigliano, Ciampà. Bonaventura je djelovao na području Crotonea gdje je rođen 12. listopada 1971.

Odrastao je kao dijete-vojnik, bio je izložen nasilju oca koji je bio pod utjecajem mafijaške kulture ‘Ndrangheta. Sudjelovao je u nekoliko atentata poput masakra na Piazzi Pitagora i u ubojstvu Rosaria Villirillija.

Nakon što je odlučio postati suradnik pravosuđa, kao što je i uobičajeno u takvim slučajevima, seli se na zaštićeno mjesto. Počinje suradnju s DDA-om iz Catanzara, a zatim, poput vatrene stihije, surađuje s raznim državnim tužiteljima.

Danas posvećuje svoj život širenju kulture zakonitosti i poštovanja, braneći prava najslabijih. Osnovao je zajedno sa suprugom Paolom i prijateljima različite provenijencije i kulture udrugu pod nazivom: »Podržavatelji suradnika i svjedoka pravosuđa«.

Don Benito Giorgetta moliški je Hrvat, rođen je 16. veljače 1955. godine u Montemitru. Od 1980. godine svećenik je biskupije Termoli-Larino. Stekao je licencijat iz teologije s naglaskom na mariologiji, a ima i doktorat iz bioetike. Predsjednik je udruženja Onlus Iktus te volonter u zatvoru u Larinu. Novinar je, publicist i autor desetak knjiga.

9104460
978-953-11-1791-3
Franjevački samostan Majke Božje Lurdske - Zagreb
Kršćanska sadašnjost
I. suizdanje, Zagreb
Meki, klapne
2023.
14 x 19 cm; 208 str.
Izvan nizova